terhesség kismama

Az utolsó hetekben az egyre növekvő pocak miatt a várandósság egyre fárasztóbb. Az alvás nehezen megy, állandóan pisilni kell, kezeid-lábaid megdagadnak, és marhára unod már a terhesruháidat (hacsak nincs belőlük egy ruhatárnyi mennyiség). Íme, néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan tudod csökkenteni ezeket a terhességi kellemetlenségeket.

Ha nem tudsz jól aludni, mert a hatalmas pocakod miatt lehetetlen kényelmes pozíciót találnod, ennek több oka is van. Azon kívül, hogy már csak az oldaladon fekhetsz, a tüdődnek keményen kell dolgoznia, hogy a babát is ellássa oxigénnel. A gyomrod jócskán fel van nyomódva, és ezért mindenféle kellemetlen gyomorpanaszod is lehet. Bár az elmúlt pár hétben hozzászoktál ahhoz, hogy a mosdóba szaladgálsz, de ez nem teszi egyszerűbbé azt, amikor az éjjel közepén kell menni, és ráadásul sokszor.

Ajánlott megoldás:  Rendezz el egy csomó párnát az ágyban úgy, hogy elölről is és hátulról is ki legyél támasztva. Kérd meg párodat, hogy masszírozzon meg lefekvés előtt, hogy ellazulhass. Egy meleg vagy langyos fürdő este sokat segíthet ebben. Közvetlenül lefekvés előtt ne igyál sok vizet, ezzel sok szaladgálást megspórolhatsz (viszont napközben mindenképpen igyál eleget!). Ha semmi sem segít, beszélj orvosoddal, hogy milyen más, orvosi tanácsot tud adni egy nyugodalmasabb éjszaka eléréséhez. Egyedül semmiképpen ne folyamodj gyógyszerekhez!

A kéz- és lábdagadás, azaz ödémásodás sokak számára súlyos probléma a terhesség utolsó trimeszterében. Az egyik fő oka, hogy a szervezetet vizet tart vissza, hogy a megnövekedett vérmennyiségedet ellássa. Erre a meleg időjárás is rájátszhat. Egyeseknél olyan szintre súlyosbodik a helyzet, hogy a cipőiket nem tudják felhúzni, a gyűrűiket nem tudják viselni, és az arcuk is felpuffad.

Ajánlott megoldás: Igyál sok-sok folyadékot. Ha a szervezetedbe sok folyadékot juttatsz, nem fogja azt annyira visszatartani, attól tartva, hogy nem lesz elég későbbre. Arra is vigyázz, hogy mit csinálsz napközben. Ha sokat állsz vagy ülsz, lehetővé teszed, hogy a vér az altestedbe szálljon, ami miatt estére a lábaid cipó nagyságúak lehetnek (nem véletlenül a délutáni, esti órákban szokott súlyosbodni a probléma). Ezért gyakran válts testhelyzetet, és ha csak lehetséges, ülj vagy feküdj le és polcold fel a lábaidat. Ha az ödémásodás súlyosbodik, azonnal említsd ezt meg orvosodnak, mert komolyabb egészségügyi okai is lehetnek!

Valószínűleg már megőrjít, hogy folyton pisilned kell, és főleg éjszaka vagy olyan helyzetekben, amikor ez nehézséget okoz. Néha bizony nehéz találni egy nyilvános illemhelyet, és otthon ugye nem maradhatsz állandóan. Ahogy a magzat növekszik, a nyomás a hólyagodon egyre nagyobb lesz.

Ajánlott megoldás: Sajnos ajánlott megoldás nincsen. Mindez meg fog oldódni, amint a baba megszületik. Annyi biztos, hogy sem a folyadékbeviteledet, sem a pisilést nem szabad most korlátoznod, mindkettő komoly problémákhoz vezethet!

Azok a cuki terhesruhák, amiket olyan nagy örömmel vásároltál alig pár hónapja, most már az agyadra mennek, hiszen semmi más nem megy rád! Egyébként is, amik olyan óriásinak tűntek alig pár hete, most már mindenütt feszülnek rajtad. Szinte minden nap ugyanazt kell felvenned, ami borzasztóan unalmas.

Ajánlott megoldás: Próbálj meg kölcsönkérni pár dolgot, ami változatosságot hoz az életedbe. Valószínűleg nem akarsz egy vagyont költeni valami olyanra, amit már csak pár hétig tudsz hordani, de ha egy várandós ismerőssel ruhatárat cseréltek pár napra, az sokat segíthet mindkettőtöknek. Ha valamit vásárolni akarsz, költsd a pénzed olyan dolgokat, amiket a szülés után is kihasználhatsz. A kiegészítők nagyon jók az ilyenre. Pár új színes sál, kézitáska, bizsu, kalap vagy sapka, és egészen meg fogsz újulni, és utána még évekig örülhetsz nekik.

M.

Terhességgel kapcsolatos cikkeinket itt találod.