Világszerte nagy felháborodást keltett a múlt csütörtökön megjelent Time Magazin fedőlapja, melyen egy fiatal, szőke nő szoptatja hároméves fiát: a kisfiú egy széken áll, úgy lóg anyja mellén. Az Elég jó anya vagy? című cikk, melyet a fenti kép illusztrál, a kötődő neveléssel kapcsolatos.

Forrás: Time.com


Magyarországon nem ritka, hogy egy anya két-hároméves korig is szoptat, ám az Egyesült Államokban és Angliában igen kevés olyan anya van, aki féléves kor után is szoptatja a gyermekét, ezért különösen provokatív számukra ez a fotó. Ráadásul a széken álló gyerek nagyobbnak is tűnik, így még figyelemfelkeltőbb a címlap.

A fotós, Martin Schoeller így nyilatkozott a képéről: „Amikor a szoptatásra gondolunk, az jut eszünkbe, hogy az anya a kezében tartja a gyermekét. Ez lehetetlen idősebb gyerekek esetében. Azért tetszett az álló gyerek ötlete, mert megmutatja, hogy ez nem egy mindennapos helyzet.”

Rengeteg nő lett dühös az anyák napja előtt megjelent újság miatt, szerintük ez a provokatív megjelenés csak bűntudatot kelt az anyákban. Sokan kikérik maguknak már a cikk címében feltett kérdést is, szerintük ez semmi másra nem jó, mint hogy elbizonytalanítsa az anyákat. Az pedig, hogy ki meddig szoptat, mindenkinek a magánügye kellene, hogy legyen, nem ezen múlik az, hogy valaki jó anya vagy sem.

Tünde