Ferenc pápa a múlt vasárnap, egy vatikáni keresztelő alatt szentbeszédét félbeszakítva arra biztatta az anyukákat, hogy nyugodtan szoptassák meg gyermekeiket, ha azok felsírnak. A Sixtus-kápolnában rendezett ünnepségen elhangzott szavak sokakat megerősítettek abban, hogy a jelenlegi katolikus egyházfő, egyes elődjeivel ellentétben a szigorú vatikáni protokoll elé helyezi az emberséget, a gyerekszeretetet és a közvetlenséget.

A Sixtus-kápolna világhírű freskója, a Michelangelo által készített Utolsó ítélet alatt rendezett csoportos keresztelőn 33 kisbaba vett részt egy szentmise keretében. A 13 kisfiú és 20 kislány mind vatikáni alkalmazottak gyermekei voltak.  A pápa a gyermekek nevét egyesével felolvasta, majd szenteltvizet öntött egy kagyló alakú arany kehelyből a homlokukra. 

„Édesanyák, adjatok a gyermekeiteknek tejet, akár most is, ha felsírnak az éhségtől. Nyugodtan szoptassátok meg őket, ne aggódjatok emiatt.”

- mondta Ferenc pápa.

Akik a jelenlegi pápa megnyilatkozásait és cselekedeteit számon tartják, nem lepődtek meg túlságosan. A 78 éves egyházfő esetenként szelfiket készít híveivel, és tavaly két szerencsés olasz kisdiákot a Szent Péter téri tömegből kiemelve a tér körül körbefurikáztatott nyitott autóján, a pápamobilon.  A nyilvános szoptatás mellett már többször is állást foglalt.  2013-ban egy interjúban visszaemlékezett egy kismamára, aki gyermekével egy pápai látogatáson részt vett.

„A csecsemő keservesen sírt, amikor elmentem mellettük. Az anya simogatta. Azt mondtam neki: „Asszonyom, nekem úgy tűnik, ez a gyermek éhes!  Azt válaszolta, hogy „Igen, valószínűleg eljött az ideje, hogy egyen.” „Legyen kedves, adjon neki enni!”, mondtam. Félénk volt és nem merte megszoptatni, mialatt a pápa a közelében volt. Én ezt szeretném az egész emberiségnek üzenni: etessétek meg az embereket!”

Vasárnap, a mise keretében újra emlékeztette a híveket arra, hogy „a világ szegényei közül túl sokan nem tudják megetetni gyermekeiket”.

A nyilvános szoptatás kérdése féltekénken igencsak megosztja a közvéleményt.  Egyesek úgy vélik, hogy egyáltalán nem való nyilvános helyre, mások a diszkrét félrevonulást támogatják, esetleg a gyermek és a mell betakarását kendővel.  Európa több országában törvény biztosítja a szoptatás szabadságát bármely nyilvános helyen, Magyarországon ez sajnos még nem valósult meg.  Mindazok, akik úgy gondolják, hogy semmi erkölcstelen nincsen abban, ha egy csecsemőt mellből táplálnak egy tömeg közepén, akár a legszentebb helyen, most újabb megerősítést kaptak.

Másutt

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?