"Uram, adj erőt, hogy megváltoztathassam a megváltoztathatót, türelmet, hogy elviseljem megváltoztathatatlant, bölcsességet, hogy megkülönböztessem a kettőt." (Marcus Aurelius)

Várhatóan pár hétig nem fogok a magánéletemmel kapcsolatban egyáltalán írni, mert a gondolkodás olyan ágra terel, amit egyelőre semmilyen szinten nem tudok sem feldolgozni, sem megosztani. Én is és a baba is egészségesek vagyunk, a várandósságomat csak közvetetten érintik az elmúlt napok eseményei, de egyelőre még képtelen vagyok kimozdítani magam a gyász első fázisából.

***

Ahogyan már észrevehettétek, a mindennapjaim fontos része az evés: szeretem előkészíteni, megfőzni, tálalni, (lefényképezni,) megenni az ételt; szeretek új dolgokat kipróbálni, a recepteket átalakítani, saját ízlésemre formálni. Számomra az étkezés szertartás, ami a bevásárlással kezdődik, és az ebéd (nálunk ez a főétkezés) utáni elégedett mosollyal zárul.

Már az előző várandósságomnál is feszegettem a témát, hogy mik azok a könnyen emészthető, gyorsan felszívódó táplálékok, amelyek segítséget nyújthatnak egy olyan fizikailag (is) megterhelő esemény során, mint a szülés; azonban csak hónapokkal később hagytam abba a felszín kaparászását, és fúrtam a téma mélyére magam.

Kókusztermékek. Legyen szó kókuszvízről, kókuszkrémről, kókuszcsipszről, vagy kókuszreszelékkel készült energiagolyókról: ezzel a finom terméssel energia-atombombát robbanthatunk a szervezetünkben, és mellékesen még bevihetünk sok fontos tápanyagot is (B vitaminok, foszfor, magnézium...). Beszerzésnél fontos odafigyelni, hogy természetesen zsíros, lehetőleg kezeletlen termékeket vásároljunk (a kénezett kókuszreszelék nem csak fűrészpor állagú, de az arra érzékenyeknél fejfájást is okozhat). A nyers kókuszzsírt masszázshoz is használhatjuk vajúdás alatt, amelynek enyhén édes illata a lelkünket is kényeszteti.

Magas cukortartalmú gyümölcsök. Itt főleg a déligyümölcsök jöhetnek szóba, de nyáron a friss hazai idénygyümölcs szintén kitűnő választás. Mivel az előrehaladott vajúdás alatt a rágás is igen nagy megterhelést tud okozni, érdemes ezeket pürésítve kérni - ha attól tartunk, hogy nem lesz lehetőségünk egyik kísérőnket sem megkérni, hogy turmixoljon le nekünk egy banánt két marék eperrel (vagy a tárgyi felszerelések nem lesznek elérhetőek), akkor be tudunk szerezni a drogériákban kapható, gyerekeknek gyártott cukor-és adalékmentes szívókás gyümölcspépből 4-5 tubust, és kedvünkre nyalogathatjuk két összehúzódás közt.

Nyírfavíz. A nyírfából mechnikusan kivont nyírfanedv állítólag 2015 csodaitala. Ugyan már régről ismert, jótékony hatásaival együtt, most a megreformálódó étrendekkel kezd előtérbe kerülni. Külsőleg (haj-bőr) és belsőleg is használják, értékes nyomelemei, vitaminjai, aminosavai, fehérjéi, szerves savai hozzájárulnak a szervezet méregtelenítéséhez, és az immunrendszer felerősödéséhez. Jelenlegi témához izotóniás italként való használatával kapcsolódik: gyorsan felszívódó tulajdonsága miatt az egészségtudatos (főleg vegán) sportolók a megmérettetések előtt-közben nyírfavizet szopogatnak, mivel nem telíti el őket, mégis gyorsan energiát ad. Az olyan vajúdóknak, akik képtelenek akár csak vizet is magukhoz venni, de fenyegeti őket a kimerülés, egy-egy kis korty nyírfavíz nagy segítség lehet. Sajnos az ára elég magas, de egy üvegcse (100 ml) jól beosztva elég lehet egy szülésre.

