Mivel a babás oldalakon nem igen írnak a sectio cesareára, magyarán császármetszésre várókra, vagy belefutókra gondolva, álljon itt a császár folyamatának leírása. Mert ha máshol kötetnyi szöveget olvashatunk a tágulás szakaszairól, vajon miért nem írnak sehol arról, hogy mire számítson, akit vágnak? Egészítsétek ki a ti tapasztalataitokkal, töltsétek ki a réseket.

Indikációk:

Abszolút indikáció

Abszolút indikációnak nevezik az a helyzetet, amikor a szülésznek nincs mérlegelési lehetősége. Minden más javallat relatív.
Anyai javallatok: az anya élete közvetlen veszélybe kerül a szülés természetes úton történő további folytatása esetén (pl. szívinfarktus, tüdőembólia, amely a terhességtől függetlenül is kialakulhat, és a szülő nő azonnali intenzív ellátását teszi szükségessé; vagy ha az anya fertőzése veszélyezteti a magzatot).

Magzati javallatok: a magzat életét közvetlenül fenyegető szülészeti események (pl. a lepény idő előtti leválása, oxigénhiány, szívhangok rosszabbodása, súlyosbodó lepényelégtelenség).

Anyai és magzati abszolút javallatok: egyikük vagy mindkettőjük életét veszélyeztetik (pl. abszolút téraránytalanság (vagyis nem fér ki a baba) toxémia).

Relatív indikációk

Itt az orvos mérlegelhet, hogy érdemes-e még próbálkozni a szülés természetes úton történő befejezésével.

Anyai okok: nemi szervi (genitális) kockázatok, pl. a fájásrenyheség, előzetes császármetszés, hegszétválás kockázatai. Ide sorolhatóak a nemi szervek fejlődési rendellenességei is. Minden olyan betegség vagy állapot relatív indikáció, mely a hosszas vajúdást veszélyessé teheti (pl. szívbetegség).

Magzati okok: ha a hüvelyi szülés a magzat sérülésének fokozott kockázatával jár. (pl. ikerterhesség, fekvési-tartási és beilleszkedési rendellenességek, koraszülés, méhen belüli magzati sorvadás, lepényelégtelenség, súlyos toxémia)

Általánosságban elmondható, hogy bármilyen olyan anyai vagy magzati állapot esetén el lehet végezni a műtétet, mely a hüvelyi szülést megnehezíti, és anyai, ill. magzati egészségkárosodás fokozott kockázatával jár. A szülésznek tehát nagy a döntési szabadsága. A császármetszés egyre növekvő gyakoriságával egyre nagyobb annak rutinszerű végzésével járó biztonsága is. Biztosan van indokolatlanul elvégzett műtét, kérésre vagy kényelemből (állítólag van, aki félti a hüvelyét), de nap mint nap anyák és csecsemők életét menti meg a mára már rutinná vált eljárás. A császármetszés mindemellett korántsem veszélytelen. Nagy hasi műtét lévén a fertőzésveszély vagy a későbbi hegszétválás a legnagyobb rizikófaktor. A sürgősségi császármetszés technikailag nem különbözik a programozottól, csak a felkészülési szakasza más (nem kell bent aludnod, helyette a szülőszobából közvetlenül a műtőben kötsz ki, ha úgy alakul).

Programozott esetben a császármetszés menete a következő lesz. Általában egy éjjeli beutalót kapsz. Ez gyakorlatilag egy nap sorban ülés a folyosón, EKG, vérvétel, CTG és újabb CTG. Találkoznod kell az aneszteziológussal. Megkérdezik súlyodat, magasságod, korodat, rákérdeznek az esetleges gyógyszerérzékenységedre is.

Manapság csak ritkán végzik altatásban a műtétet, gyakoribb a gerincérzéstelenítés. Ezzel ki tudják kapcsolni a fájdalomérzékelést a méh, hüvely, petevezetékek területein, és a hatalmas méretű méh távol tartja a többi szervet a „veszélyzónától”. A has és a lábak érzéketlenné válnak, és  nem fogod tudni mozgatni őket. Az érzéstelenítéshez általában vékony tűvel szúrnak az epidurális, vagy ritkább esetben a spinális térbe. Ezek a gerincvelőt borító agyhártyák közötti rések nevei. A fájdalomcsillapítót a gerincfolyadékba juttatják, alulra, ahol a gerincvelő már lófarokszerűen szétágazik. Minél vékonyabb tűvel teszik, annál kisebb a migrén valószínűsége, és annál hamarabb mozgathatod a fejedet (legkevesebb hat óra, vastag tűnél akár huszonnégy is lehet.) Ennek az a magyarázata, hogy a szúrás után kevés gerincfolyadékot kiengednek, ellenőrizendő, jó helyen vannak-e. Nagyobb tűn több folyadék csorog el. A több folyadék vesztése provokálhatja a migrént, mert csökken a gerincfolyadék nyomása.

Műtét előtti este hat után nem ehetsz, tíz után nem ihatsz. Reggel beöntés, borotválás, folyadék infúzió formájában. Újabb CTG. Várakozás. A kiírt időpontodat tolhatja egy-egy sürgősségi eset. A műtőben szorosan befáslizzák a lábadat (trombózisveszély miatt), műtőssapkát kapsz a fejedre, majd jön a fent tárgyalt spinális érzéstelenítés.

