Tünde cumi vagy ujjszopás interjú

A mai anyukák egyik fontos kérdése, hogy cumit adjanak-e a gyereknek, vagy hagyják, hogy szopja az ujját. Én az első gyerekemnél cumival próbálkoztam (mindenhol azt hallottam, hogy a cumi alapvető kelléke a gyereknevelésnek), de szerencsére hiába, a gyerek nem volt hajlandó használni (mennyivel okosabb volt, mint az anyja!). A második sem. A harmadiknál meg sem próbáltuk. Viszont a középsőm tízéves koráig szopta az ujját, alig lehetett leszoktatni róla. Melyik a jobb? Mit mond a szakértő? Dr. Volomné Varga Marianna myofunkcionális szaktanácsadóval beszélgettünk cumi vs. ujjszopás témában.

Amikor az édesanyák arról döntenek, hogy adjanak-e cumit a babának vagy engedjék szopni az ujjukat, felmerül jó néhány érv és ellenérv. Melyek a leggyakoribbak?

Dr. Volomné Varga Marianna:

Ujjszopás pro: Az ujjacska mindig kéznél van, így a gyerek önállóan, bárhol, bármikor nyugtathatja magát.
Ujjszopás kontra: Mi van, ha koszos az ujjacska? Nehéz leszoktatni róla, mert nem lehet elvenni. Csúnyák lesznek tőle a fogai.
Cumizás pro: Könnyebb leszoktatni róla. Kevésbé ártalmas a fogazatra.
Cumizás kontra: Macerás a tisztántartása. Elveszhet.

Mint klinikai nyelvész és myofunkcionális szaktanácsadó mit gondol, melyik a jobb: a cumizás vagy az ujjszopás?

Dr. Volomné Varga Marianna: Érthetetlen, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerül. A természeti népeknél egyik sem szokás, mégsem lesznek az ottani csecsemőkből depressziós, neurotikus felnőttek. Mégpedig azért nem, mert a cumi és az ujjszopás feladatát, vagyis a gyermek megnyugtatását az anya tölti be azzal, hogy felveszi, dajkálja, mellre teszi a nyűgös, nyugtalan gyermeket étkezési időn kívül is. Akkor is, ha a babának csak egy kis anyahiánya van. Ez az igény szerinti szoptatás, ami nyilván több energiát követel a mamától, de hosszútávon egy nagyon is megtérülő befektetés több szempontból is.

A cumi és az ujjszopás tehát anyapótlék?

Dr. Volomné Varga Marianna: Így van. Ráadásul mindkettő negatív következményekkel járhat hosszútávon. Épp ezért csak abban a kontextusban érdemes nyilatkozni róla, hogy melyik talán a kevésbé káros.

Mi alapján döntenek az anyukák?

Dr. Volomné Varga Marianna: Döbbenetes, de a fő döntési érv általában az, hogy miről könnyebb leszoktatni a gyereket. Az anyuka rászoktatja a babát a cumira maga helyett, majd megpróbálja ezt is elvenni. Gondoljunk csak bele! A rászoktatás szó egyáltalán nem túlzás. Számtalanszor voltam szemtanúja a következőnek: A baba sír, az anyuka próbálja megnyugtatni, nem sikerül. Ekkor jön a „varázscumi“ ötlete, ami majd mindent megold. Bedugja a cumit a gyerek szájába, a gyerek kiköpi, anya visszadugja, a cumi megint röpül, ezután okosan már rajta tartja a cumin az ujját, hogy a gyerek ne tudja kiköpni, pedig szemmel láthatóan másra lenne igénye. Így kezdődik. Eltelik néhány év, a nyugtató szerepből immár szokás lesz, akkor is ott lóg a cumi a gyerek szájában, amikor vigasztalásra semmi szükség. Ez már kínos, a fogacskákon is megjelennek az első negatív jelek, így a szülő úgy dönt, hogy elveszi azt, amire egykor ő szoktatta rá a gyereket.

És mi a helyzet az ujjszopással?

Dr. Volomné Varga Marianna: Az ujjszopásra természetesen nem lehet direktben rászoktatni valakit, az egy passzív tevékenység, de általában abban is van szerepe az anyának azáltal, hogy nem ő nyugtatja meg a gyermeket egy mellre tevéssel, hanem hagyja, hogy a gyerek maga találjon megoldást a problémájára.

Manapság már igen sokfajta cumi közül lehet választani. Van, amelyiket úgy hirdetik, hogy anatómiai vagy fogszabályzós cumi. Ezek sem jók?

Dr. Volomné Varga Marianna: Néhány tévhitet érdemes tisztázni. A gyártók azzal próbálják rávenni a szülőket, hogy a cumi mellett döntsenek, hogy olyan jelzőket használnak, ami egyszerűen nem igaz: ortopédiai cumi, fogszabályzós cumi... Teljesen biztosan állíthatom, hogy fogszabályozós cumi nem létezik. A cumitól fogazat még nem lett szabályos, szabálytalan viszont igen.

A pszichológusok szerint a cumizás jó, mert a gyerek megtanulja megnyugtatni magát, ez biztosítja a lelki nyugalmukat. Ők nem is tanácsolják, hogy a szülők elvegyék a gyerektől ezt a lehetőséget, szerintük a gyereknek magától kell leszoknia.

