párkapcsolat hízás Akác

Sok cikk szólt már a várandósság alatti plusz kilókról, elölről-hátulról, centiről centire végigjártuk a témát. De mi a helyzet a párkapcsolat alatti elhízással? Törvényszerű-e ez a jelenség és egyáltalán, miből adódik?

Tapasztaltad már, hogy amikor a kapcsolatod komolyabbá vált, néhány plusz kiló is egyből felbukkant (lehet, hogy mindkettőtökön)?

Persze. De ez érthető is. Megismerkedsz valakivel, akivel randevúkra jársz, ez legtöbbször hosszú, beszélgetős vacsorákat, közös éjszakai nassolásokat, sétát a ligetben fagyival és kivétel nélkül mindig dupla adag tejszínhabot jelent.

És jól is esik. A boldogságban minden jólesik. Nehéz nemet mondani egy szuper csokimázas banánra, ha a nagy ő kedvenc édességeként mesél róla. Egyébként pedig, ebben az időszakban hatványozottan kapjuk testünk minden porcikájára vonatkozóan a dicséretet párunktól, és ki is virulunk, ragyogunk, szépek vagyunk, csak úgy lüktetnek a boldogsághormonok bennünk, és ebben a képben úgy tökéletes minden, ha eperlekváros a szánk két széle. A pszichénk ilyenkor kikapcsolja örökös készenléti védőhálóit, és elengedi magát, ahogy a testünk is.

Amikor a nagy ő berobban, hajlamosak vagyunk a sportot is elhanyagolni kicsit, legalábbis az önsanyargatós hangulatok hamar messze szállnak, kihagyjuk a hétvégi edzést, mert leruccanunk inkább a dédikéhez, nem húzzuk reggel hatra az ébresztőt a szokásos futókör megtételéhez, majd úgyis elmegyünk együtt biciklizni, gondoljuk magunkban… Ha el is mentek biciklizni, sajnos csak lángossütő lesz útközben, a salátabárt felejtsük el, így máris helyben vagyunk.

A kapcsolat kezdetét követően – ha minden jól megy – elérkezik a közös élet új szakasza is. Ebben az esetben csak folytatódik a hízási tendencia, ugyanis mindkét fél maga mögött hagyja jól ismert szingli életét, új konyhai szokások, más időbeosztás, egymáshoz alkalmazkodás lesz jellemző. És persze a várva várt közös étkezések, ahol újra találkoztok egy-egy sűrű nap után, az otthon melegét jelentő terített asztal mellett.

Ha kint rossz az idő, bekuckóztok és végtelenített módban nézitek együtt a legjobb sorozatokat, ami közben furcsa lenne nem rágcsálni valamit. Ha kint jó az idő, hatalmas piknikkosárral keltek útra, mert végre együtt lehet végignézni azt a bizonyos naplementét.

Ha elfogadjuk, hogy létezik szimpátiahízás, más néven Couvade-szindróma, amely a várandósság alatt a párunk, vagyis a leendő apa elhízását, terhességhez hasonló tüneteit eredményezi, akkor ugyanígy létezhet a boldogságban közös hízás is.

És természetesen mindez megfordítva is igaz: egy rossz dinamikájú, bántalmazó, vagy csak éppen kihűlt párkapcsolatban sokkal inkább elégedetlenek vagyunk a külsőnkkel is, bekapcsol a tudatalatti természetes védekező rendszere, megpróbáljuk magunkban keresni a hibát azért, ha társunk nem viselkedik velünk tisztességesen, vagy már máshoz vonzódik.

Összességében elmondható, hogy a boldog párkapcsolatban élők vannak a leginkább kibékülve a testképükkel, még akkor is, ha testsúlyuk miatt nem értékelik magukat az ideális tartományba. A szeretetteljes, harmonikus kapcsolatban tehát kevésbé aggódunk a megjelenésünk miatt, továbbá több önbizalmunk van, mint szingliként. Végül azt se feledjük, hogy mindez általános megfogalmazásban íródott, a nagy átlagot lefedő tendenciák nyomán, úgyhogy ha te most éppen egy kibontakozó párkapcsolatban, mégis bombaformában vagy, akkor csak felejtsd el ezt a cikket, rendeljetek egy extra pizzát és sok boldogságot kívánunk!

Akác