Közelednek az ünnepek, és egyre több helyen hangzik el a felhívás: gyűjtsünk a szegényeknek, hogy nekik is legyen karácsonyuk. És nagyon sokan adnak is, jó szívvel, mások meg inkább célzottan adakoznak, mert hallottak már ezt-azt. Meg persze van, aki erre nem ér rá, nem szólítja meg egy ilyen felhívás. Hosszú évek óta magam is szervezek ilyen gyűjtéseket a segélyszervezet keretein belül, ahol önkénteskedem, és kaptak is már a gyermekeim ilyen ajándékcsomagot, mint sokgyerekes, rászoruló család kicsinyei. Minden karácsony előtt jönnek hozzánk a segélyszervezethez az ország sok pontjáról, hogy szétosszuk az összegyűlt ajándékokat, és magam is szervezek osztást a saját körzetem rászoruló gyerekeinek. Szóval elég jól belelátok ebbe a nagy adományozósdiba. Sokan inkább pénzt adnak, hogy vegyünk rajta, amit gondolunk, hogy egy-egy adott családnak szüksége van rá, de sokan hoznak tárgyi adományt. Láttam én már mindent. (Vagy csak azt hiszem, és van az általam tapasztaltaknál szörnyűségesebb is.) Ezt az írást segítségnek szánom, hogy ha valaki szeretne cipősdoboznyi ajándékot összekészíteni, könnyebben eligazodjon.

1. Mikorra legyen kész a csomag?
 

Ahhoz, hogy karácsonyra a megajándékozott megkaphassa, legkésőbb december második hetében már le kell adni, hisz a csomag gazdáját egy seregnyi önkéntes fogja megkeresni, kell idő nekik erre. Ráadásul nem karácsonyeste adják át, mert akkor az önkéntesek is otthon ünnepelnek a családjukkal, (leginkább), hanem december közepétől folyamatosan, de legkésőbb a karácsony előtti hétvégéig. Az idén ez december 22 szombat, legfeljebb 23 vasárnap.

2. Kiknek készítsünk csomagot?
 

A legtöbb csomag az óvodás, esetleg kisiskolás korosztálynak érkezik. Pedig ahol ínség van, ott szomorú úgy egy családban ajándékot hagyni, hogy az ovis, meg a kisiskolás kap ajándékot, de a 13 éves kiskamasz mondjuk nem, vagy épp a másfél éves picurka marad ki. Ezért aztán fiú, lány felirattal, külön gyűjtünk a bébiknek, életkor megjelöléssel, ami 3 éves korig adható a gyermekeknek. Külön gyűjtünk óvodás korosztálynak, erre is lehet a pontos életkort megjelölni, mert a 3 és a 6 éves gyermekek között bizony óriási eltérés lehet. Gyűjtünk külön 8-12 éves korosztálynak, és külön a tiniknek. Nagy örömmel vesszük, ha valaki felnőtteknek való dobozokat hoz, hisz ilyeneket a mélyszegénységben élő időseknek, vagy a hajléktalanoknak tudunk kiosztani.

3. Hogyan csomagoljunk? 
 

Díszpapírba csomagoljuk be először a cipősdobozt, a tetejét is, külön, és ezután rakjuk bele az ajándékot. A kész dobozt vagy gumizzuk át, vagy ragasztószalaggal ragasszuk le a tetejét, hogy a szállítás során ne potyogjon le a tető és essen ki belőle valami. A tetejére, külsejére már nem kell dekoráció. A szívem szakad meg, mikor a szép masnik összenyomva, a kis figurák hasonlóképp nem ússzák meg épen a szállítást. Egy-egy csomag gyakran 100, vagy még több kilométert is utazik. Viszont a csomag tetején legyen jól láthatóan és olvashatóan feltüntetve a korosztály és a nem.

