Nem virított a címlapokon a hír, pedig az Európai Unió Bírósága nemrég igencsak sok vitát kavaró ügyben hozott döntést. Elismerték az embrió emberi méltóságát a fogantatástól kezdve a biotechnológiai kutatások szabadalmaztatása terén. A határozat kimondja, hogy törvényileg nem szabadalmaztatható olyan biotechnológiai találmány, amelyben a kísérletezés során emberi embriót pusztítottak el, emberi embrióból nyert őssejtet használtak fel alapanyagként.

'Embryo @ 6- 7 weeks' photo (c) 2009, lunar caustic - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A döntés kapcsán pontosították a humán embrió fogalmát. E szerint az egy olyan organizmus, amely képes beindítani az emberi fejlődés folyamatát, akár megtermékenyítés, akár klónozás során jöttek létre. Az emberi méltóságra vonatkozó 98/44 számú irányelv ugyanis tiltja az emberi embriók kereskedelmi, illetve kísérleti célokra való felhasználását. Ez az alapelv így nem csupán a felnőtt emberre, illetve az újszülöttre vonatkozik, hanem a fejlődés első szakaszában lévő sejtre, az embrionális őssejtre is. A határozat ugyan csak a találmányok szabadalmaztatásra vonatkozik, nem pedig magára a kísérletezésre, de a döntés sok hullámot kelthet.

Alberto Gambino jogi professzor a döntés kapcsán így nyilatkozott: „Innen aztán már csak egy lépés annak elismerése, hogy az embriók jogalanyok.”

Az embrionális őssejtek kezelésének/felhasználásnak a kérdése igencsak érzékeny téma. A kutatás pontos és világszerte egységes szabályozása nélkül, vagy a szabadalmak szigorításával csupán a kísérletek földrajzi helye változik meg. Így az etikai kérdések máshol vetődnek fel (ha ugyan az adott országban éppen kérdezősködnek ez ügyben).

Egy ilyen európai uniós döntés hallatán persze sokan egy jövőbeli abortusztilalomtól tartanak, vagy éppen felrémlik előttük a lombikprogram keretében „készült” megtermékenyített petesejtek inszeminációjának a tilalma.

Mások – mint az olasz katolikus szervezetek – örömmel üdvözlik a döntést, hisz úgy vélik, a pár sejtes embrió már egy lélekkel bíró élet.

Ti mit gondoltok? Sötét felhőként közeleg a lombikprogramok betiltása és az abortusztilalom, vagy egyszerűen csak született egy döntés, ami alapján a kutatók Európa-szerte kénytelenek más őssejtforrás után nézni, ha európai szabadalom a céljuk?

Center

(A forrásért köszönet Citabellának!)

Forrás: Zenit, L'Osservatore Romano, Avvenire

http://www.magyarkurir.hu/hirek/europa-elismerte-az-emberi-embriok-jogait