Akár évekkel, évtizedekkel a császármetszés után is érdemes megoldást keresni a szüléssel összefüggésbe hozható panaszokra.

A császármetszésről

A császármetszés nagy hasi beavatkozás, s noha orvosi oldalról rutinműtét, mégis fontos tudatosítani, lehetnek olyan testi-lelki következményei, melyek az anyára és gyermekére, de még a partnerre, apára is kihathatnak. Érinthetik a női ciklust, a szexuális életet, a következő baba foganását, a későbbi várandósságok kimenetelét, illetve az anya általános testi-lelki jóllétét is. Ezeket azonban a közhiedelemmel ellentétben nem kell eltűrni, a legtöbbre ugyanis van megoldás, terápiás módszer, bármilyen régen is volt már a műtét.

Császármetszés utáni panaszok

Császármetszés után gyakoribbak lehetnek a termékenységi problémák, a méhen kívüli terhesség, a lepényleválás, a túl mélyen tapadó és növekvő méhlepény (placenta accreta), a hasűri összenövések (és az azokkal járó panaszok testszerte), a krónikus kismedencei fájdalmak, a „niche” (a műtét hegének elégtelen gyógyulása), a fájdalmas szexuális élet.

Ha császármetszés után bármilyen fizikai kellemetlenséget tapasztalunk, először természetesen orvosi oldalról érdemes végigjárni, mi lehet mögötte, ám ezek nem ritkán negatív eredményekkel járó kivizsgálások. Ilyenkor az édesanyák nem tudják, hova is menjenek tovább, mert a panaszuk attól még adott. Ekkor kerülnek képbe a hegkezelésben is jártas (ideális esetben gyógytornász) szakemberek, akik számtalan terápiás módszerrel, komplex megközelítéssel igyekeznek változást hozni az anyák életébe. Ez lehet torna, eszközös és manuális testkezelés, hegkezelés, gépi kezelés, életmódbeli tanácsok összeállítása, akár pszichológussal, perinatális tanácsadóval való együttdolgozás. És erre gyakran van szükség a testi kezelésen túl, mert a testtel való kapcsolódás sokszor megnyitja az utat az elzárt, elnyomott, elfeledettnek hitt érzések előtt is.

Rákosi Dóra gyógytornász, a Császárvonal alapítója így nyilatkozott:

„Behúzó, csúnya, hurkás vagy érzéketlen heg, szülés utáni székrekedés, szex közbeni, illetve a menstruációs ciklusban felbukkanó panaszok, deréktáji fájdalmak, torna hatására sem változó szétnyílt hasizom, kötényhas – ezek a leggyakoribb hívószavak, amikkel császármetszés után felkeresnek az anyák

A szakértő szerint egyénfüggő, hogy ki mikor jut el oda, hogy segítséget kérjen a császármetszése után.

Hogy mi a jelentősége az időnek szülés után? Felépülni minden műtétből időbe telik, ám nem mindegy, mivel és hogyan töltjük azt az időt… Ha soha nem foglalkoztunk regenerálódásunkkal császár után, akkor évekkel később is ugyanott kell elkezdenünk: az alapoknál, fokozatosan, magunkra és testünk jelzéseire is figyelve. Természetesen, ha korán, a műtéthez képest hamar kezdjük a célzott, császármetszés utáni tornát, a (nyirok)keringés rendezését, a hegmasszázst, az idegrendszeri egyensúly helyreállítására való törekvést, akkor kevesebb összenövéssel, rugalmasabb heggel számolhatunk hosszú távon. Ha később, akkor ugyanez több időbe fog telni

De mint mondja, soha nincs olyan, hogy túl késő. Elmeséli, hogy volt már 60 éves, kétszeres császáros páciense, akinek a kismedencei panaszait sikerült császáros hege kezelésével enyhíteni, míg másnak a szülésélményről való beszélgetés segített a manuális hegkezelés mellett a kötényhasa javulásában.

A következő részben a császármetszés lelki oldalát vizsgáljuk.

(Forrás: Császárvonal)