Szeretnénk beszámolni egy olyan történetről, amely egy katasztrófával kezdődött, s most mégis a happy end felé halad. Január elején megírtuk, hogy egy csobánkai családdal sajnálatos baleset történt, a házukat csúnyán megrongálta egy robbanás. Akkor sokan ismeretlenül is segítettek rajtuk, s mostanra olyan nagyszerű dolgokról számolhatunk be velük kapcsolatban.

A robbanással kezdődött történet szerencsére nem ért véget azzal, hogy a csobánkai család házát szétrombolta egy kandalló. A december végi baleset hírére megmozdult egy egész falu, a barátok, ismerősök, sőt az internetes közösség is. Mindenki segíteni szeretett volna, adománnyal, pénzzel, gyermekruhával, volt, aki a keze munkájával, vagy egy blog bejegyzéssel. A média ugyan a robbanás után soha többet nem foglalkozott a témával, a közösség viszont kihúzta a bajból a családot, s tulajdonképpen lassan minden rendeződött. Itt vége is lehetne a történetnek, ha a családfő nem lenne húsz éve újságíró, internetes közösség-építő. Megszületett az Emberavizben.blog.hu gondolata, a családfő már januárban megírta az első bejegyzést

A támogatásokat megköszönő blogból, mára mindenki számára nyitott online közösség épült, ahol bárki megoszthatja történetét, elmondhatja miként jött ki nehéz helyzetéből.

Az Ember a Vízben blog megalapítója most azt vette a fejébe, hogy karitatív közösséget épít, alternatívát tervez az egy százalékért küzdő civil szervezetetek számára és pozitív történetekkel igyekszik példát mutatni a bajba kerülteknek.

Mostanra az Ember a Vízben blog számos karitatív feladatot felvállalt, közreműködik a Bónusz Brigád karitatív aukcióiban, keresi a kapcsolatot minden olyan szervezettel, ahol segíthetnek azzal, hogy közzéteszik a történeteiket. Hisznek benne, hogy a bajban a közösség képes segítséget nyújtani a rászorulóknak, legyen az baleset, anyagi kár, vagy törlesztési probléma. 
 
Az Ember a Vízben tervei szerint egy olyan közösséget kell felépíteni, amely túlmutat az egyes emberek problémáján, s lehetőséget teremt a gyakran anyagi problémákkal küzdő, forrás hiányos civil szervezetek bemutatkozására, céljaik közösségi támogatásának megszervezésére. Ehhez persze az Ember a Vízben készítőinek is segítségre, támogatókra és partnerekre van szükségük. A blog folyamatos működtetése mellett dolgoznak annak fejlesztésen, építik a közösséget. Az első komolyabb kísérletük a nagyobb nyilvánosság elérésére, hogy beneveztek egy pályázatra, amelyen projektjük szélesebb körben ismertté válhat. A június 30-ig tartó közösségi szavazáson, a nevezett a mintegy 250 szervezet közül jelenleg is az első 10-ben van a pályázatuk. Itt szavazhatsz is rájuk. 

Az Ember a Vízben elindítását a közösség segítő szándéka ihlette, az a gondolat, hogy szinte minden nehéz helyzetből van kiút. Világunkban temérdek probléma vár megoldásra, s egyszerűnek látszik mégis igen bonyolult feladat, segítő szándékú emberek és a bajbajutottak összekapcsolása. A segítség csak akkor hatékony, ha tényleg eljut azokhoz, akiknek szánjuk, ehhez egy olyan átlátható rendszerre van szükség, ahol a segítségre váró pontosan megfogalmazhatja, mire van szüksége, s a támogatók pontosan látják, hogy mire fordították az összegyűjtött forintjaikat.

"Kútba estem!" "Ki húzzon ki?" - mondja az ismert, régi népi gyerekjáték. Ha belegondolunk, nyilván volt oka annak, hogy eleink játékba fordították az efféle eseteket. A magyarokat sokan vádolják azzal, hogy a maguk dolga helyett a más dolgával foglalkoznak inkább. Nos, ez esetben ezt a tulajdonságot akár jóra is lehet fordítani - akkor és ott segíteni, amikor és ahogyan arra szükség van. Az egymásra találásnak a blog remek eszköze lehet.


a Bezzeganya és Tamás, az Ember a Vízben! blog gazdája