nőgyógyászat akác

Budapesten traumaérzékeny nőgyógyászati ellátás működik hajléktalan és lakhatási nehézséggel küzdő nők számára. Sajnos nagyon nagy szükség van rá.

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), min a főváros legnagyobb hajléktalanellátó szervezete, fantasztikus társadalmi összefogással indította el ezt a szomorúan szükségszerű ellátást Budapesten, saját szállójának épületében.

A hajléktalan élethelyzet nehézséget jelent abban az esetben, ha egy általános orvosi ellátásra van szükség, ez alól nem kivétel, sőt, még inkább érzékeny terület a nőgyógyászati vizsgálat és terápia. Az ilyen típusú betegfogadásra az országos állami egészségügy sajnos nincs felkészülve. Ez a szükség hívta életre a különleges nőgyógyászat ötletét.

Nem mennek oda, láthatatlanok maradnak 

Felmérések bizonyítják, hogy a hajléktalan, vagy lakhatási nehézséggel élő nők kétharmada egyáltalán nem is jár nőgyógyászati és mammográfiai szűrővizsgálatokra, ugyanakkor sokan közülük komoly, vagy régóta fennálló kezeletlen nőgyógyászati problémákkal küzdenek.

A nők hajléktalanságának hátterében az esetek felében a bántalmazás valamilyen formája áll, legyen az családon belüli vagy párkapcsolati erőszak, szexuális visszaélés. A szegénység, a családi kapcsolatok megszakadása, a gyerekek elvesztése mind traumatizáló tényezők, a nőgyógyászati betegségek további előhívói lehetnek azok a szituációk, amelyek tartós stresszt vagy szégyent okoznak ebben az élethelyzetben (is).

Azok a nők, akik túléltek egy szexuális traumát, kevésbé hajlamosak igénybe venni a megelőző ellátásokat, például a szűrővizsgálatokat, és ennek következtében gyakrabban fordulnak orvoshoz már sürgős panaszokkal. Ha mégis eljutnak az orvoshoz, a kezelés során általában nem együttműködőek, nem térnek vissza ellenőrző vizsgálatokra vagy megszakítják a terápiát. Nehéz a helyzet.

Van mit rendbe hozni

2021-ben, a civil társadalom és a szakemberek összefogásával indult ennek a speciális nőgyógyászati rendelőnek a megvalósítása.  A Budapest Bike Maffia, akik minden jó ügy mellé odatekernek, hatalmas erőbedobással gyűjtötte össze a rendelő épületének felújításához és az elindulásához szükséges összeget. További civil egyesületek - NANE, Józan Babák Egyesület, Tündérpakk Közhasznú Alapítvány, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Hajléktalanokért Közalapítvány - és mecénás cégek által adott segítséggel sikerült teljes felszereléssel, kiegészítő labor és ultrahang szolgáltatásokkal, átöltözés és tisztálkodás, valamint edukációs anyagok átadására alkalmas tér és lehetőség mellett átadni a rendelőt 2022 őszén.

A rendelő alapvető céljai a nyitáskor a hétköznapi nőgyógyászati kategóriák voltak. Azaz, a méhnyakrák és emlőszűrés, az akut és krónikus panaszok gyógyítása, a fogamzásgátlás megoldása és szükség szerint megbeszélése, tanácsadás. A szolgáltatás mára terhesgondozással is bővült, így már a babavárás alatt is biztonságosabb közegben tudhatják magukat nehéz sorsú nőtársaink. 

Mitől más?

Kiemelten fontos, hogy az itt megjelenő páciensekkel másképpen kell bánni. A rendelő teljes személyzete: az orvos, az asszisztens és a szociális munkások is részt vettek egy külön tréningen ezzel kapcsolatban.

A traumaérzékeny ellátásnak vannak olyan triviális elemei is, mint a kedves, barátságos, tiszteletteljes kommunikáció – például a személyzet bemutatkozik a betegnek, és világossá teszik számára, kinek mi a szerepe az ellátásban, ki hogyan tud segíteni.  –  Valóban, sok esetben ez ma Magyarországon hiányzik az összes többi orvosi helyzetből is, remélhetőleg a változás szükségessége már ennek a rendelőnek az életre hívásával is fontos jelzés az állami egészségügy minden szereplője számára. 

A tudatos nyelvhasználattal azt közvetíti a rendelő személyzete, hogy az ide érkező páciens biztonságban van, az intézmény feladata, hogy támogassa őt, megbízhat a személyzetben.

