gyermeknevelés gyermekvédelem könyv

A „bugyiszabályok” a bátorságra és a nemet mondásra (is) tanítanak

Idén gyereknapra érkezik a Minden gyerek kicsi kincs mesekönyv. Egy „törvénykönyv”, amely összefoglal minden bugyiszabályt. Nem értelmezhetetlen jogi nyelven, hanem mesével, verssel, dallal. Azokkal a varázslatos eszközökkel, amik elérik a célt, hogy a gyerekek játszva tanuljanak. Hogy meg tudják védeni a saját határaikat, hogy tudjanak nemet mondani, hogy legyőzzék a rosszal szembeni félelmüket és megtanuljanak beszélni az elmondhatatlanról.

A gyermekek a bugyiszabályok segítségével megtanulják, hogy a testüket engedély nélkül nem érintheti meg senki, hogy egészen kicsiként is különbséget tudjanak tenni jó és rossz érintés között, s hogy megtanulják, hogyan kérhetnek segítséget, ha valami kényelmetlen, kellemetlen, rossz. Mert végre van egy könyv, ami az online világból ömlő torz testképet lerombolhatja, hiszen már ovis korról támogatja az egészséges testkép kialakulását, s emellett segít a szexuális visszaélések megelőzésében. 

A 3 bugyiszabály, amellyel neked is érdemes tisztában lenned:

  1. Érintések: A gyermek azon testrészeit, amelyet fehérnemű (trikó, bugyi) fed, csak az érintheti meg, akinek a gyermek megengedi. Ezáltal tanulja meg a gyermek, hogy hol vannak a testének azon határai, amelyekért ő a felelős.
  2. Titkok: A gyermeknek meg kell tanulnia, hogy vannak jó és rossz titkok. A jó titkoktól az embernek kellemes zsibongás támad a gyomrában, és ugrálni van kedve, vagy folyton mosolyogni szeretne. A rossz titkoktól viszont megfájdul a fej, a has, és ezek rémálmokat is okozhatnak.
  3. Ne tartsd magadban! Ha valaki hozzá akar érni a gyermek fehérneművel fedett testrészeihez, vagy azt kéri, hogy hadd nézze meg azokat, esetleg megmutatja a saját olyan testrészét, amit az alsóneműjének kellene fednie, akkor ezt nem szabad titokban tartani. Arra kell megtanítani a gyereket, hogy ha ilyesmi történik, mondja el egy olyan felnőttnek, akiben megbízik.

„A bugyiszabályokat nem elég egyszer elmondani. Be kell építeni a mindennapokba, sőt érdemes minél többet beszélgetni róluk, ugyanis az otthoni kommunikáció, a nyitott légkör mind a megelőzés alapja lehet.”

A bugyiszabályok Európa legismertebb olyan programja, ami a gyerekek egészséges testképének kialakulását támogatja és segít a szexuális visszaélés esetek megelőzésében. Most pedig végre elkészült a magyar nyelvű változat Szabó T. Anna szövegével és Bogdán Viki rajzaival.

A mi felelősségünk, hogy miként vigyázunk a gyerekekre, s hogy egy olyan világot teremtünk-e, amiben az önfeledt gyerekkor nem kiváltság, hanem alapvető emberi jog. Ahol úgy vigyázunk rájuk, hogy közben segítünk megtanítani őket magukra vigyázni.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány adománygyűjtő kampányához csatlakozva te is támogathatod a könyv terjedését, hogy minél több gyermekhez eljuthasson.

Céljuk, hogy a lehető legtöbb helyre eljusson a kiadvány: olyan intézményekbe (óvodákba, Biztos Kezdet házakba, házi gyermekorvosi rendelőkbe, védőnői szolgálatokhoz, stb.), akiknek amúgy erre nem lenne pénzük. 

(Forrás: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány)