Heim Pál kórház, fül-orr-gége osztály

Friss élményekkel tele, gondoltam leírom a tapasztalatainkat a Heim Pál kórházról. Orrmandula műtétre írtak ki minket januárban. A doktornő azt javasolta, hogy tavasszal ejtsük meg a műtétet, addigra lemegy az influenza, egyéb betegségszezon. Május 16-ra kaptuk az első időpontot, de azt több okból is le kellett mondani. Így június 7- volt a következő. Ez egy pénteki nap volt, kedden kellett menni az előzetes vizsgálatokra. A fül-orr-gége osztályon (külön épület, nem a főkapun belül van) kellett jelentkezni 9-10 között. Először a doktornő vizsgálta meg Lillát, hogy minden rendben-e, majd kiadta a műtéti papírokat, egy beutalót a laborba, és egyet az aneszteziológiai vizsgálatra. Pisit érdemes vinni magunkkal, de nem kell éhgyomorra menni. A labor gyorsan megy, alig kellett várni. Utána le kell menni a sürgősségire, mert ott vizsgál az anesztes. Na, itt borzalmasan sokat kellett várni, mindenki készüljön játékkal, innivalóval, ennivalóval. Maga a vizsgálat nem egy nagy dolog, kérdeznek egy csomó mindent, és megnézik a gyerkőcöt.

Péntek reggel 7 órakor kellett jelentkeznünk a fülészeten, éhgyomorra. Reggel 6kor még lehet egy kis vizet inni, de mást nem. Röviden leírom, mit kellett vinnünk: TAJ, lakcímkártya, anesztes orvos papírja, beutaló (amit a doktornő adott kedden), pizsama, törülköző (kis kéztörlő is), WC-papír, kézmosó szappan, váltás fehérnemű, zokni, játékok, könyv, gyümölcslé, joghurt, krémtúró (egyik sem piros), kanál, bögre. Bejelentkezés után még egy gyors vizsgálat volt, majd kaptunk egy szobát. Szerencsénk volt, kevesen voltak, csak ketten voltunk a szobában. Volt két rácsos ágy és egy nagy ágy.  A műtétek 9 órakor kezdődnek, életkor szerint haladnak a gyerekek, Lilla a második volt, de így is csak 10.10-kor került műtőbe. Műtét előtt fél órával kapott egy erős nyugtatót, és gyulladáscsökkentő cseppeket. Na, ettől totál kikészült, fel sem bírt ülni. Jó cucc, rendesen lenyugtatja a gyereket, sírás nélkül ment a műtőbe. A műtét gyorsan lezajlott, 10.45-kor már hozták is ki. Na, a következő fél-egy óra szörnyű. Lilla kruppos, ami bonyolítja a helyzetet, mert szörnyű rohama volt a műtét után, ami még súlyosbította az egyébként is nagyon sírós ébredést. Kapott oxigént és hidegpárásítót. A fő baj, hogy szegények totál nincsenek maguknál, és azt sem igazán érzékelik, hogy anya-apa ott van velük. 10-20 perccel műtét után adták az ölembe, megkapta a cumiját és akkor kezdett megnyugodni. Nagyon oda kell figyelni, az infúziós csőre, mert hajlamosak féléber állapotukban kitépni magukból, és akkor sajnos újat kell szúrni. Amúgy a branült már altatásban kapják, nem éreznek semmit.

Majdnem minden gyerek szépen visszaalszik, alszanak egy jó nagyot, és szépen, nyugodtan ébrednek. Műtét után két órával kapnak teát. Nagyon fontos betartani a nővérek utasításait, tényleg csak annyit szabad adni, amennyit mondanak. Elsőre csak 1-2 kortyot, majd 10-15 percenként újra. Mi mindent pontosan betartottunk, nem volt semmi gond. A szemben lévő szobában egy anyuka engedett a gyereknek, aki egyből 3 dl teát megivott, majd sugárban hányta is vissza. Ha nincs gond, akkor 1-2 óra múlva hoznak egy kis húslevest, szépen lassan azt is meg lehet itatni. Ha ezzel sem volt gond, újabb két óra múlva kap tejbegrízt. Ezután lehet elkezdeni egy kis gyümölcslevet és joghurtot/pudingot/krémtúrót adni. Darabosat aznap nem ehet.

Fájdalomcsillapítót folyamatosan adnak. Műtét után közvetlen intravénásan a kanülbe. Éjjel mi aludhattunk egymás mellett, nagyon igényelte Lilla a közelségemet. Semmi gond nem volt, aludt szépen. Rendszeresen jöttek be ellenőrizni, hogy minden rendben van-e, nem vérzik-e, nem fáj-e. Éjjel is, nappal is két nővér van, mindenki hallatlanul kedves, és segítőkész.

Reggel korán van ébresztés, az éjszakások egyszer még körbejárnak. Hétköznap 7-kor, hétvégén 8-kor van a vizit, ahol mindenkit megnéznek a vizsgálóban, ha minden rendben, már kapjuk is a zárójelentést, jön a nővér, kiveszi a kanült, és mehetünk haza.

Szülőként a következőkre érdemes készülni: ha szerencsénk van, és kevesen vannak, jut nagy ágy (ez 3000Ft/éjszaka), ha nem, van 2 szoba, ahol csak fotelágy van, de az sem tűnt sokkal kényelmetlenebbnek, mint az ódon vaságy. Vécé, zuhanyzó a földszinten van (az emeletit csak a gyerekek használhatják), tiszta, de szörnyű állapotban van. Ellátást lehet kérni (fizetni kell érte, nem tudom mennyit, én nem kértem), de ahhoz át kell menni a főépületbe az étkezőbe. Reggeli és ebéd van, vacsi nincs. Hűtő és mikró van a folyosón, lehet használni. Érdemes szendvicset, vizet, esetleg előre elkészített ételt vinni, amit csak melegíteni kell. De a közelben van kisközért, pékség, és pizzás is. Egy hozzátartozó alhat bent, apukának este 8-ig szabad maradni, utána zárják a kaput. Vizit kétszer van, reggel és 1-2 körül.

Hazamenetelkor minden tudnivalót elmondanak, és leírva is megkapjuk. Kontroll egy hét múlva van.

Összességében nagyon tudom ajánlani a kórházat, mindenki kivétel nélkül nagyon kedves, és figyelmes. Remélem tudtam segíteni azoknak, akik még a műtét előtt állnak.

Abbey

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?