„Soha senki ne akarjon császármetszéssel szülni” – mondta Erős Antónia a közelgő szoptatás világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón, ahol kifejtette, hogy neki szerencséje volt, a Péterfy csecsemőseinek köszönhetően már a műtét után háromnegyed órával szoptathatta ikreit, akiket azóta is egyszerre szoptat.

Csetneki Julianna szülésznő szerint a császármetszés nem kizáró ok, hogy a babát a születését követő egy órán belül megszoptathassa édesanyja, kivéve persze, ha altatásos, sürgősségi császármetszés történt.

Erős Antónia a császármetszést nem választási lehetőségnek gondolja, hanem életmentő beavatkozásnak. A híradós a tápszerről is hasonlóan vélekedik, amely szerinte nem arra való, hogy válasszuk, hanem arra, hogy ha kell, akkor segítsen. Az, hogy ikrei az első pillanattól kezdve anyatejen élhetnek, nagyrészt a szakembereknek köszönhető, és az ő odafigyelésükön múlt, árulta el, hozzátéve, hogy az ikergyermekek szoptatása még nehezebb, hiszen ideális esetben egyszerre kell etetni őket. A tandem szoptatáshoz minden segítséget megkapott a kórházban, és az azóta eltelt két évben is egyszerre tudja szoptatni gyermekeit. Erős Antónia elmesélte azt is, hogy mekkora boldogságot jelent neki, amikor a gyerekek szoptatás közben egymás szemébe nézve simogatják egymást.

A Philips Avent sajtótájékoztatóján szó esett arról is, mit tehet a kismama azért, hogy elegendő teje legyen: kiemelték a fokozott folyadékfogyasztást, a megfelelő mennyiségű és minőségű étrendet és a család, ismerősök segítségének igénybevételét is. A tartós anyatejes táplálás szempontjából kiemelten fontos, hogy az apát is bevonjuk, mint segítő társat. Csetneki Julianna szülésznő nem tartja követendő példának azt, hogy valaki kéthetes babájával már tornát vezet, ugyanakkor a ló túlsó oldalára sem kell átesni és mindent feláldozni a gyermekért. Ő a baba-mama tornát ajánlja, mert akkor együtt van a kisbaba az édesanyjával, miközben az anyuka mozoghat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon sok olyan kismama van, aki jelentősen elhízik a várandósság alatt, ezt jó, ha nem fokozza azzal, hogy a szoptatás időszakában is mértéktelenül eszik, mert utána nagyon nehéz dolga lesz, ha le akar fogyni.

Érdekes véleményt fogalmazott meg a szülésznő: mostanában mindenki háborítatlan szülésről beszél. Ha létezik háborítatlan szülés, miért nem alakult még ki a háborítatlan szoptatás fogalma is? Hiszen a kismamák 99 százaléka képes arra, hogy szoptassa kisbabáját – a túl nagy társadalmi nyomás (aki nem szoptat, az rossz anya) miatt azonban eleve stresszel indulnak neki a szoptatásnak, és nem mindig kapják meg a megfelelő segítséget ahhoz, hogy anyatejjel tudják táplálni gyermeküket a WHO által ajánlott féléves korig kizárólagosan, ezt követően kétéves korig, vagy még tovább. 1997-ben a kisbabák 27,7 százaléka nem kapott anyatejet egyáltalán, napjainkra ez az arány 3,2 százalékra csökkent. „A helyzet jó, de természetesen soha nem lehetünk elégedettek, és tovább kell dolgozni, szolgálni az anyatejes táplálás ügyét” – mondta el Csetneki Julianna.

Tünde