Tiszta víz. Már évek óta halljuk, hogy milyen fontos a napi bőséges folyadékbevitel (erre iszom is egy pohárral!), de sajnos annak fontosságát, hogy ebből minimum 2 liter tiszta, szénsavmentes víz legyen, már nem mondják olyan hangosan. Mind szüléskor, mind a mindennapokban hozzá lehet adni egy minimális pluszt: pár szem gyümölcs beáztatásával, pár csepp citromlével ki lehet kerülni "íztelenségét", ami miatt sokan nem szeretnek vizet inni. A kiszáradás izomgörcsökhöz, korai kimerüléshez is vezethet, ezért érdemes a vajúdó mellett mindig ott lennie egy teli pohárnak - szívószállal - hogy a segítője akár a kitolási szak minden összehúzódása közt megkínálja egy korttyal.

Méz. Amellett, hogy szinte tiszta glükóz, fontos tápanyagaival támogatja a szervezetünket. Már a szánkba csepegtetett kevés méz is energiát tölt belénk, gyors felszívódásának köszönhetően szinte azonnali üzemanyag a motorjainknak. Ízre, hatásra óriási a választék: személyes kedvencem a repce, az erdei és a hárs, de hetente többször fogyasztunk propoliszos mézet is.

Gyümölcslevek. 100%-os préselvények, nem koncentrátumból. Ez a fentebb említett gyümölcspépek jó alternatívája lehet, ha már azt a sűrűséget sem tudja elviselni a vajúdó. Természetesen a legjobb a frissen préselt, de egyértelműen nem fog a vajúdó felesége mellől senki a gyümölcscentrifuga mellé átállni két deci almaléért, így érdemes beszerezni olyan terméket, amit lehetőleg 70 fokon pasztörizálnak, így a tápértéke sem veszik ki teljesen. Már a "mindennapi" boltokban is be lehet szerezni "frissen préselt" felirattal ellátott dobozokban egészen jó leveket, én mégis a névtelenebb, nagyobb kiszerelésű (3-5 literes), csapos megoldású dobozok híve vagyok, mivel ez a mennyiség akár egy hónapig is eláll hűtés nélkül, így bármikor elcsábulhatunk egy pohárkára.

Aszalványok. Koncentrált gyümölcscukor és tápanyagok, az ízek mesés kavalkádja.

Szuperélelmiszerek. Az advanced level-hez tartoznak már az olyan élelmiszerek, mint a maca por, a chia mag, és a különböző csírák-csíraőrlemények, amiket egyértelműen nem a szülés alatt fog senki sem tesztelni, ám hosszú távú használatukkal támogathatjuk az általános erőnlétünket, ami vajúdás alatt meghálálja önmagát.

Tipp. Felsoroltam pár dolgot, és bizonyára még ezeken felül is van sok-sok olyan (reform-nemreform) élelmiszer, ami segítségünkre lehet a "nagy menetben". Íme, egy pár tipp a fenti alapanyagok használatára: beáztatott és lecsöpögtetett aszaltgyümölcsökből, magvakból készíthetünk energiaszeletet, vagy energiagolyót, amit meghempergethetünk kakaóban, kókuszreszelékben, vagy chia magban. Kókuszvíz, kevés nyírfavíz és egy banán elegye testet-lelket élénkítő energiaital lehet, ha pedig egy deci kókuszkrémet elkeverünk két deci vízzel, és összeturmixoljuk egy marék ananásszal és pár csepp mézzel, azzal levehetjük a lábáról a legínyencebb vajúdót is.

Ezekben a táplálékokban az a legjobb, hogy ha a szülésből bármi megmarad, az a gyermekágy idején jó kis anyaturbózó lehet.

Bojszy

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?