Fogy a magyar!  És az orosz, az olasz, a lengyel, a cseh, a japán, a svéd, a szingapúri, a dán és még további jó 100 ország, ahol a CIA adatkönyv szerint az egy nőre jutó gyermekek száma kevesebb, mint a népesség megtartásához szükséges 2,4.

'discarded' photo (c) 2010, Aaron Stidwell - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A fogyatkozó népességű országok vezetői mindenféle praktikákat vetnek be, hogy az embereket szaporodásra ösztökéljék. Ebben semmi új nincsen. Időszámításunk előtt 18-ban Julius Caesar súlyos „agglegényadót” vezetett be a családalapításra nem hajlandó férfiaknak.  Nagy Péter orosz cár is ezt a példát követte 1702-ben. Az ókori spártaiak nem a pénzre hajtottak rá, ők a város főterén télvíz idején meztelen menetelésre és agglegény gúnydalok éneklésére kényszerítették a nősülni és szaporodni nem kívánó férfiakat.

Ceausescu a kommunista Romániában a modern fogamzásgátló szereket beszerezhetetlenné tette. Pár évvel később, 2006-ban pedig az orosz Vlagyimír Putyin 250 ezer rúbel jutalmat (akkori átváltás szerint kb. 2 milló forintot) kínált fel minden nőnek, aki egy második gyerekre vállalkozott. És ahol nem jutalmaznak, ott büntetnek: a portugál José Sócrates volt az első miniszterelnök Európában, aki a gyermekek számához kötötte a nyugdíjat, ugyancsak 2006-ban.  

Jelenleg a világ minden egyes fejlett országa ad  valamilyen anyagi juttatást a gyermeket vállalóknak, adókedvezmény, családi pótlék, vagy szülés utáni anyagi segítség (pl. GYED) formájában. Mégis, a világ szinte minden fejlett országában a termékenységi mutatók zuhanórepülést vettek fel az elmúlt 50 évben. És ahol nem duzzasztja a népességet komolyabb bevándorlás, bizony nagy dilemmák előtt állnak.

Amíg legtöbbünket csak ijesztgetnek a belátható időn túli „elfogyatkozással”, sokakat már most is érint az, hogy kevés a kisgyerek. Mit tegyen egy olyan ember, akinek magánvállalkozása és megélhetése az aprónép csökkenő száma miatt kerül veszélybe? Reménykedjen abban, hogy a kormánya majd megoldja a tarthatatlan állapotot, és megszégyenítéssel (mint a spártai polgármester), jutalommal (mint Putyin), büntetéssel (mint Julius Caesar) vagy mocskos trükkökkel (mint Ceausescu) ráveszi az embereket a szaporodásra.... avagy vegye saját két kezébe a dolgot?

Közép-Dániában, North Fyn városban, egy fél tucat óvoda tulajdonos ez utóbbit választotta, és saját kezdeményezésre egy kreatív programot eszeltek ki. Mint ahogyan a BBC tudósította, az óvodatulajdonosok, megélhetésüket féltve, ingyen és bérmentve minden csütörtök este kétórás gyermekmegőrzést ajánlottak fel a szülőknek. Egyetlen feltételt adnak meg: arra kérik a őket, hogy amíg ők a gyerekeiket etetik, itatják, szórakoztatják és biztonságban ellátják, a szülők menjenek haza, bújjanak ágyba, és hmm... gondoskodjanak arról, hogy az óvodák pár év múlva is tele legyenek.  Dorte Nyman, a Grasshoppers nevű ovi tulajdonosa azt nyilatkozta, a BBC-nek, hogy mivel egyre kevesebb a gyerek, a helyi ovik sorsa bizonytalanná vált.  „Az alacsony szaporodási statisztikák miatt az állam megvonja a támogatást tőlünk. Kevesebb pénzből nem tudunk megfelelő ellátást nyújtani a meglévő gyerekeknek, és nincs elég munka a dolgozóink számára sem.”

Azt remélik, hogy a családok legalább fele rendszeresen kihasználja majd a lehetőséget, az első ilyen estére ugyanis a gyerekek fele már fel is iratkozott.  És bíznak abban, hogy a szülők tényleg gyerekgyártásra használják ki az időt.

Az első ovi kezdeményezéséhez azonnal további hat másik óvoda csatlakozott.

Remélhetőleg a dán példa sikerrel jár majd, és az ingyen bébiszittelés hatására sok boldog kicsi dán baba születik majd jövő nyáron. Talán akkor más országokban is átveszik majd a stratégiát és az hozzánk is eljut.  Az alternatív, szaporodásra ösztökélő eszközök, mint a történelmi példák is mutatják, sokkal kellemetlenebbek. Bár ki tudja, talán a nőtlen és gyermektelen férfiak meztelenül való átvonultatása a belvároson megérdemelne egy próbát.

Másutt