A kórház neve: Zala Megyei Szent Rafael Kórház, Zalaegerszeg

A szülés időpontja: 2017 május, 201 május

A kórház állapota: tiszta, rendezett, folyamatosan újítják.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: szobánként külön rendelkezésre áll mellékhelyiség és zuhanyzó egyben. Naponta végeznek fertőtlenítő takarítást, viszonylag tiszta. Vécépapírt, szappant vinni kell, konnektor nincs, az ajtó nem zárható (elővigyázatosságból, ha valaki odabenn rosszul lenne). Nővérhívó kapcsoló van a mosdó mellett.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: 2 db egyágyas, 1 db kétágyas szülőszoba van. A kétágyasban függönnyel vannak leválasztva az ágyak, ezt csak akkor használják, ha egyszerre kettőnél több szülés zajlik. Lehetőség van zenehallgatásra, fitball használatra, a homeopátiát is felajánlják. A szülésen egy fő lehet jelen, apa, mama, barátnő, dúla, stb. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: A szülésznők végtelenül segítőkészek, türelmesek, támogatóak. Az ügyeletes orvos óránként vizsgál, illetve a kitolásnál van jelen, a varrást végzi. Csecsemős nővérek nagy szakértelemmel végzik a munkájukat, bármilyen kérdéssel lehet hozzájuk fordulni. Támogatják a hosszan tartó és kizárólagos szoptatást, a babák jóllétét tartják szem előtt. 

Szülésvezetés: a kötelező beöntést követően nagyjából 30-40 perc áll rendelkezésre zuhanyozni, előkészülni. A szüloőszobán ctg gépre kötnek, onnantól mozogni csak az ágy körül lehet, amíg a vezeték enged. Mindenkinek kötnek be oxitocint, egy bizonyos ponton méhszájlazító injekciót is adnak a tágulás segítésére. Fájdalomcsillapítót is adnak farizomba, ha van rá idő.  Vannak gátvédelmet támogató orvosok, de fogadott orvos híján az ügyeletes kérdés nélkül vág. Kitolás csak fekve, leszíjazott lábakkal lehetséges. Amennyiben a baba állapota engedi, az anyuka mellkasára teszik, így tölthetünk egy órát, de a csecsemős nővér jelenlétében. Utána még egy óra megfigyelés, vérzésellenőrzést követően visznek az újszülött osztályra.

Császármetszés: nincs tapasztalatom.

Látogatási rend: a látogatásnak meghatározott rendje van, hétköznap 3, hétvégén 8 óra áll rendelkezésre. Mivel 24 órás rooming-in rendszer működik, az újszülött osztályon tilos a látogatók fogadása, erre külön társalgó van. A babákat üvegajtón keresztül nézhetik.

Mit kell vinni a baba ellátásához? popsitörlőt kell vinni, illetve saját textilpelus ajánlott, de nem kötelező. Napi 5 db pelenkát biztosítanak. Higiéniai okokból saját ruhát csak a hazamenetelkor adnak a babára. 

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? 2x2 ágyas, illetve 5 ágyas szobák vannak.

Van-e VIP szoba? Igen, de a PIC-esek elsőbbséget élveznek. Egyébként kb. 5-7000 Ft/éjszaka. Az egyikben apuka is ott lehet, a másikban nem.

Koszt mennyisége, minősége: átlagos kórházi koszt, kb. mint az általános iskolai menza. Diétás menü is van: cukormentes, sószegény, gluténmentes, laktózmentes.

Kommunikáció: a szülésznő a szülés előtt és közben is maximálisan ellátott információkkal, sőt, a szülést követően meglátogatott az újszülött osztályon is. A varratot mindig az az orvos szedi ki, aki a szülést vezette, közben tanácsokat ad a seb ellátására vonatkozóan, és felhívja a figyelmet a 6 hetes kontroll fontosságára.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: 

Első babám húgyúti fertőzést kapott, így a higiéniával akkor nem voltam megelégedve. A gyermekorvos nem tájékoztatott az állapotáról, az is a zárójelentésből derült ki, hogy eltört a kulcscsontja. A másodiknál minden rendben zajlott.

Fontosnak tartom elmondani, hogy a tejem mindkét alkalommal viszonylag későn, a negyedik napon indult be. Amikor szóltam, hogy éhezik a baba, rögtön anyatejpótlást adtak, biztattak, hogy legyek türelmes, menni fog a szoptatás. Nem itatták vízzel, nem tápszereztek, maximálisan támogató magatartást tanúsítottak. 

A szülésznőkkel is maximálisan meg voltam elégedve, nem hagytak magamra a szülés végéig. Mindkétszer egyedül voltam, nem apás szülés volt. Egyik alkalommal sem volt fogadott orvosom, szülésznőm, és hálapénzt sem fogadtak el! Összességében a második szülést és a kórházi körülményeket pozitívabbra értékelem, szerintem két év alatt is sokat fejlődött a kórház.

Pontszámok:

  • szülészet állapota: 9
  • kórtermek állapota: 7
  • szülőszoba korszerűsége: 8
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 8
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 7
  • orvosok segítőkészsége: 7
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 10
  • kommunikáció, tájékoztatás: 10
  • tisztaság: 8
  • ellátás minősége: 8
  • személyes élmények: 8

ÍRD MEG TE IS TAPASZTALATAIDAT A KÓRHÁZRÓL, AHOL SZÜLTÉL!

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, meséld el benyomásaidat a kórházról, ahol szültél. Milyenek voltak a körülmények? Az orvosok, nővérek, szülésznők? Ajánlanád másoknak is a kórházat, vagy jobb, ha messze elkerülik az intézményt a kismamák? A kórházteszt megírásához itt találod segítségnek a szempontsort. A bezzeganya@bezzeganya.hu címen várjuk a Te történetedet is!  

Más kórházakról ezekben a posztokban olvashatsz: 

Veszprém: Bár minden szülészet ilyen lenne!

Székesfehérváron minden adott egy csodálatos szüléshez

A folyosón vajúdnak a kismamák Kaposváron

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>