Közeledik a tanév vége, amikor sok iskolában különböző ajándékokkal köszönik meg a szülők a tanárok egész éves munkáját. Az idei év rendhagyó volt, hiszen nagyrészt online formában zajlott az oktatás. Hogyan látják a szülők, idén az ajándékozás is más lesz? Erről kérdeztük őket Facebook oldalunkon.

Ti milyen év végi ajándékot vesztek az osztályfőnöknek?

Katalin humorosan válaszolt a feltett kérdésre:

„Egy gyönyörű virtuális virágcsokrot, és mellé a verset megtalálják a tankönyv 23. oldalán.”

„Az idén inkább a szülőket kellene megajándékozni...” - írta meg véleményét Erika. Noémi hasonlóan gondolja.

„Azt, hogy a szünet alatt nem mennek a gyerekeim iskolába!!! Én sem kapok külön ajándékot azért, hogy az elsős fiamat megtanítottam írni, olvasni és számolni... Napi 2x30 perc online óra után...”

Magdolna nagyon hálás a tanító néninek:

„A mi tanító nénink sok energiát fektetett a digitális oktatásba, végig fogta a kezünket, nem nekünk, szülőknek kellett tanítanunk a gyerekeinket (ált.isk. 1. osztályról van szó). Persze a technikai segítségünkre szükség volt, de így megfigyelőként láthattam-hallhattam, hogy tényleg remek órákat tart. Csak jókat tudok mondani róla. Az osztály közösen visz neki ajándékot, pedagógusnapra és évzáróra is. Mi őszintén hálásak vagyunk neki, és szeretnénk, ha ezt ő is érezné.”

És persze ismét előkerültek a „minek a tanárnak extra ajándék, én sem kapok semmi pluszt a munkámért” vélemények:

„Kíváncsi vagyok ki ad ajándékot a buszsofőrnek, mikor vége az útnak. A péknek, hogy kisült a kenyér. Az utcaseprőnek, hogy tiszta az utca...? Elvégezte a munkát, igen, pont annyira fontos a többi munka is. Mégse köszönget senki semmit”

- mondja Éva.

Akadt, akinek a többi szülővel gyűlt meg a baja, amikor szóvá tette, hogy jelen helyzetben van, akinek megterhelő a plusz év végi ajándékok költsége. Orsolya így számol be:

„Pont emiatt sikerült magamra haragítani megint a szülőket a lányom osztályában. Nem ballagós osztályban, év végén minden egyes szaktanárnak vennének ajándékot, nem csupán az osztályfőnöknek. És nem ám virágcsokrot/bonbont figyelmességként, hanem 80 ezer forint értékben összesen. Ugyan ez a gyerekekre lebontva nem horror összeg, de mertem szólni, hogy most nagyon sok szülőnek ez megterhelő, és nem is tartom normálisnak az ilyen költekezést, mikor még nem is ballagnak. El lettem mondva mindennek.”

Egy másik édesanyának sem fér bele most anyagilag az extra kiadás:

„A mi iskolánkba szülő be sem teheti a lábát, ballagásra se, honnan tudjam, mire adnám oda a pénzt, kapnék róla egy képet? Mit ne fizessek ki, a villanyszámlát, vagy ne együnk pár napig, hogy ajándékuk legyen? Egyedül nevelem a gyerekeimet, nincs munkahelyem, mit várnak?”

Ferenc a tanárok védelmére kelt:

„Nem kötelező a tanárnak ajándékot venni. Nem várja el, azonban egy-egy szál virág vagy bonbon jóleshet neki. És hogy miért? Mert a te hülye gyerekedet tanítja, neveli, és vesződik vele egész évben. Te hívogatod a munkaidején kívül, és ő neked is elmondja bármikor, és segít. A fizetése annyi, amennyiért te nem dolgoznál egy percet se, a felelőssége meg kimondhatatlanul nagy, hiszen a te elkényeztetett, neveletlen gyerekedet kell saját magától is megóvni. Ingyen helyettesít, mert nincs túlórapénz, sőt, a kirándulásokra se kap egy fillért se. Mindig is a nemzet napszámosa volt, de azért nemzedékek óta mindig magas színvonalon teljesít.

A másik: ha a szülők olyan barmok, hogy azzal és azon versenyeznek, hogy minél többször, minél értékesebb ajándékot vigyenek, az miért is a tanár hibája? Miért kell ezt nekik felróni? Ha te nem akarsz ajándékot adni a tanárnak, attól az miért bánt, ha más meg hálás és szeretne?”

Pedagógus hozzászólóink is voltak: Renáta megírta, hogy egy pendrive-ot kapott ppt-vel, Piroska pedig kifejtette, hogy tanárként milyen ajándékra vágyik:

„Tanár vagyok és sokkal többet akarok (+adok) holmi évvégi ajándéknál! Mindennapi jókedvet, mosolyt, tiszteletet - a gyerektől/ a gyereknek - elismerést, jóra intést, közös nevetést, ha ez megvan, sose kell más. Egy szál virág és egy szívből jövő KÖSZÖNÖM.

Nálatok milyen ajándékot vett az osztály az osztályfőnöknek idén?

Tünde



Virágot, vásárlási utalványt, alkoholt kaptak a tanárok év végén

Az ajándéktárgyak tekintetében az első helyen áll a virág, melyet szorosan követ a vásárlási utalvány és a csoki/bonbon, a tanárok tíz százaléka pedig alkoholos italt kapott a válaszok szerint.
Tovább>>>