Letörlik a hátat több rétegben, ez hideg érzés. Ekkor érzéstelenítenek és fertőtlenítenek, aztán szúrnak. Közben beszélnek hozzád, segítenek, lenyomják a fejedet a domborításhoz, ha kell. Rád szerelik a vérnyomásmérőt, ellenőrzik, hogy tényleg nem érzel semmit, csepeg az infúzió. Közben az aneszteziológus folyamatosan vérnyomást mér, és kérdezi, hogy érzed magad, mert annak megfelelően tud adni ellenszert. Megkatétereznek. Ezt nem érzed.

Befut a szülészek csapata, ekkor beengedik a férjed a fejedhez (kórháza válogatja). Mellkasodnál eltakarják a célterületet. A műtét elején a hasfaladat „bikinimetszéssel” nyitják fel. Ezután az útban levő húgyhólyagot óvatosan félretolva megnyitják a méhfalat és kiemelik a gyereket. A méhlepény leválasztása és eltávolítása után összevarrják.  Szükség lehet arra is, hogy kitágítsák a méhszájadat (pl. ha nem jelentkeztek fájások és a méhszáj még zárva van) azért, hogy a méhedben képződő gyermekágyi váladék akadálytalanul kiürülhessen. Előbb a méhfalat, majd a hasfalat zárják. Ezután általában vékony gumiszerű csövet helyeznek be (drén), hogy rajta keresztül a hasban vagy a hasfal rétegei között keletkező bármilyen váladék vagy vér távozhasson. Végül teljesen összestoppolják a sebedet.

Eddig sétagalopp. Viszont nem hazudok: a gyermekágy kínszenvedés. Hat óráig nem mozoghat a fej, hogy elkerüld a migrénes fejfájást. Ekkor a lábad sem mozog még. Ez lelkileg nagyon rossz érzés. Amikor megy ki a szervezetedből a gyógyszer, előfordulhat, hogy erőteljes remegés fog el. Ez alatt a pár óra alatt lemosnak, rád adják a betétes bugyidat, ellenőrzik a katétert, általában adnak valami nehezéket a hasadra. Szerintem ez jó érzés, és segít összehúzódni a méhednek.

Inni kell. Ha nincs szívószálad, szerencsés esetben adnak. Enni az első órákban nem szabad, később töltetlen kekszet, pogácsát lehet rágcsálni. Hat óra leteltével könyörtelenül fel kell ülni, állni, és elmászatnak „mosdani”. A katéter kivétele még ezelőtt történik, ez nem rémes, inkább csak fura érzés. Viszont minden egyes mozdulat nagyon fáj. Felülni, kiegyenesedni, ne adj’ isten tüsszenteni iszonyú rossz. Később elzavarnak fürödni. A sebet víz nem érheti, csak macskamosdás jöhet szóba (mosdókesztyű vagy szivacs jó, ha van nálad). Mivel minden mozdulat kín, fura egy kabaréjelenet lenne, s ha nem fájna az is, biztos röhögnél magadon.

Ekkortájt iszonyú adag algopyrint is adnak injekcióban az oxitocin mellé. Lehet kérni altatót. Szerintem érdemes, mert kell a pihenés, és nélküle nem biztos, hogy menni fog. Kórháza válogatja, hogy mikor kapja meg az ember a babákat, és máris belevághat a szoptatásba. A szoptatás elvileg nem okozhat problémát, mert nagy adag oxitocint kapsz. Azonban a szoptatással járó ülés és a testhelyzet változtatása szintén fáj. Erre a fájdalomra rátesz egy lapáttal a közben termelődő oxitocin, amitől görcsöl a méhed.

A műtét után behelyezett cső általában huszonnégy órát marad bent a sebedben. Kivétele kicsit csípő érzéssel jár. A kezedbe szúrt branült általában másnap veszik ki. Ha éget, feszít, rossz érzés, akkor viszont kérj meg egy nővért, hogy szabadítson meg tőle előbb, nehogy begyulladjon. A kórházban minden nap oxitocinos injekciót kapsz, császáros „menüt” az emésztés beindításához, és egyszer hashajtót is a bélműködés beindítására. A lochia, azaz a folyás mértéke a dokidtól is függ. Ha nagytakarítást tartott, amikor a kezében volt a méhed, akkor egy gyenge menstruációszerű lesz csak a vérzés, kb. három-négy hétig.

Miután kijössz a kórházból, még pár hétig néha olyan érzés foghat el, mintha szét akarna szakadni a hasad a hegnél. Áztatni a varratszedésig nem szabad a hasat, és emelgetni se tanácsos. Hasizmokat erőltetni, erősíteni három hónap után lehet. Ha van a kórházban gyógytornász, megmutatja, hogyan kell „tornázni” a gyerekágy ideje alatt. A varratszedés általában egyáltalán nem fájdalmas, a naponta adott injekciók jobban fájnak. Ennek a magyarázata, hogy ahol el van vágva a bőr, így az idegek is, ott az a terület eléggé érzéketlen. Tehát ettől egyáltalán nem kell félni. A heg nagyjából egy év alatt egészen halvánnyá válik.

Center