4. Mi kerüljön a csomagba?
 

Mindenképp kizárólag új, vagy újszerű, ép, tiszta, hibátlan, sérülésmentes, hiánytalan dolog. Máskor sem, de karácsonykor különösképp ne használjuk lomtalanításra a segélyszervezeteket, gyűjtőpontokat. Sok a rossz tapasztalat sajnos. Hiányos kirakók, szakadt ruhák, kerék nélküli kisautók, összefirkált, meztelen babák is szoktak érkezni a sok szép között. Tehát nem az a baj, ha használt egy játék, csak legyen olyan állapotban, amit a saját gyermekünk kezébe is adnánk. Minden csomagban jó, ha van tisztálkodási holmi. Fogkefe, fogkrém, szappan, vagy tusfürdő, esetleg sampon, esetleg testápoló, arc vagy kézkrém életkortól függően. A fogkeféknek és fogkrémeknek minden korosztály örül, kivétel nélkül. Saját fülemmel hallottam egyszer egy tizenegykét éves lányka lelkendezését, miután megkapta és kibontotta a csomagját, amiben egy virágillatú szappant is talált. Kincsként ölelte magához, és kijelentette, hogy azt csak ünnepnapokon szabad majd használni, és még életében nem volt ilyen csodálatos illata, mint amilyen majd attól a szappantól lesz. Babáknak a popsitörlőtől a bármiféle higiéniai termékig minden mehet.

Minden gyerek örül a ruhaneműnek. A babáknak ez bármi lehet, a nagyobbaknak a sapka-sál-kesztyű-zokni-póló dolgok bármelyike siker. Itt is az újszerűségen van a hangsúly. Lehet ez alig hordott is, de akkor foltmentes, tiszta, illatos és kiváló állapotú legyen, hisz ajándék lesz, nem turi cucc.

Minden korosztály, talán a bébiket kivéve, örül a rajz és írószereknek. Lehet ez ceruza, toll, érdekes figurás, vagy egyszerű, készlet, vagy nem, biztos siker. Hát még, ha egy apróbb-nagyobb füzetke, színező, rejtvényes füzet van mellette.

A lányoknak lehet fésű, hajba való is a csomagban.

A játék, amit beleteszünk, tulajdonképpen bármi lehet. Használt is, társas, kártya, dominó, kirakó, kisautó, baba, plüss, logikai, kislabda, hangszerecske, tulajdonképpen bármi, itt nem tudunk nagyon melle lőni. De a Kinder-tojás belsejéből összegyűjtött cuccok nem ilyenek. Itt is tartsuk szem előtt, hogy a saját gyerekünk ha ilyet kapna, mit szólna hozzá. Az egész kindertojás persze más dolog.

A tini lányok nagyon boldogok egy apró bizsutól, valami kicsi sminktől, dezodortól. A tini fiúk a zseblámpákért, kulcstartókért, bármiféle pasis dologért rajonganak. Lehet pénztárca, napló tollal is, tornazsák, vagy kis táska, ezeknek mindkét nem képviselői örülnek.

Ezeken felül egy kis édesség mehet még a dobozokba. Fontos, hogy a lejárati dátumot ellenőrizzük. Sajnos ezt újból és újból el kell mondanunk.

Ha valaki felnőtt dobozt készítene, abba tisztálkodási szerek, ruhanemű, édesség mehet. Külön öröm, ha van benne még valami csoda is. Egy naptár, egy szép gyertya, vagy egy kis könyv, irattartó, pénztárca, bizsu, papír zsebkendő, de akár textilzsebkendő, bögre is lehet ez a csoda.

A végére hagytam, hogy minden csomagba mehet egy karácsonyi jókívánságokkal teli képeslap, a család aláírásával. Ennek gyakran nagy jelentősége van. Főként a családi kötelékek nélkül élőknek. Lakcímet, elérhetőséget sohase tegyünk bele.

Természetesen egy cipősdobozba minden nem fér. De ha csomagolunk, tartsuk szem előtt, hogy egy édességekkel teli doboznál, vagy egy darab játéknál sokkal nagyobb örömet is tudunk okozni, nem sokkal több pénzért, talán ugyanannyiért, ha sokfélét teszünk a dobozba.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete az idén is megszervezi a karácsonyi angyal programját, aminek részletei a NOE honlapján megtalálhatóak. Ott egy kiválasztott családot lephetünk meg egy csomaggal, személyesebben, testreszabottabban.

Boldog készülődést, és csomagolást kívánok!

nagycsaládos

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>