Fogadjátok szeretettel Cilit, aki házi készítésű süteményeket alkot, és mindig van egy-két története is a témában. Első posztja farsangi süteményekről szól, fánk recepteket hozott nektek.
Herőke (Csörögefánk)
Anyu farsangi sütije a Herőke. Házi baracklekvárral párosítva az igazi. A farsangi bálokra ezt vittem mindig, hiszen kiadós, ezért mindenkinek jutott. A bálok világa és a jelmezek titokzatossága mindig vonzott. Magával ragad, mint egy tánc. Aki táncol, az megváltozik, megszépül, azzá válik, aki. Csak önfeledt és szabad. Farsangkor mindig szép akartam lenni. Királylány és tündér. A szépséget kerestem akkor is. Ez nem változott. Most itt szépítem a sütijeimet, ezt porcukrozom.
Recept:
Hozzávalók:
- 20-25 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 1-2 kanál tejföl
- 1 kanál rum vagy pálinka (el is maradhat)
- pici cukor
Elkészítés:
A három tojássárgáját kikeverjük az egy tojással. Aztán hozzáadjuk a lisztet, a tejfölt, a pici cukrot és az egy kanál rumot. Levestésztához hasonló állagú tésztát készítünk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra felszeleteljük, közepükbe két csíkot vágunk. Forró olajban ropogósra sütjük, majd porcukorba forgatjuk.
Fánk
Ehhez a régi fánk recepthez türelem kell. Édesmamámnak a konyhában volt türelme a sütijeihez, nagypapámnak a beszélgetésekben. A Papám csak akkor volt türelmetlen, mikor megkérdezte tőlem:
„Hogy állsz a szerelemmel?”
Tudom, gyors választ akart. Nem szerette a szószaporítást. Ebben egyformák vagyunk. A szerelem jön, türelmetlen és azonnali választ akar.
Recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 3-4 dkg élesztő
- késhegynyi só
- 2 tojás sárgája
- 4-5 dkg Rama
- fél liter langyos tej
- pici cukor
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Ezt a szobahőmérsékletű liszthez hozzáadjuk. Ezután a sót, a két tojás sárgáját, és az olvasztott Ramát hozzáadjuk. Langyos tejjel lágy tésztát készítünk. Meleg helyen háromnegyed óráig kelesztjük letakarva. A tésztát kinyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, belsejébe mélyedést készítünk ujjunkkal. Meleg olajban mindkét felét jól átsütjük. Baracklekvárt kínálunk hozzá. Kb. 15-20 db lesz belőle.
Jó étvágyat!
Bezzeganya az Instagramon!
Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz.
Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>
Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?