Zsé életmód sport

Az előző posztban az edzés pszichéjéről írtam nektek, most a fizikai dolgokat szeretném előtérbe helyezni. Ehhez hoztam szemléltetésnek a napló kezdésekori képet, és egy egészen frisset. Simán látszik, hogy Photoshoppal többre mentem volna, de nekem azért így is jelentős a változás.

Bár azt talán túlzás lenne állítani, hogy óriási tapasztalattal rendelkezem, azért azt merem állítani, hogy az én edzéseim jól fel vannak építve. Ezt értem az egyes edzésekre, és általában a haladásra is. Mindjárt megmagyarázom.

Azt tudjuk, hogy én a totális 0-ról indultam, mindenféle sportos előtörténet nélkül. Nehezítésnek itt van még az 5 terhesség + 5 hüvelyi szülés, ezek nem voltak éppen kegyesek a belső szerveimhez és a felfüggesztésekhez, így bizonyos mozgásformák kiesnek. Nem tudok ugrálni, futni, illetve különösen kellett figyelni az alhasi izmaimra, hogy ne fokozzuk az amúgy sem kellemes stressz inkontinenciámat, valamint óvatosan kellett mozgatni a hasizmaimat is, hiszen az öt terhesség rendesen szétszedte az izmok közti kötőszövetet…

Tehát innen kezdtük és szuper jól haladok. Fokozatos volt a terhelés, egyszer sem sérültem meg, a kezdeti durva izomlázat („Hé, baszki, itt meg mi van? Megőrült a csaj?!” – kérdezték használaton kívüli izmaim) elhagyva semmiféle kellemetlen érzésem nincs. Most már inkább csak enyhe izomláz van, és az is inkább jól esik.

Néhány tényszerű adat a fejlődésről, hátha kedvet csinálok másoknak is, mert ezt mindössze 2 hónap alatt értem el! (Ez most kicsit olyan, mintha egy teleshop hirdetés szövegét írnám, bocs…). Szóval: 0 db helyett megy 42 fekvőtámasz, hála a komoly felkar-tréningnek. 5 db helyett 90 felülés megy, úgy, hogy kíméljük a hasamat-derekamat. Fekvenyomás 10 kg helyett 30 kg. Az elején egyáltalán nem tudtam magam lógásból felhúzni, hiszen nem volt semmi karizmom, most már annyira fel bírom húzni, hogy a karom derékszögben van. Az első alkalommal az elliptikus tréneren 3 perc volt a teljesítményem, most a bemelegítő hossz 5 perc, és általában még van 2x5 perc és a végén 8.

Elképesztő mértékben nőtt az állóképességem. A kardiót szuper jól bírom, bár szakad rólam a víz és remeg mindenem. Viszont a leghúzósabb percekben sem megy a pulzusom 120 fölé. Namost ha ez nekem sikerült 0 előélettel, 5 szüléssel, 38 évesen… akkor bárkinek megy.

Az utolsó mérés szerint (szombat) az első alkalom óta 11 cm ment le a derekamról. Érzem is: nem szorítanak a nadrágok. A combom is 2 cm-el kisebb, viszont sokkal feszesebb. Popsiról lement szintén 4-5 cm, ott inkább az a durva, hogy mennyivel feljebb húzódott az egész. Komoly a látvány a karomon, ahol az „integetőizom” lassan eltűnik, reális lehetőségét hagyva az ujjatlan ruhák hordásának. A hasam tök lapos. Lenne. De sajnos ott van rajta a terhességek során megnyúlt bőr, és bár az is javult valamennyit, szerintem műtét nélkül sosem lesz jó. Viszont nem fogytam egy grammot se. És speciel nem is bánom, mert szuper átalakuláson megyek keresztül.

Visszatérve az edzésre: egy-egy alkalommal minden izomcsoportot átmozgatunk, és van kiemelt cél, pl. has, kar, láb. A bemelegítés felülésből, lábemelésből, lépcsőzésből, és elliptikus trénerből ál. Utána általában fekvőtámasz és valamilyen gyakorlat + elliptikus tréner jön. Ez kb. 25 perc, de tutira bemelegszik az ember. Ezt követi a célzott izomcsoport edzése, de úgy, hogy közben is van más gyakorlat. Például: ha karra edzünk, akkor minden kar-széria után van lépcsőzés. Így a karom pihen, de közben meglódul a pulzus és átmozgatjuk a lábat. Nekem ez a tempó és módszer nagyon beválik, mostanra már nagyjából bele is tanultam az edzés ívébe. Persze másoknak más lehet a kedvére való és nyilván egy fitnesz óra sem így épül fel…

Szeretnék még pár szót szólni az egyéb pozitív fizikai változásokról, mert engem ezek is nagyon motiválnak a folytatásra.

Rövidebb, könnyebb menstruáció. Ehhez sokat nem kell fűzni, de akit esetleg megkínoz a havi ciklusa, az tudjon róla, hogy a mozgással ez is könnyebbé tehető (gondolom összefüggésben van az erősebb belső izmokkal).

Javuló inkontinencia. A minap tűnt fel, hogy hirtelen tüsszentettem egyet, és nem lett belőle gond. Eddig mindig az volt, hogy ha tüsszenteni, köhögni, röhögni kell, akkor Zsé keresztbe teszi a lábát, és feszíti a combját, különben ciki van. Ez most határozottan javul, és bár nem hiszem, hogy 100 százalékban rendeződni fog a helyzet (ahhoz szintén műtét kell), azért nagy lelkierőt ad.

Jobb és minőségibb alvás. Hamar elalszom és nyugodtan pihenek. A napi gondok nem zsezsegnek a fejemben, nem hánykolódom elalvás előtt. Sokkal kipihentebben ébredek, még akkor is, ha keveset tudtam éppen aludni.

Általános jó közérzet. A faszacsajság és az önmagunkba vetett hit azt eredményezi, hogy az ember klasszul érzi magát. Jó tudni és tapasztalni, hogy közel a 40-hez nem leírni kell magunkat, hanem most lehet az ember igazán NŐ, és simán lehet életmódot váltani és igazán jól kinézni. Igen, megtettem! – mondom magamnak minden nap.

Jobb stressztűrés. Az edzések során most már nagyon tudatosan figyelek a légzésre. Plusz elkezdtem heti 1-2 szer pilates edzést csinálni itthon, nagyon tetszik. És persze itt is fontos a légzés. Úgy tapasztalom, hogy ezt a mély, nyugodt légzést alkalmazva kevésbé érint a stressz. Akár a kölkök ordítanak, akár a férjem csesztet, akár az ügyfél hülye: könnyebben uralkodom a helyzeten, kevésbé veszem magamra. Többet nevetek, jobb a kedélyem. Ezt azért fontos írnom, mert a humoros megfogalmazás, az önirónia nem feltétlenül jelenti a delikvens jó alaphangulatát. Nekem ebben is változást hozott a mozgás: nem látom olyan depresszíven a dolgokat, és nem olyan erősen hatnak rám a konfliktusok sem.

Nincs zabirtyolás. Attól féltem az elején, hogy ha mozogni fogok, akkor majd többet eszem. Hát nem. Hogy miért, azt nem tudom, de így van. Persze azért belefér 1-1 kocka csoki vagy egy vékony szelet házi süti, de semmivel sem eszem többet, mint azelőtt.

Nagyon örülnék neki, ha Ti is leírnátok, hogy milyen pozitív változást hozott nektek a mozgás, mert egyrészt kíváncsi vagyok, hogy még milyen jó dolgok fognak velem történni, másrészt a többi olvasónak még több motiváció lehet.

Zsé

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?