Nagyon fontos az is, hogy a rendelő személyzete érthetően fogalmaz és szakkifejezések kerülése nélkül magyaráz. A beteg minden információt megkap ahhoz, hogy a döntéseket a saját testével kapcsolatban ő maga hozza meg a vizsgálat során is és ez esetleges kezelések során is.  Bármikor kérdezhet, és bármikor mondhat nemet, akár a STOP menekülőszó használatával, vizsgálat közben is.

Mindenkire jut elegendő idő. A vizsgálatok hossza átlagosan 30 perc, de a vizsgálat az adott beteg ritmusában történik, nem siettetik őt, így akár egy órán keresztül is eltarthat. A többi, vizsgálatra várakozó beteg eközben a szociális munkással beszélgethet, teázhat.

Az orvos is és az asszisztens is folyamatosan a betegre figyel: például amikor a vizsgálóágyon fekszik, akkor soha nem hagyják magára. Ha vizsgálat közben az orvos nem tud szemkontaktust tartani vele, akkor az asszisztens egyből „belép”, a jelenlétéről biztosítja (beszél hozzá, kérdezi, nyugtatja) és ha kell, felajánlja a segítségét. Azzal is segít, hogy megfogja a beteg kezét, tudjuk, hogy az érintésnek nyugtató, fájdalomcsillapító hatása van.

Az orvosi anamnézis felvétele során a betegek sokszor ­– a kórelőzmények mellett – élettörténeteiket is megosztják. Nagyon sokan számolnak be az általános egészségügyi rendszer általi abúzusról, családon belüli erőszakról, szexuális visszaélésekről. Azonban esetenként akkor is élhetett át bántalmazást egy beteg, ha nem mondja el. A személyzet fel van készülve arra, hogy a beteg testének tudattalan jelzéseiből, metakommunikációjából is felismerjék a jeleket.

A rendelőhelyiség úgy lett kialakítva, hogy minden mozzanatban segítse a traumaérzékeny ellátást. Az öltöző ajtaját a páciens maga tudja nyitni és zárni, senki nem nyithat rá. A rendelő ajtaja belülről el van függönyözve, hogy véletlenül se történhessen az meg, hogy vizsgálat közben belép valaki. Az ágy nem a bejárat felé néz, az ablak pedig fényáteresztő „tejüvegből” készült, amin nem lehet belátni. A vizsgálathoz vizsgálóköpenyt biztosítanak, a betegnek nem kell meztelenül mutatkoznia a vizsgálóágy és az öltöző közötti néhány lépésnyi megtételekor sem.

A vizsgálat idején sem a rendelőben, sem a váróteremben nem tartózkodhat férfi. 

A váróteremből nyílik egy fürdőszoba, illetve amennyiben szükség van rá, tiszta váltóruhát is biztosítanak.  

Bár a fenti kritériumok közül sok olyannak tűnhet, aminek természetesnek kellene lennie bármilyen orvosi vizsgálat során – különösen egy olyan kiszolgáltatott helyzetben, amit egy nőgyógyászati vizsgálat jelent – azonban ez ma Magyarországon távolról nincs így.

A rendelés jelenleg ingyenes, és hajléktalan nők számára az is marad. Előjegyzéssel lehet rá bekerülni. A gyakorlat szerint egy rendelési napon átlagban tíz nőt tudnak fogadni. Az első vizit alkalmával minden ügyfél manuális vizsgálaton esik át, amely magába foglalja az ultrahangos és kolposzkópos vizsgálatot is. A panaszok kivizsgálása mellett méhnyakrákszűrést és szükség esetén HPV szűrést is végeznek. A cytológiai vizsgálatok mellett STD és bakteriális fertőzések diagnosztikájára is van lehetőség.

Amennyiben egy ide érkező páciensnek komolyabb nőgyógyászati beavatkozásra van szüksége, arra a BMSZKI járóbeteg ellátását vezető főorvos közreműködésével, két kerületi nőgyógyászati szakrendelőn keresztül történő beutalással van lehetőség. Így elkerülhetővé válik egy újabb, kórházi felvételt megelőző vizsgálat, amely az ilyen helyzetben lévő nőknek újabb nehézséget jelentene.

Azon panaszok esetén, ahol gyógyszeres kezelésre van szükség, a rendelés keretében van lehetőség a szükséges készítmények kiváltására, illetve szükség esetén a gyógyszerek költségeit is átvállalja a rendelő.

Ugye milyen jó volna, ha a megközelítés, bánásmód és empátia tekintetében ugyanígy működne bármelyik nőgyógyászati rendelés?

A kérdés költői.

Akác