Egy jól eltalált mesekönyvnek szinte minden gyerek örül - csak mi döntjük el nehezen, hogy melyik lesz a kedvenc, és melyik megy az első fejezet után a könyvespolcra, hogy sose kerüljön többé elő. A mai ajánlóban négy kortárs, hazai könyvet ajánlunk a tipródó szülők-rokonok-ismerősök figyelmébe, a Pozsonyi Pagony kínálatából, van köztük egész kicsiknek és nagyobbaknak való is.

Szabó Borbála - Átváltozott gyerekek (Rácz Nóra illusztrációival)

Miklós vonatmániás, Kamilla állandóan barbizik, Tomsi pedig még kicsi így csak otthon lazsál és játszik. Anya néha robbanásra kész, apa feltalálja a finnyogás ellenszerét, az éhezőtábort. A könyvben több rövidebb történet szerepel a zűrös famíliáról.

Rögtön az első lapokon a család életébe jelentős kavarodást hoz, mikor Kamilla, a nagylány hirtelen a kis pisis öccse, Tomsi bőrében ébred. Az öccse pedig reggel a papájuk bőrében találja magát. Szerepcsere-kalamajka-hegyek. A többi történetben találkozhatunk életre kelt rendetlenséggel, „oppardon” játékokkal, barbi-színielőadás szervezéssel és igazi szülinapi fantázia-kalandokkal. Miklós és barátai például igazi nyomozást folytatnak. A pince tengeralattjáróvá, az ágytakaró alatti világ a Titaniccá válik.

A kötet nagyon kedves, humoros, a szerepcsere miatti kicsavart helyzeteken például nem is kell magyaráznom, hogy csak mulatni lehet. A szerző igazán könnyed és a gyerekek világára tisztán rálátó stílusa nemcsak a gyerekeknek, de a felolvasó felnőtteknek is tetszeni fog.

Az egyetlen negatívum számomra a könyv illusztrációja volt. A figurák nekem nem nyerték el a tetszésemet, megjelenésükben a nálunk itthon „buta mese” néven ismert (illetve ismeretlen) fecsegő-tipegők nevezetű rémségekre hajaznak.

5-10 éveseknek ajánlanám.

Pagony Kiadó – 2650 Ft

Értékelés: 8/10 (de csak a megjelenés rontotta le)

 

Tasnádi István - A kőmajmok háza (Herbszt László illusztrációival)

A könyv két idősíkon párhuzamosan játszódik.

Napjainkban Kornél tíz év körüli, asztmás fiú, aki egyedül él az anyjával egy pesti bérházban. Apját nem ismeri. A nyári vakáció ideje alatt összeismerkedik egy különös lánnyal, aki folyton misztikus csodalényekről, mágikókról, nyambikvarákról, peritonokról mesél. Kornél nem igazán hiszi el, amiket Iza mond, de az események meglepően igazolják a kislányt. Dragomán bácsiról például szinte ordít, hogy sárkány, csak jobban meg kell vizsgálni.

1982-t írunk. Gyuri tizenkét év körüli, vagány és nyughatatlan srác, nem igazán találja a helyét a világban. Nagyszüleinél, egy pesti bárházban tölti a vakációt, leginkább barátjával, a házban lakó Tomival ütik el az időt.

 A végén minden részlet a helyére kerül. A két fiú élete a kötet legvégén összefonódik, és talán a felnőtt közönség közül senkit sem lep meg, hogy kiderül, Gyuri Kornél papája. A meglepő inkább a gyorsan lezavart magyarázat a papa hiányáról „A Perithon nevű gyógyszer  - amire rászokott a papa – megoldja Iza meséjének titkát. „A peritonok ellopnak téged és csak az árnyékod marad.”- mondta ugyanis a lány.  A kedves apuka ugyanis gyógyszerfüggősége miatt elvonókúrán volt, és bírósági távoltartó végzés miatt nem is láthatta Kornélt korábban, de aztán az utolsó fejezetben hipp és hopp béke, szeretet. Happy end.

Összességében olvasmányos, titokzatos, mégis kissé nyomasztó hangulatú könyv, boldog, de kurtán-furcsán megoldott befejezéssel.

10-14 éves gyerekeknek adnám a kezébe.

Pozsonyi Pagony Kft, 2012 – 2650 Ft

Értékelés: 5/10

 

Finy Petra - Seprűsrác meséi - Történetek rosszcsontokról (Gyöngyösi Adrienn illusztrációival)

Rufusz Rafael sokat rosszalkodik: elkódorog, verekszik, csúfolódik, veszekszik a testvérével, és emiatt bizony gyakran kerül büntetésbe. Rafael Seprűsráccá változtathatja a cirokseprűt és büntetései alatt a seprű történeteit hallgatja. A rasztahajú, színes hajpántos, mindenben viccet kereső Seprűsrác rosszcsontokról mesél neki. A hat rövid mesében megtudhatjuk például miért nem szabad kicsúfolni dadogós ovis társunkat, vagy hogy miért nem jó másokat ijesztgetni (pláne bezárni a kistesónkat a kamrába és ottfelejteni).

Én nem a képek miatt szerettem meg a kötetet az biztos, de a történetek igazán eladják magukat bárkinek, így az én óvodásaimnak is. Újra és újra és újra… Amíg a felolvasó bírja szusszal és cérnával.

4-7 éves gyerekeknek

Pozsonyi Pagony Kft, 2012 – 2350 Ft

8/10

 

Gévai Csilla- Holdfényszüret (A szerző illusztrációival)

Gévai Csilla meséiben igazán kedves módon lát bele a gyerekek fejébe. Flóra például nem tud aludni (annyi mindenről kell még gondolkodnia) és éjjeli kalandja során a barátjává fogad egy szentjánosbogarat, akivel meglesik a felnőttek álmait. Simi, miközben szivárványos képet rak ki kincseiből a játszótér olvadt aszfaltjába, megismerkedik egy valódi szivárványkutatóval, aki új színek után kutat. Van vajon olyan szín, hogy krán?  

Vendel bácsi régi-régi fodrászüzletét unokája, Blanka és egy különös biznisz nevű madár virágoztatja fel újra. Csengő néninek, a fogatlan balerinának rózsaszín vattacukorból van a kontya, és gőzfürdőbe jár a barátnőivel.

Ha láttátok az Amélie csodálatos élete című filmet talán emlékeztek rá, hogy a kis Amélie milyen érdekes dolgokat képzelt el (például, hogy a kómában levő szomszéd egyhuzamban alussza le az élete alvásait, hogy aztán mindig ébren legyen, a lemezt pedig úgy készítik, mint a palacsintát és hasonlóakat). A holdfényszüret négy meséje sokszor jutatta eszembe ezeket a jeleneteket. Sajátos, logikus, mégis mókásan naiv, vagy éppen lényeglátó gondolatok vannak benne. Bár kétségtelen néhol kicsit hajlamos túlzásokba esni.

A mai ajánló úgy tűnik a képek feletti fanyalgásomé, sajnos a szerző rajzai itt is sokat rontanak az összhatáson.

Ezt a könyvet 5-8 éveseknek ajánlanám.

Pozsonyi Pagony Kft, 2012 – 2590 Ft

Értékelés: 5/10

 

Center