Minden évben akad néhány sérülés, amelyet petárdák okoznak. Az óév utolsó napjaiban egy 17 éves lány kezében robbant fel az interneten vásárolt petárda – még az eldobás előtt. A tinilány mutató- és hüvelykujját nem tudták megmenteni az orvosok. De egyéb veszélyei is vannak a pirotechnikai eszközöknek.

Zuglóban néhány évvel ezelőtt a saját szememmel láttam, hogy két tizenéves srác végigmegy az utcán, és a kertekbe bedobálják a meggyújtott petárdákat. A gyerekeimmel együtt imádkoztam, hogy ne legyen baja a kertekben élő kutyáknak és macskáknak. Végül a tűzoltókat kellett hívnunk, mert az egyik petárda felgyújtott egy kertben álló fát, a lángok pedig átterjedtek a házra is, az egész lángolt. Szerencsére a ház üresen állt, de előfordulhatott volna, hogy egy alvó család ég bent a felelőtlen petárdázók miatt.

A Facebookon több ismerősöm is osztott meg segélykérést a durrogtatástól elmenekült állatok miatt. Egy ismerősöm vizslája például úgy megijedt, hogy kiszökött, és elütötte az autó. Ő nem élte túl. Az autista gyermekek reakciójáról ne is beszéljünk...

A Bezzeganya Facebook csoportjában is osztottak meg sokkoló történeteket a tagok.

„Kecskeméten kb. 10 éve valaki azt gondolta viccesnek, hogy pezsgősüvegbe tett petárda a tömegbe dobva tök vicces. Alig pár embert sikerült szétkaszabolni a szilánkokkal. Volt, akinek az arca sérült nem kicsit. Tiltani kellene, erősen szankcionálni a szabályszegőket, mivel se nem mulattató, se nem szép az egész cugehör”

– írja Dóra.

Márta sem érti, hogy mi olyan vonzó a durrogtatásban:

„El nem tudom képzelni hogy mi okoz örömet a petárdázóknak. Kis gyerekek, állatok halálra rémülnek, de a környezet lakói is. Csak azért, hogy elmebeteg durrogtató öt percre vagányak érezze magát. Én bizony betiltanám. A mi kutyánk ma is már 5 órakor bebújt a sarokba és ott reszket, amíg tart a szilveszter.”

Nikinek is elege van a petárdázásból:

„Őszintén? Tele a tököm velük. Meg az összes tűzijátékkal. Emberi és állati életeket tud megnyomorítani!!!”

István pedig azt veti fel, hogy a tűzijáték sem csendes...

„Petárda ide vagy oda, de a tűzijátékok sem hang nélkül röppennek fel. Az valahogy sosem kerül szóba.”

És persze beszélgethetünk arról is, hogy ki a felelős, ha egy tizenéves gyerek okoz balesetet vagy sebesül meg a felelőtlen petárdázás miatt… És vajon hogyan tudjuk elkerülni, hogy a gyermekünk ilyen helyzetbe kerüljön? Te mit gondolsz?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>