A kép illusztráció.

A párizsi Olimpia után máris izgulhattunk kamaszainkért is egy hasonló megmérettetésen. Bulgáriában augusztus 9–10. között rendezték meg ugyanis az első Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpiát (IOAI), amely az első, a mesterséges intelligencia szakterületéhez kapcsolódó tanulmányi verseny.

A verseny a mesterséges intelligencia 3 területére összpontosított: természetes nyelvfeldolgozás, gépi tanulás és számítógépes látás. A csapatok egy-egy tudományos és gyakorlati fordulóban mérettették meg magukat.

Az eseményen negyvennégy csapat indul, hat kontinens harminchét országából érkeztek a diákok. Magyarországot két csapat is képviselhette, a diákok különböző oktatási intézményekből érkeztek.

Az egyik csapatunkban Vajda Ádám (12., ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium), Szilágyi Balázs (10., Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium), Kovács-Bánhalmi Hédi Zita (11., Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium) és Ungár Vince (9., Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium) versenyeztek. A másik csapatban Christ Miranda Anna (11., Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium), Lehotai Gergely (10., Pécsi Janus Pannonius Gimnázium), Molnár István Ádám (11., Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc) és Nagy Dávid Leonárd (11., ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium) indult.

Büszkén jelentjük, hogy mindkét magyar csapat dobogóra került, diákjaink ezüstéremmel végeztek a tudományos feladatokban, a gyakorlati feladatokért pedig az 1-es számú magyar csapat kapott ezüstérmet — olvashatjuk az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának weboldalán.  

A zsűri összesített eredményeket is ismertetett, ezek szerint a végső rangsorban a magyar 1-es csapat a harmadik helyen végzett, így összetett teljesítményért külön plakettben is részesült.

A gyakorlati fordulót az egyik legsikeresebb bolgár énekesnő, Maria Ilieva közreműködésével tartották. Az Ilieva által a Love című slágeréből készített különleges remix-et kellett a versenyző diákoknak MI-eszközök felhasználásával a rendelkezésre álló négy óra alatt egyedi lemezborítóval és videoklippel kiegészíteniük.  

A mesterséges intelligencia olimpia megrendezésével az IOAI aktívan részt vesz a nagyközönséggel folytatott vitákban a mesterséges intelligencia etikai vonatkozásairól és jövőjéről, elsősorban a gyakorlati fordulóján keresztül. Az alapítók célja továbbá, hogy minden évben egy helyi hírességet is bevonjanak az IOAI népszerűsítésébe, és a diákokkal együtt szélesebb körű közösségi párbeszédre ösztönözzenek a mesterséges intelligenciáról.

A Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Olimpia mindkét fordulójában a megoldások célja nem feltétlenül a „helyes válasz” megtalálása, hiszen nem biztos, hogy van ilyen. A tudományos forduló mérőszám-központú, mivel a megoldásokat egy előre meghatározott feladatspecifikus mérőszámon nyújtott teljesítmény alapján pontozzák. A gyakorlati forduló inkább következtetés-orientált, mivel a résztvevőknek kísérleteket kell tervezniük és végrehajtaniuk, valamint következtetéseket kell levonniuk a mesterséges intelligencia képességeiről és korlátairól.

A tudományos fordulóban a résztvevő csapatok olyan problémákat kapnak, amelyek a valós tudományos kutatást és egy meglévő megközelítés korlátainak azonosítását és kezelését imitálják. A jó teljesítmény ebben a fordulóban az alapvető kódolási készségektől, a gyakori mélytanulási Python-könyvtárak ismeretétől és a gépi tanulás alapjainak megértésétől függ.

A tudományos forduló problémáit Google Colab jegyzetfüzetként osztják ki, a megoldásokat pedig ugyanennek a jegyzetfüzetnek a módosított változataként nyújtják be a versenyzők. A résztvevőknek Pythont kell használniuk a megoldásaikhoz, és biztosítaniuk kell, hogy a noteszfüzetük a benyújtáskor teljes mértékben futtatható legyen a Colab-környezetben.

Ebben az összetett és magasfokú gondolkodást igénylő küzdelemben nyertek tehát diákjaink, amihez ezúton is szeretettel gratulálunk!

Akác