Mrs. Curtis beszámolójából kiderül, hogy a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórházzal alapvetően elégedett, bár a terhesgondozásban nem sikerült rendszert felfedeznie, és a szülészet mellékhelyiségeinek állapota is hagy kívánnivalót maga után. A szülőszobák modernek, van labda és szülőszék is, nem kötelező a beöntés, és az orvos csak a kitoláskor jelenik meg, addig a szülésznő kíséri az eseményeket. Továbbra is várjuk kórházteszt sorozatunkba olvasóink tapasztalatait a kórházról, ahol szültek. (bezzeganya@bezzeganya.hu)

Terhesgondozás

A kórház két fő épületből áll. A terhesgondozás és egyéb járóbeteg-ellátás az egyikben, míg a szülészet és fekvőbeteg-ellátás a másikban van. Minden vizsgálat a kórházban zajlik. Nekem nem sikerült rendszert felfedeznem a terhesgondozás folyamatában. A dokim hol ide, hol oda küldött, én meg mint a birka mentem, ahova mondta.

Gondolom normál esetben a terhesgondozásra kell menni, minden beutalót itt adnak, labor, EKG, stb. Általában sokat kell várni, sorszám nincs. Az elején én is itt voltam, később (az orvos utasítására) már az osztályon a szülésznők vették le tőlem a vért, nekik kellett adni a vizeletet, ez mindig gyorsan lezajlott.

A két darab NST is az osztályon van, a szülésznőkkel kell időpontot egyeztetni, általában nem kellett várni, vagy csak keveset. Reggeltől estig bármikor lehet menni. Az tesz a gépre, aki épp arra jár. Megjegyzem, hogy a terhesgondozáson is van NST és van, aki oda jár. Sokat segít, ha az embernek van saját szülésznője, mert akkor ő elintéz mindent (labor, NST, stb.), és a terhesség alatt lehet kérni tőle szülőszoba-látogatást. Ilyenkor apukával/hozzátartozóval együtt lehet menni, mindent megmutat, a szülőszobákat, eszközöket, elmondja a menetét a dolgoknak, bármit lehet kérdezni, készségesen elmagyaráz mindent. Az időpont-egyeztetés nem egyszerű, az első időpontunk nekünk is ugrott, mert tele volt minden szülőszoba, aztán később hívott a szülésznő, hogy na, mikor tudunk odaérni, mert most üresek.

Az UH szintén a szülészeten van (terhesgondozóban nem láttam). Két gép van, egy régi, kb. 10 cm-es monitorral, ide jár mindenki, azok is, akik az osztályon fekszenek, sokat kell várni. A másik egy 4D-s UH, időpontot kap az ember, feltételezem, fizetés ellenében. Számomra itt is káosz volt, néha behívtak a 4D-be, mint a főorvos úr betege, soron kívül, de legtöbbször a simára vártam, bár valahogy ide is hamarabb jutottam, mint a sok várakozó.

Az osztályon van ingyenes táplálkozási tanácsadás, ezt az orvos általában felajánlja, valamint szerveznek előadásokat különféle, hasznos témákban.

Szülőszoba

Négy szülőszoba van. Ellentétben a kórház többi részével, ez viszonylag modern, kulturált, átalakítható ágyakkal, színesre festett falakkal, függönnyel, hangulatvilágítással. Lehet vinni saját zenét is. Van labda, szülőszék, bordásfal csak az egyik szobában. Zuhanyozni lehet, fürdőkád nincs.

A korábbi vizsgálatok miatt már otthonosan mozog az ember a szülészeten, be kell csengetni a szülőszobára, apuka vagy egyéb hozzátartozó is egyből bemehet. Az adminisztráció után egy ráérő/ügyeletes orvos megvizsgál, rákötnek NST-re. Mielőtt elfoglalnánk valamelyik szülőszobát, egy külön helyiségben át kell öltözni, a csomagokat egy szekrénybe el lehet zárni. Apukának/hozzátartozónak nem kell beöltözni műtősruhába, de ajánlatos nekik egy papucsot vinni. Bármilyen hozott ruhában lehet szülni, inni lehet, enni csak szőlőcukrot ajánlanak. A borotválást én otthon megoldottam, bár ha jól tudom, nem ragaszkodnak hozzá. Beöntést csak indokolt esetben, illetve kérésre adnak, én megúsztam.

EDA kérhető, itt általában pártolják is, minek fájjon, ha nem muszáj alapon. A tévhitek eloszlatása végett az EDA-val nincs az ember ágyhoz kötve, nyugodtan lehet járkálni, labdára ülni, vécére menni, csak az infúziós állványt kell magaddal hurcolni. A beadása nem fáj, és ha ügyesen adagolják, akkor a szülés végén az esetleges varrásnál sem érez semmit az ember.

Az orvos néha benéz, hogy minden rendben van-e, a szülésznő felügyel mindent. Nekem a szülés alatt a legkellemetlenebb a kézfejembe bekötött sóoldatos infúzió volt, kényelmetlen volt, és folyton beakadt mindenhova. Akkor, ott nem jutott eszembe kiszedetni, de másodszorra nem engedném.

