December huszonharmadika. Feküdtem az ágyon és a fejemre húztam a párnát. Még egy karácsonyi dal a rádióban és felrobbanok. Segítség! Elegem van az egészből! Miért kényszerít az egész világ erre a marhaságra?!

_DSC3575photo © 2006 Corey Balazowich | more info (via: Wylio)

Éppen túl voltam egy vizsgán az egyetemen. Ég látja a lelkem, bejártam előadásra, szorgalmasan tanultam, elolvastam mindent, azt hittem, értem is. Erre kaptam egy kegyelemhármast meg valami szöveget arról, hogy mit keresek én itt. Elsőéves voltam, rutintalan, fáradt. Karácsonyi felkészülés helyett vizsgákra tanultam és halmoztam a kudarcokat. Gyűlöltem a karácsonyt, ami mindenhonnan az arcomba mászott.

Otthon se tudtam ráhangolódni. Huszonnegyedikén késő este a családom elindult ünnepelni. Otthon maradtam és bekapcsoltam a tévét. Tucatnyi program végigkapcsolása után találtam egy zenei csatornát, ahol egy árva szó se volt karácsonyról. Végre! Kellemesen idegbeteg szemvillogtató diszkózene. Megkönnyebbültem. Leeresztettem. Jól éreztem magam.

Se előtte, se azóta nem volt ennyire antikarácsony hangulatom, de abban az évben nagyon. Őrjítő volt, hogy heteken keresztül minden a világon a karácsonyról akar szólni, a boltok, az utca, a rádió, a hivatalok, a körülöttem levő emberek. Fullasztott, hogy képtelenség elbújni előle, nem hagynak megfeledkezni róla. Miért, miért kell ezt ennyire erőltetni?!

Hát itt most nincs semmiféle erőszak. Ha van kedved, írd meg, milyen volt, mikor neked lett eleged. Műveltél valami nagyonnemkarácsonyit? Vicceset vagy dühöngőset? Hagytál ott csapot-papot és léptél le a karácsonyozásból?

Kicsit más történet: évekkel később nyertem egy mosogatást karácsony éjszakáján a vacsora után. Egyedül szöszöltem a konyhában, bekapcsoltam a rádiót, valamilyen riportműsort adott talán a Kossuth. Külföldi követségeken dolgozók meséltek arról, hogyan karácsonyoznak idegenben. Bár ez "karácsonyos" téma volt, mégis kiszakított a megszokott kerékvágásból, elröpített messzi országokba egy órácskára, jóleső felüdülést jelentett.

Volt-e már hasonló kikapcsolódós sztorid? Mikor a legnagyobb karácsonyozás közepette valami egészen mást csináltál - éltél át -, mint a szokásos? Mikor pár órára valami más vett körül és jó érzés volt?

AMK