Tünde fogszabályzó fogszabályzás fogorvos

A majdnem 9 éves lányommal év eleje óta járunk a gyermekfogászatra, ahol lyukas fogait kezelték több-kevesebb sikerrel. (Ötből négyszer nem volt ott a doktornő, akihez tartozunk.) A legutóbbi látogatásnál egy másik doktornő jelezte, hogy nem ártana fogszabályzásra mennünk, mivel többek között a jobb alsó hármasa még nem bújt ki, ámde kezd a többi fog összezárni, nem nagyon lesz helye az új fognak. Ezt eddig miért nem mondta el a fogorvos? Egy szó mint száz, felkerestem egy gyermek-fogszabályozással is foglalkozó rendelőt, ahol Dr. Volomné Varga Marianna klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó vizsgálta meg Mannát. A fogszabályzós sorozat első részében az első vizsgálatról mesélek.

Manna – mint említettem – nem először járt fogorvosnál. Korábbi élményei alapján szinte az első kérdése az volt:

„Ugye nem kapok szurit?”

Marianna, a vizsgálatot végző szaktanácsadó, klinikai nyelvész megnyugtatta, hogy most egész biztosan nem kap injekciót. Akkor is türelmes maradt, amikor a végletekig izguló, így normális viselkedésre képtelen (értsd: izgága, benemállaszája, ficereg) üzemmódban a lányom még az asztalra készített vizet is felborította. (Én meg égtem, mint a rongy…)

Tünde fogszabályzó fogszabályzás fogorvos

A szaktanácsadó izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokat adott Mannának, aki lelkesen csettintgetett a nyelvével, képezte a hangokat, ahogy kérték tőle. Még „sztárfotók” is készültek róla egy kockás háttér előtt elölről-hátulról-oldalról, illetve a fogait is lefényképezték.

Következett egy nem túl kellemes rész: mintát kellett venni a fogazatáról. Ezt egy másik helyiségben Tünde néni végezte, szintén hihetetlen türelemmel és kedvességgel. (Én kicsit aggódtam, hogy hogyan fog tudni csendben, mozdulatlan fejjel ülni az örökmozgóm, de meglepően jól tűrte azt a kétszer két percet, amelyet szájában a speciális anyagot tartalmazó lenyomatkanállal kellett töltenie.)

Tünde fogszabályzó fogszabályzás fogorvos

Minden lépést és eseményt elmagyaráztak közben neki is és nekem is, sőt, a végén a lenyomatot is megmutatták, elmondva, hogy a minta gipsszel lesz kiöntve, így a fogazat pontos mását szó szerint kézbe is lehet majd venni. Ez nélkülözhetetlen a fogszabályzás megtervezésében. Kértek tőlünk panorámaröntgent is, hogy megnézzük a csontokat és az ínyben lévő fogcsírákat is. Ez szintén fontos a tervezéskor.

Kiderült, hogy

„Manna enyhe szájlégző, vélhetőleg a cumisüveges táplálás miatt nyelvlökéses nyelése alakult ki. A nyelvlökés néhány hang képzése közben is megfigyelhető. A nyelvét nem a szájpadláson tartja, hanem lejjebb, ezért picit szűkebb a felső fogív. A helytelen nyelés miatt túlműködik az alsó ajakizom, ami beszűkítette az alsó fogívben a helyet, ezért torlódnak az alsó fogai, a jobb oldali alsó szemfogának pedig nincs hely. Jelenleg egy picit előrébb áll a felső fogíve, de ha megtágítanánk az alsó fogívet annak érdekében, hogy beférjen a szemfog, ez az „előny” meg is szűnne, de még az is elképzelhető, hogy élben érkeznének az alsó/felső fogak. Ez a „bulldogharapás” tendencia látszik a hátsó rágófogaknál. Ezen kívül van még egy középvonal-eltolódás is, ami szintén a jobb oldali alsó szemfog helyének hiányára vezethető vissza.

Manna panaszkodott, hogy mozognak az alsó maradó metszőfogai, főleg reggel.  Ez nála két ok miatt lehet. Vagy a túlműködő alsó ajakizma mozgatja ki a fogait vagy éjszaka rászorít, csikorgatja. Ez a további vizsgálatok során ki fog derülni, és némiképp befolyásolhatja a fogszabályozó kezelést.” – foglalta össze a vizsgálat eredményeit Dr. Volomné Varga Marianna.

Tünde fogszabályzó fogszabályzás fogorvos

A vizsgálat során jelezték, hogy Manna hátsó őrlőfogai (melyek már maradandóak) elég mélyen barázdáltak, és meg is mutatták, hogy a szonda megakad benne (mert már felpuhult a zománc, elkezdődött a szuvasodás). (Ezt sem mondták korábban a területi fogászaton…) Megtudtam, hogy ez azért nem túl jó, mert nem lehet rendesen tisztítani, és a gyermekkori fogszuvasodásnak nagyrészt ez az okozója. (A témáról később szeretnék részletesen írni.) Abban maradtunk, hogy ezeknél az őrlőknél barázdazárást fogunk alkalmazni – szükség esetén kiterjesztett barázdazárást fognak végezni.)

A panorámaröntgen, a vizsgálati eredmények és a gipszfogazat birtokában a gyermek-fogszabályzó szakorvos tervet fog készíteni az alkalmazott fogszabályozó kezelésről. Erről is beszámolok majd.

Tünde

Tünde fogszabályzó fogszabályzás fogorvosFoggal, fogorvossal kapcsolatban itt olvashatsz még:

Ez a fog csak akkor nőne ki újra, ha az Ön gyermeke cápa

Van értelme tejfogat tömetni?

Altatásban tömték be Petya fogait

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>