December 20-án délután 5-kor gyülekeznek a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt a Geréb Ágnes kiszabadításáért küzdők.

 

Terveik szerint dalokkal fogják köszönteni az aznap 58 éves szülész-nőgyógyászt, a szabad szülés hazai éllovasát, aki október eleje óta van előzetes letartóztatásban.

„Dr. Geréb Ági december 20-án született. Idén a börtönben "ünnepli" születésnapját - édesanyjától, gyermekeitől, unokáitól elszakítva, 8 négyzetméteren, három idegennel. Aznap lesz a 76. napja, hogy indokolatlanul fogva tartják. Meglátogatni, tortát, virágot, ajándékot bevinni, beküldeni nem lehet, így aki úgy érzi, szívesen adna neki valamit a születésnapjára, jöjjön oda a börtön elé és énekeljünk neki egy-két dalt, hátha meghallja.” olvasható a Free Geréb Ágnes! honlapon. Az itt közzétett információk szerint a résztevők gyertyákkal a kezükben énekelnek három dalrészletet: A börtön ablakába című dal első versszakát kétszer, Palya Bea Születésdalát és Nemes Nagy Ágnes: Bors néni/Születésnapodra egy sorát ötvennyolcszor.

A Free Geréb Ágnes! a Facebookon is jelen van, ahol közel négyezer támogató követi nyomon az orvos sorsát. Geréb Ágnes egy korábbi rosszul sikerült otthon szülés miatt október eleje óta van előzetes letartóztatásban. Az otthon szülés szabályozásának kérdése régóta megoldatlan probléma, bár a legutóbbi szakmai egyeztetések bizakodásra adnak okot: elképzelhető, hogy áprilistól törvényes keretek közé terelik az otthon szülést, és meghatározzák ennek feltételeit és követelményeit.

Tünde