Az orvos csak a kitolásnál jött be, a szülésznő igyekszik segíteni a gátvédelmet, nincs gátmetszés, csak ha muszáj. Ha kijött a baba, rögtön ráteszik az anyára pár percig, apuka/hozzátartozó elvághatja a köldökzsinórt, majd apuka kezébe nyomják a babát, és a csecsemőssel együtt elviszik a szükséges vizsgálatokra, fürdetésre. Ezalatt az orvos befejezi a munkálatokat, rendbe teszi, amit kell. Majd apuka visszatér a babával, és normál esetben még pár órát eltöltenek a szülőszobán. Nálam ez kimaradt, mivel melegfront miatt mindenki aznap éjjel akart szülni és szegény vajúdó kismamák kint sorakoztak és várták, hogy végre felszabaduljon egy szülőszoba. Székbe ültettek és a szülésznő elkísért a szobámba.

Gyermekágy

A csecsemőosztály és a nővérek olyanok, mint máshol, kevesen vannak, sok a dolguk, nem érnek rá. Sokan mondják rájuk, hogy nem kedvesek, nem segítőkészek, szerintem szimplán csak leterheltek. Jobb, ha az embernek nincsenek túlzott elvárásai, illúziói és akkor kevesebb csalódás is éri. Nekem nem volt rossz tapasztalatom velük, igaz, nem jöttek be hozzám naponta többször, hogy segíthetnek-e valamiben, de ha kérdésem volt és én odamentem, akkor arra mindig kaptam választ.

Amikor elfoglaltam a szobámat (sikerült egyágyasba kerülnöm) bejött egy csecsemős, aki megmutatta, hogyan kell pelenkázni és a köldökcsonkot kezelni. Ezen kívül minden nap jött egy hölgy, aki segített a szoptatásban, lehetett bármit kérdezni. Úgy rémlik, hogy ők külön szoptatási tanácsadóként dolgoznak az osztályon, és minden nap körbejártak.

Alapvetően rooming-in van, nem nagyon szeretik, ha az ember leadja a gyereket a csecsemősöknek. A babákat minden este vinni kell fürdetni, és reggel is elviszik vizsgálatra. Ezekről nem mondanak semmit, az embernek fogalma sincs, miket vizsgálnak a gyereken, de ha megkérdezi, akkor mindent elmondanak.

Az ott-tartózkodás alatt ruhát kapnak a babák, popsikrém, köldök kezeléséhez szükséges alkohol és vatta is van, pelenkát, törlőkendőt vinni kell.

Ami a szobákat illeti, a normál 3-4 ágyas szobák meglehetősen lepukkantak. A vécé, zuhanyzó a folyosó végén van, eléggé messze a szobáktól, ezek sem túl bizalomgerjesztők. Ide járnak a látogatók és a vizsgálatokra érkezők is.

Vannak fizetős, ún. alapítványi szobák is, 2 darab egyágyas és 4 darab kétágyas. Lefoglalni nem lehet őket, éppen milyen van szabadon, olyanba kerülsz, de kérni lehet, hogy milyet szeretnél. Ezek nagyon kulturáltak, külön vécé, zuhanyzó mindegyikhez, hűtő, mikró, tévé is van. Ha jól emlékszem az 1 ágyas 7000 Ft/éj, a 2 ágyas 5000/éj. A kórházból való távozáskor egy üres csekket adnak, azon kell befizetni.

A vizitek rutinszerűek, ha minden rendben van, nem kérdeznek semmit, kivéve, hogy volt-e széklet a szülés óta, ezt a kérdést mindig felteszik. Ha valakinek fájdalmai vannak, fájdalomcsillapítót adnak, sőt, egyenesen tukmálják az emberre. Én nem győztem mondani, hogy jól vagyok, nem fáj semmi, nem kérek gyógyszert.

Az étel szokásosan pocsék, de lehet kérni húsmentes, stb. menüt is. Ettől mondjuk nem lesz jobb, jó ha a látogatók minden nap hoznak meleg ételt.

A látogatási idő ki van írva a bejáratra, ezt igyekeznek is betartatni. A látogatók bemehetnek a szobába, de egyszerre csak egy vagy két ember, tömegesen nem. Aki egyágyas szobában van, ahhoz se engednek be sok embert. Ilyen esetben ki lehet tolni a babákat a folyosóra és ott még látogatási időn kívül is lehet fogadni a gratulációkat.

Az ott-tartózkodás alatt elintézik a gyermek papírjaihoz szükséges adminisztrációt is. A születési anyakönyvi kivonatot, TAJ- és a lakcímkártyát postázzák.

Ha minden rendben van, 3 napig kell bent maradni, a hazamenetel napján általában délelőtt elkészülnek a papírok, a zárójelentés, és mehetünk is!

Nekem összességében nem volt rossz tapasztalatom, igaz a terhesgondozás kissé kaotikus, mire megszoktam és kiismertem magam, ki is jött a gyerek.

A kórház szülészetének honlapja itt érhető el.

mrs curtis