Soha nem gondoltam volna, mielőtt beültem a Csókok és gólok című spanyol romantikus vígjáték film hazai premierjére, hogy nem csak egy egysíkú, untig ismételt – bár kellemes és a téli szürkeséget elűző – romantikus esküvői cukorkaesőt fogok kapni. A cukorka persze megérkezett, de az, ami még ezen felül történt, nagy meglepetést okozott.

Régen az ókori görög komédiák, illetve például Shakespeare drámái tudtak egyszerre több szinten is szórakoztatni, illetve elgondolkodtatni: viccek követték egymást a tanulatlanabb közönség vigasságára (a nevezett drámák esetében böfögős-szellentős poénok, amikről persze Daniel Sánchez Arévalo filmjében szó sincs), és volt egy kifinomultabb, szofisztikáltabb szál és mondanivaló a műveltebbeknek.Teljesen váratlanul a Csókok és gólok is besorolt ezek közé a több szinten értelmezhető művek közé.

Az alapsztori kedves, de amíg csak a moziműsorban olvassuk, nem ígér óriási izgalmakat. Esküvőre készülődünk: a nagy spanyol család öt fia közül a legkisebb tervezi oltár elé vezetni gyönyörű és erősen gömbölyödő hasú szerelmét, akit már kisiskolás kora óta rendíthetetlenül imád. A gondot az okozza, hogy a focivébé döntője – amelyben természetesen Spanyolország is játszik – pont egy napra esik az esküvővel, ezért többen nem igazán őszinte örömmel gyülekeznek.  Az idilli birtokon sorra vonulnak fel a családtagok és hozzátartozóik: van köztük elvált, gyermekét egyedül nevelő, depressziós apa; a másik folyton szorong, de megbízható és a becsületesség mintaképe; a harmadik súlyos autista – de hazatér a két éve nem látott tékozló fiú is. Az eredeti, spanyol nyelven elképesztően pörgősen előadott párbeszédek során szép lassan szinte mindent megtudunk az öt fiú és szüleik egész életéről. Már majdnem sikerülne kimondani a boldogító igent, mire az örömapa hirtelen rosszul lesz. Az események forgatagában és az ezt követő sokkos állapotban sorra minden szereplőről kiderül, hogy nem az, akinek eddig hittük, és hogy tulajdonképpen semmi sem az, aminek látszik.

Akit a romantikus vígjátéki szál érdekel, elmorzsol majd pár örömkönnyet és keserű könnycseppet is a szereplők sorsának alakulásán. Aki Spanyolország szerelmese, szemével ihatja majd a gyönyörű táj (és az ott élő gyönyörű emberek!) képeit, a sportrajongó férfinézők együtt szurkolhatnak a fiúkkal (és persze lányokkal is, mert ez egy olyan film!) a focimeccsen, akit viszont az intellektuális szórakozás igénye vezérel a moziba, a film társadalmi-szociálpszichológiai üzenetén gondolkodhat el.

A Csókok és gólok tehát kellemes, romantikus cukormázba bújtatott esküvői vígjáték kőkemény társadalmi felhanggal: lehet így is, úgy is nézni, ki mire vágyik - egy biztos azonban: rosszul semmiképp sem jöhetünk ki belőle.

dzs

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?