A farsangi fánkok után Cili most linzer recepteket hozott nektek.
Linzerkarika
Lekváros linzer. Nemcsak a sütit szeretem, hanem a két szót is kimondani. Dallama van. A házi barack- és feketeribizli-lekvár készítés hangulata ennél a sütinél mindig előjön. Amolyan régiesen készítettük, sokáig kavargattuk. Ha unalmas volt a kevergetés, átadtuk egymásnak Anyuval a fakanalat. Nagymamám barátnőjét is elhívtuk. Kedveltem őt, mert mindig nevetve énekelt. Két sora a fülemben cseng:
„Kutyából nem lesz szalonna. Nem leszek ember bolondja.”
Akkor nem értettem. Ma már tudom, mennyire fontosak a választásaink, mint a linzerkarikánál. Pontosan kell illeszkedniük, csak így mutatnak jól. Finom tésztához csak a legjobb lekvár passzolhat. Most ezt sütöttem ki.
Linzerkarika recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 8-10 dkg kristálycukor
- 25 dkg Rama
- 1 egész tojás
- (esetleg vaníliás cukor)
Elkészítés:
Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, majd ezután félórát pihentetjük. Fél cm vékonyra nyújtjuk, és kisebb szaggatóval karikákat készítünk a tésztából. Minden második karika közepéből kiszaggatunk egy kisebb kört. Tojásfehérjével megkenjünk a karikák tetejét, majd diós cukorba mártjuk őket. Előmelegített sütőben sütjük kb. 15 percig. Vigyázzunk, mert gyorsan sül. Inkább világosabb színű legyen. A kihűlt korongokat házi lekvárral ragasztjuk össze. Hosszú ideig eláll. Nutellával is tölthetjük.
Reszelt linzer baracklekvárral
A reszelt linzered volt a legjobb sütid, Édesmamám, akkor nem tudtam elmondani. Elkéstem vele. Az érzelmeket mindig időben kell kimondani! „Szeretem őt” – így beszélt Papám Édesmamámról, és mindvégig vele maradt. Megható, mint egy péntek délutáni „szívemből szeretlek”. Egy kislány mondta nekem az iskolában. Most nem késtem el. Kimondtam a „szeretlek én is"-t.
Reszelt linzer baracklekvárral recept
Hozzávalók:
tészta:
- 40 dkg sima liszt
- 12 dkg cukor
- 1 sütőpor
- 1 citrom héja és leve
- 3 tojás sárgája
- 14 dkg disznózsír vagy 25 dkg Rama
töltelék:
- 15 dkg darált dió
- 6 kanál lekvár
- fél üveg lekvár
- 3 tojásfehérje
- 6 kanál porcukor
Elkészítés:
Tészta: A 40 dkg lisztet elmorzsoljuk a Ramával. Hozzáadjuk a cukrot, sütőport, citromhéjat, a citrom levét és a három tojás sárgáját. Kemény lesz a tészta, de így jó, mert reszelni kell. Félórát pihentetjük.
Töltelék: A 15 dkg diót összekeverjük a 6 kanál lekvárral, és hozzáadunk 3 kanál porcukrot. A tojásfehérjét felverjük habnak, ha már nagyon kemény, akkor adjuk hozzá a 3 kanál porcukrot. Fakanállal a diós töltelékkel finoman elkeverjük. Vigyázzunk, hogy ne törjön a hab.
A tészta felét kizsírozott, kis méretű tepsibe belereszeljük.(Nagy lyukú reszelőn).Fél üveg baracklekvárral megcsurgatjuk. A habos-diós keveréket rásimítjuk. Majd a tészta másik felét ráreszeljük a tetejére. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 25-30 percig sütjük. Porcukorral vagy lekvárral díszíthetjük.
Bezzeganya az Instagramon!
Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz.
Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>
Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?