Pihenj, aludj sokat, fogyassz sok folyadékot, legyél nyugodt, és figyelj oda a táplálkozásodra, így segítheted a szervezeted, hogy minél több anyatejet termeljen. Szoptatós kismamák étrendjével foglalkozó sorozatunkban már beszéltünk a folyadékfogyasztás fontosságáról és a megfelelő étrend összeállításáról. Az alábbiakban a Foodmanager.hu dietetikusának néhány tippjét olvashatjátok, hogyan tudtok még több anyatejet termelni.

- Az édesanyának naponta 2,5-3 liter folyadék fogyasztása szükséges. A hiányos folyadékbevitel az anyatej-termelődés elmaradásának, illetve a nem elegendő mennyiségű anyatej termelődésének elsődleges okozója.

- A dohányzás sok esetben csökkentheti az anyatej termelődését, így a cigaretta elhagyása elsődleges szempont a szoptatás, de már a várandósság időszakában is.

- A stressz vagy a zaklatott lelkiállapot is megnyilvánulhat az anyatej termelődésének elmaradásában. A kismama kérjen segítséget családtagtól, végezzen relaxációs technikákat, sétáljon sokat a szabadban, sportoljon és építsen be napirendjébe olyan tevékenységeket, amiket kifejezetten kedvel, így megelőzhető vagy orvosolható a stressz!

- A dió, a kesudió, a mandula hatásait régóta ismerik és használják a nők. A tej termelődése és a felsorolt olajos magvak közti kapcsolat nem tisztázott, de mértékkel történő fogyasztásuk hozzájárul a kalcium, valamint az omega-3 zsírsav beviteléhez, így kiegyensúlyozott táplálkozás részeként ajánlott fogyasztásuk.

- A tejserkentő teák fogyasztásával változatosabbá teheti az italok palettáját, ám ügyelni kell arra, hogy se az édesanya, se a baba ne legyen érzékeny a tea összetevőire. Allergiás tünetek (például kiütések, hasfájás) esetén ajánlatos a tea fogyasztását abbahagyni és utánajárni a tünetek okának.

- Sokan a sör tejtermelődést fokozó hatására esküsznek, ám az alkohol babára gyakorolt káros hatásai miatt a sör anyatej serkentőként történő fogyasztása nem ajánlott, legfeljebb az alkoholmentes változat.

- Ajánlatos a szoptatós melltartó állandó használata, ám kerülendő a mellet leszorító ruhák, fehérneműk hordása.

- A baba kezdetektől történő mellre tétele valamint az elegendő alvás és pihenés alapvető feltétele az anyatej megfelelő mennyiségű termelődésének – e két tényező nélkül nagy esély van az anyatej termelődésének csökkenésére, illetve elmaradására.

Saját tapasztalatom az, hogy a pihenés, na meg a stressz kerülése valóban segít, bár többedik gyereknél ezeket elég nehéz megvalósítani. Nálam bevált még a népszerű homeopátiás szer, az Urtica Urens használata is, bár van, akinél hirtelen megdobja a tejmennyiséget, és becsomósodik a melle, szóval érdemes vele vigyázni. A szoptatások utáni fejéssel is fokozható a termelés.

Nektek vannak trükkjeitek az anyatej serkentésére?

Forrás: Foodmanager.hu

Tünde