terhességi teszt Akác

Tervezett babavárás előtt, vagy csak egy gyanú esetén, természetes, hogy szeretnénk minél biztosabb választ kapni a kérdésre: várandós vagyok-e vagy sem? A legegyszerűbb ilyenkor lerongyolni a közeli drogériába, vagy beszaladni egy patikába egy tesztért.

Igen ám, de ilyenkor következik a bizonytalanság: melyiket is válasszuk?

Már megint a túl nagy választékkal van baj. Az ókori Egyiptomban minden sokkal egyszerűbb volt, ráadásul itt már kitalálták a baba nemét is egyben meghatározó tesztet. A biztos eredményre kíváncsi nőnek ugyanis ilyenkor csak rá kellett pisilnie egy-egy adag búzára és árpára. A „tudomány” szerint, ha rövid időn belül kicsírázott az árpa, akkor a nő bizony várandós volt és fiút várt, amennyiben a búza szökkent szárba, akkor pedig kislányt.

De gyerünk vissza a jövőbe! Az elérhető terhességi tesztek számos fajtájával találkozhatunk, és mindegyik különböző módon segíthet ebben az izgalmas helyzetben tisztázni a nagy kérdést.

A piacon található rengeteg teszt egytől egyig azt ígéri, hogy pontos választ ad, akár már néhány nappal a következő menstruációd várható időpontja előtt is. Sőt, a legújabb – hazánkban még nem kapható, de bevezetés alatt lévő – teszt már nyálmintával dolgozik, ráadásul 95%-ban pontosan mér. De vajon ezek a párszáztól több ezer forintig terjedő áron kapható tesztek valóban képesek ilyen korán megmutatni, hogy babát várunk? Hagyatkozhatunk rájuk, és rohanhatunk egyből apró rózsaszín cipőket vagy mini baseball sapkát vásárolni, mire a nagy Ő és leendő apa is hazaér?

Hogyan működnek a terhességi tesztek?

Mielőtt belevágunk a tesztek világába, érdemes megérteni, hogyan működnek ezek az eszközök, és mi is az a HCG hormon, amely a terhesség megállapításának alapja.

A HCG, vagyis a humán choriogonadotropin hormon, a fogantatás után termelődik a szervezetben. Ha a menstruációs ciklusod szabályos, és 28 napos, akkor körülbelül a 14. napon történhet meg a fogantatás, de ez mindenkinél más lehet. Ezután a megtermékenyített petesejt egy 6-12 napig vándorol a méh felé, ahol beágyazódik a méhfalba, és ekkor indul meg ennek a bizonyos HCG hormonnak a termelődése. A HCG hormon szintje napról napra emelkedik, és ez az, amit a terhességi tesztek érzékelnek, akár a vérből, akár a vizeletből, a legújabb típusok pedig ezek szerint már a nyálból is.

Nemcsak terhes nők szervezetében található meg a HCG, befolyásolhatják azt egyéb tényezők is (vese megbetegedései, korábbi vetélés még fennálló hormonális nyoma, gyógyszerszedés), azonban ezekben az esetekben az érték szintje nagyon alacsony, és a csík a teszten ilyenkor alig látható, halványrózsaszín szokott lenni. Ugyanígy halvány a csík színe, ha valós várandósságról van szó, azonban túl korán történik a teszteléses mérés.

A várandósság korai szakaszában a HCG hormon szintje rohamosan emelkedik. A terhesség első heteiben tehát az erre a hormonra indított tesztelés egyértelműen megmutatja, hogy beágyazódás történt-e, és így biztosan lehet következtetni a terhesség fennállására.

A terhességi tesztek típusai

A terhességi tesztek több típusba sorolhatók attól függően, hogy milyen módon kell használni őket, és milyen érzékenységgel rendelkeznek. Az egyszerűbb, hagyományos tesztek között találhatók a csíktesztek, ahol a vizeletet egy tiszta edénybe kell gyűjteni, majd a tesztcsíkot bele kell mártani. Ezek a tesztek olcsók és könnyen hozzáférhetők, de odafigyelést igényelnek a használat során.

Egy másik típus a kazettás teszt, amelyhez egy kis pipetta is tartozik. Ezzel a pipettával pár csepp vizeletet kell a teszt kazettájába cseppenteni. Ez a módszer kissé kényelmesebb, de az eredmény itt is csak pár perc várakozás után olvasható le.