Dr. Volomné Varga Marianna: Természetesen borzasztóan fontos a baba lelki békéje, de ki foglalkozik annak a tininek a lelki problémájával, aki nem mer mosolyogni a fogai miatt, aki állandóan dugdossa a fogait, amiáltal visszahúzódóbb lesz, kevesebb lesz az önbizalma és sorolhatnám? A „ne próbáljuk leszoktatni a gyereket”-tel is vannak gondok. Meddig hagyjuk ezeket a szokásokat élni?

Egyre több olyan gyerek jön a rendelésre, akik még hatéves kor fölött is cumiznak vagy szopják az ujjukat. Tavaly jött egy extrém eset, amikor is a gyermek tizenkét évig szopta az ujját, melynek következtében olyan fogsorzáródási rendellenessége lett, ami hagyományos orthodonciai eszközökkel már nem orvosolható. Jelenleg rögzített készülékkel előkezelik, és 18 éves korában állcsont-ortopédiai műtétre lesz szüksége. Ki kíván ilyet a gyerekének? Az éremnek tehát két oldala van, vagy néha akár több. Fontos mérlegelni az előnyöket és a hátrányokat.

Mik a negatív hatásai a cumizásnak és az ujjszopásnak?

A cuminak és az ujjszopásnak egyrészt van direkt negatív hatása a fogazatra: megnyílik a harapás, pókharapás, keresztharapás alakul ki, különösen az ujjszopásnál deformálódik az állcsont. A kifejlődött elváltozás persze nagyban függ a cumizás és az ujjszopás időtartamától (hány évig), gyakoriságától (csak elalváshoz vagy egész nap) és intenzitásától is.

Ezeknek a szokásoknak azonban van indirekt hatása is, ugyanis rossz funkciókat, izomműködési zavarokat alakítanak ki, melyek következménye részben szintén az arc (állcsont) fejlődésen és a fogazaton csapódik le.

A cumi és az ujjszopás például lekényszeríti a nyelvet az alsó szájtérbe. Mivel a nyelv ily módon nem képes a normál nyugalmi nyelvpozíciót felvenni az szájpadláson, nem tudja kitartani a felső fogívet, nem gyakorol nyomást a felső állcsontra belülről, az arcfejlődés nem lesz megfelelő. A horizontális növekedés elmarad a kívánatostól, így rövidebb lesz a fogív, nem lesz elegendő hely a maradó fogak számára, torlódni fog a fogazat. A nem megfelelő arcnövekedés az arc arányait is kedvezőtlenül befolyásolja.

A cumi és az ujjszopás a helyes nyelést is akadályozza, hisz nem engedi fel a nyelvet nyelés közben a szájpadlásra, így egy ellentétes irányú nyelésre kényszerítve a gyereket. Ez a nyelvlökéses nyelés, ami szintén galibát okoz a fogazatban, többnyire nyitott harapást és fogtorlódást előidézve. A nyelvlökéses nyelő gyerekek jelentős része bizonyos hangokat is nyelvlökéssel képez, ami újabb negatív erőket jelent a fogak szempontjából.

Csak hogy érzékeltessem a probléma illetve a fogakra ható erők nagyságát: ahhoz, hogy egy elülső fog elmozduljon, mindössze 1,7 gr-nyi nyomóerő szükséges. Ehhez képest a nyelv 500 gr-nyi nyomóerőt  képes kifejteni. Naponta átlagosan kétezerszer nyelünk. Számoljunk!

A cumizó és ujjszopó babák fogak körüli izomzata (ajak, nyelv) sokkal gyengébb, mint a kizárólag szoptatott babáké. Ez is hozzájárul a rossz nyelvpozícióhoz és a rendellenes nyeléshez, de oka lehet a szájlégzés kialakulásának is, melynek (hosszú évekig fennállva) nemcsak a fogazatra, az arcfejlődésre, hanem a testtartásra és az általános egészségre is negatív hatásai lehetnek.

Milyen negatív hatásokról beszélhetünk még?

Dr. Volomné Varga Marianna: A teljesség igénye nélkül néhány példát mondok:

  • A szájlégző gyerek hajlamosabb az infekciókra, hisz a levegő melegítetlenül, tisztítatlanul kerül belégzésre.
  • A szájlégző gyerek általában egy igazi sajtkukac, izgő-mozgó, nehezen koncentráló kölyök.
  • Gyakran később lesz ágytiszta, mint a többiek.
  • A karikás, beesett szem, a beteges kinézet szintén jellemző lehet.
  • A száraz száj miatt gyakoribb a fogszuvasodás.
  • A szájlégzés miatti rossz nyelvpozíció inkább vertikális arcnövekedést eredményez, így hosszúkás, keskeny arc lesz a jellemző, gyakori a szájlégzőknél a nyitott harapás és a fogtorlódás.

Az eredeti kérdésre a válasz tehát: se cumi, se ujjszopás?

Így van. A legjobb lenne, ha a gyermek nem cumizna és az ujját sem szopná. Helyette az igény szerinti szoptatás lenne a megoldás. Ha pedig nem kikerülhető a cumi használata vagy az ujjszopás, ügyeljünk arra, hogy csak nagyon rövid ideig legyen a gyermek szájában (Pl.: elalváshoz) és mielőbb szoktassuk le róla! Ebben segítenek például a myofunkcionális fogszabályozók, melyek a kialakult rendellenességet is kezelik.

Erről egy következő alkalommal beszélgetünk. Köszönjük az interjút!

Tünde

Tünde cumi vagy ujjszopás interjúCumizással kapcsolatban itt is írtunk:

Így szoktasd le a gyereket a cumiról

Nyálas hangtompító lóg a gyerek szájából

Mit szopjon a gyerek: cumi vagy hüvelykujj?

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>