Uránia Csillagvizsgáló

Mivel az őszi szünetben nem kell korán kelni, így a gyerekek is egy kicsit tovább fennmaradhatnak. Ha még a szerencse is mellétek szegődik és kedden és/vagy csütörtökön derűs lesz az égbolt, feltétlenül látogassatok el a gellérthegyi Uránia Csillagvizsgálóba. Október hónapban a távcsöves bemutatók este 7-kor kezdődnek. Április óta a programot kibővítették, és a bemutató előtt lehetőség van A világűr meghódítása című 3D-s film megtekintésére is. A vetítésre a bemutató előtt, 18 órakor kerül sor. A teljes program ára 500 Ft fejenként.

Koronás Park – Székesfehérvár

Ha még nem voltatok a székesfehérvári Koronás Parkban, az őszi szünet remek lehetőséget kínál erre. A park a szünet ideje alatt is 10 és 18 óra között tart nyitva, november 1., vasárnap kivételével. Izgalmas családi kalandjátékban vehettek itt részt, melynek során megismerhetitek a régmúlt szokásait a paraszti munkától a koronázási szertartásokig. A játékba többféle módon is be lehet kapcsolódni. Játszható okostelefonnal leolvasható QR kódok segítségével, ez esetben a részvétel ingyenes. Ha inkább nyomtatott vezetőfüzetet vennétek igénye, annak 500 Ft/család az ára, amennyiben animátor segítségét is igénylitek, az 400 Ft-ba kerül fejenként.

Őszi szünet Királyréten

A Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont az őszi szünetben is gondol a családokra, és hétfőtől csütörtökig naponta kétszer, 11 és 14 órakor várja az érdeklődőket szünidei programjára, melyben szerepel  terepi séta, kézműveskedés és észtorna is. Hétfőn a gombák, kedden a falevelek, szerdán az erdőben fellelető nyomok, csütörtökön pedig a rejtőzködés lesz a központi téma. A programot akár egy család jelentkezése esetén is megtartják, viszont legkésőbb az érkezést megelőző napon regisztrálni kell. A családi jegy 1500 Ft, azaz nem több, mint fejenként 500 Ft. A belépővel a látogatóközpont kiállítását is megnézhetitek.

Skanzen

A szentendrei Skanzen a hosszú hétvégét a gyermek- és pásztorjátékoknak szentelte, így itt a ragyogó alkalom, hogy csemetéinket jól megsétáltassuk, megmozgassuk a szabadban, és azt is megmutassuk nekik, milyen kevés eszköz kell ahhoz, hogy egy jót játszhassunk. Rég elfeledett, egyszerű népi játékszerek kerülnek elő, izgalmas csapatjátékok kelnek életre, baba készül régóta hányódó rongyocskákból, és kis gazdasszonyt vagy gazdát játszva kipróbálható a paraszti háztartás körüli tevés-vevés is.

Tűzoltók és mentők

Két legyet üthettek egy csapásra, ha valamelyik délelőtt vagy délután meglátogathatjátok a Tűzoltó és a Mentőmúzeumot. A tűzoltással kapcsolatos emlékeket a kőbányai Martinovics téri épületben őrzik. A kiállítás a tűzvédelem fejlődését mutatja be az őskortól napjainkig. A földszinti folyosón régi tűzoltószereket mutatnak be, az emeleti kiállítótermekben pedig időrendben láthatók a különböző történelmi korok tűzoltási eszközei, emléktárgyai, dokumentumai. A Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában található. Itt a látogatók megismerkedhetnek a mentéstörténet tárgyi emlékeivel, valamint a mentők munkájával is. (A Rendőrmúzeum sajnos november közepéig átalakítás miatt zárva tart, így ebből az összeállításból most ki kellett hagynunk.) Mindkét múzeum látogatása ingyenes.

Szélforgó

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?