Amikor először találkoztam ezzel a szóval, azt hittem, megtudom, hogy lehet Scooby Doo-t készíteni, de aztán kiderült, hogy ez nem a közkedvelt dán dog fonetikusan leírt neve, hanem a térfonást jelenti.

Tünde kreatív karácsony

Nem szükséges hozzá, csak speciális műanyag szálak, (és opcionálisan gyöngyök), olló és ragasztó, no meg némi elszántság – először ugyanis el kell sajátítani a térfonás alaptechnikáit, ez pedig hozzám hasonló kétbalkezeknek nem mindig egyszerű.

A technika azért tetszik egyébként, mert nem igényel előkészületet, nem válik csatatérré a lakás, ha szkubidúznak a gyerekek, és tulajdonképpen bárhol végezhető ez a kézügyességet, térlátást, térben való gondolkodást fejlesztő elfoglaltság. Egy kétméteres, 2mm-es akrilszál körülbelül 100 Ft, de lehet kapni szkubiszál-szetteket is, melyben többféle színű szálak vannak.  

Tünde kreatív karácsony
Alaptechnikák

Amikor a lányaimmal először fogtuk kezünkbe a szálakat, egyetlen dolgot tudtunk velük tenni: fonatot készítettünk belőlük. Mivel nem ismerem a technikát, beszereztünk egy könyvet, amelyből elsajátíthattuk a szkubidú alapjait. No, ez sem ment olyan könnyen. Vagy mert én vagyok kétbalkezes, vagy csak a türelmem fogyott el a számomra kibogozhatatlannak tűnő ábrák láttán, mindenesetre hamar meguntam a térfonást. Nem úgy a hét- és kilencéves lányaim! Kitartó gyakorlással elérték, hogy már szinte csukott szemmel képesek négyszög alapú szkubit csinálni.

A technika ismeretében a könyv segítségével különböző tárgyakat tudnak készíteni. A térfonás művészete című könyvben 25 alkotást mutatnak be hozzávalókkal, részletes útmutatóval, melyben lépésről lépésre leírják, hogyan kell üveggyöngyös ékszert, hajcsatot, lámpaállványt, kabalababát vagy egyéb ötletes tárgyakat készíteni (Amandine Dardenne, Isabelle Schaff: Szkubidú – A térfonás művészete, Alexandra Kiadó 2009. 1.499Ft). Csak győzzük szkubiszállal...

Tünde kreatív karácsony
A négyszög alap már megy

Az interneten is számos oldal foglalkozik ezzel a nem túl ismert technikával. Itt például rengeteg kész fonatot látni, ám az elkészítéshez nincs leírás, így kezdőknek hasznavehetetlen. Itt viszont folyamatábrák is találhatók, legalábbis ami az alapokat illeti. Tetszett még ez az oldal is, ahol egy-egy dolog készítés fázisai is fent vannak, fotókkal.

Amellett, hogy a kézműveskedni szerető gyerekek jól szórakoznak szkubizás közben, az elkészült művekkel akár meglephetik a nagyikat karácsonykor.

Tünde