A legkényelmesebb és egyben legdrágább megoldás a közvetlenül a vizeletsugárba helyezhető tesztek csoportja. Ezek higiénikusak és könnyen használhatók, a tesztelés után pedig akár tárolhatók is, mivel zárófedéllel rendelkeznek.

A modern technológia fejlődésével megjelentek a digitális terhességi tesztek is, amelyek még nagyobb kényelmet és pontosságot ígérnek. Például léteznek olyan digitális tesztek, amelyek nemcsak a terhesség tényét mutatják meg, hanem azt is, hogy hány hetes a terhesség, ami akár egy ultrahang izsgálat pontosságával vetekszik. Vannak rendkívül érzékeny digitális tesztek is, amelyek akár már a menstruáció esedékessége előtt hat nappal képesek kimutatni a terhességet.

Használat

Fontos azonban tudni, hogy az otthoni terhességi tesztek megbízhatósága nagyban függ attól, hogyan használjuk őket. Mindig pontosan követni kell a használati utasítást, és soha ne használjunk a tesztet lejárati idején túl. Ha az első teszt negatív eredményt mutat, de a megérzéseink pozitívak, illetve nem jött meg a menstruáció, érdemes néhány nap múlva megismételni a vizsgálatot, hiszen előfordulhat, hogy a HCG szintje még nem volt elég magas a teszt első alkalommal történő érzékeléséhez. Sok boldog először csíktalan és később halvány, majd határozott csíkos gyerkőc rohangál ma is bármelyik játszótéren. Inkább azt a pár napot nehéz ilyenkor kivárni, amíg az ember újra tesztelhet. 

Amikor terhességi tesztet választunk, vegyük figyelembe a teszt érzékenységét, az árát, és azt, hogy mennyi kényelmet kínál a használat során.

Óriási a kísértés, hogy a legérzékenyebb terhességi tesztet válasszuk, hiszen ezek ígérik, hogy már a menstruáció elmaradása előtt is kimutatják a terhességet. Azonban nem biztos, hogy ez a legjobb döntés. A legújabb kutatások szerint a nagyon korai terhességek jelentős százaléka még azelőtt felszívódik, hogy a menstruáció kimaradna. Ez azt jelenti, hogy ha túl korán végzed el a tesztet, pozitív eredményt kaphatsz, de a terhesség valójában már véget érhetett, mielőtt igazán elkezdődött volna.

A legérzékenyebb, 10 mIU/ml érzékenységű terhességi tesztek képesek akár már 3-4 nappal a beágyazódás után kimutatni a HCG hormont a vizeletben, ami a tüszőrepedés után körülbelül 9-15 nappal következik be. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy az esedékes menstruáció előtti napokban a teszt pontossága még nem teljesen megbízható. Három nappal a várt menstruáció előtt a teszt pozitív eredményt adhat, de ennek a valószínűsége csak 51%. Ez az arány növekszik, ahogy közeledik a menstruáció napja: két nappal előtte 62%, egy nappal előtte 68%, a menstruáció esedékessége napján pedig már 74%. A legmegbízhatóbb eredményeket a menstruáció elmaradása után néhány nappal kapjuk, ekkor a tesztek már 88-98%-os pontossággal mutatják ki a terhességet. Érdemes kicsit türelemmel lenni, a HCG szintje az első időszakban kétnaponta duplázódik az anya szervezetében.

Egy csík, két csík

A legtöbb terhességi teszt két csíkkal rendelkezik: egy kontrollcsíkkal és egy tesztcsíkkal. Ha csak a kontrollcsík jelenik meg, az azt jelenti, hogy a teszt negatív, vagyis nem áll fenn terhesség. Ha mindkét csík megjelenik, az eredmény pozitív, tehát terhességről beszélünk. Ha viszont egyik csík sem jelenik meg, vagy csak a tesztcsík a kontrollcsík nélkül, akkor valami probléma volt a teszttel, és érdemes megismételni a vizsgálatot.

Vannak olyan tesztek is, ahol a csíkok helyett plusz (+) vagy mínusz (–) jelek jelennek meg, vagy digitális kijelzőn olvasható ki az eredmény. Ezek a tesztek megkönnyítik az eredmény értelmezését, mivel a kijelzőn egyértelműen megjelenik a „terhes” vagy „nem terhes” szöveg.

Bárhogy is döntsünk a tesztek közül, amint megvan a pozitív eredmény, az a bizonyos második csík, kérjünk időpontot nőgyógyászunktól, az eredmény megerősítése és az ilyenkor kötelező vizsgálatok elvégzése érdekében.

Akác