A „hosszú” XX. század traumái talán minden magyar család életében  tátongó űrt, vagy  sosem múló nyomot hagytak. A világtörténelemben addig példátlan totális háborúk, és megannyi, a kollektív emlékezetmben megőrzött egyéni tragédia emléke nem múlt el, velünk él, jelen van a mindennapjainkban, alakítja döntéseinket, politikai nézeteinket, reakcióinkat. Gyerekként sokan hallgathattuk idős nagyszüleink vagy dédszüleink történeteit elképzelhetetlenül régen elmúlt korok nagy pillanatairól, vagy számunkra meseszerűen abszurd hétköznapjairól. Arról, ők hogyan éltek a Horthy-korban, a világháború, a német megszállás, a „felszabadulás”, vagy a kemény diktatúra idején, mit tettek vagy nem tettek ’56 őszén.

Szüleink történelmi pillanata, 1956. Forrás: www.mek.oszk.hu

Néhány napja volt csak, hogy a világ az Amerika elleni terrortámadásra emlékezett. A hírcsatornákon és a közösségi oldalakon egyaránt megjelentek a személyes élmények, ki mit csinált épp aznap, hogyan értesült arról, hogy a nyugati világ demokráciában élő polgárai számára kevésbé biztonságos hely lett a világ. Mindannyiunknak van egy-egy személyes gondolata, valami, amit hozzátehet a nagy történethez, amikor majd a gyerekünkkel próbáljuk megértetni, mitől is volt sorsfordító esemény szeptember 11-e. Nekem felnőtt életem egyik fordulópontja.

Megkérdeztem néhány itteni ismerőst, ők miről mesélnek majd az utódoknak, mi volt az a történelmi esemény, aminek így vagy úgy részesei voltak, vagy  az ő életükre, gondolkodásukra, világképükre a legnagyobb hatást gyakorolta. A tíz évvel ezelőtt történtek mellett – amit majdnem mindenki első helyen említett – sok más esemény is szóba került: a ’89-es romániai forradalom, az 1990-es taxisblokád, az első szabadon választott magyar miniszterelnök halála, a délszláv háború kitörése és nap mint nap érezhető közelsége, Magyarország európai uniós csatlakozása, vagy a 2006-os budapesti zavargások.

Cseppet sem meglepő módon helyet kaptak a válaszokban a magánéleti fordulatok is: válások, balesetek, új ismeretségek, nagyon fontos könyvek vagy filmek is alaposan felforgathatják a világról alkotott addigi elképzeléseinket.

Mi volt életetek nagy történelmi pillanata?

 

Citabella