Ha a gyereked rákap a rajzolás ízére, érdemes beszerezni olyan rajzeszközöket, amivel könnyen boldogul. Nem ajánljuk az olcsó, túl kemény színes ceruzákat, mert egy kezdő rajzoló nehezen tudja használni és elmegy a kedve az alkotástól.

photo © 2007 masud ananda | more info (via: Wylio)

 

AMK tapasztalatai szerint kifejezetten kicsiknek valók a Koh-i-noor Hardmuth vastag, háromszögletű ceruzái, a Faber-Castellnek szépek a színei, de az asztalról leesve törik a ceruzabelső, a Herlitz bírja a strapát, de natúr fa borítása miatt nehéz megkülönböztetni a színeket. Az ICO márkájú ceruzák felejtősek, a legkedveltebb pedig a Stabilo. Ceruzateszt.

Egyéves kora körül elkezdhet a gyerek rajzolni, ha neki és neked van kedvetek hozzá. Kell egy kis szabad felület egy felnőtt asztalnál, papír, könnyen nyomot hagyó, lehetőleg vastag rajzeszköz, amit nem féltesz. Vedd az öledbe a gyerekedet, add a kezébe a ceruzát vagy tollat, fogja marokra, közel a hegyéhez. Fogd meg a kezét és rajzoljatok együtt hatalmas karikákat, lendületes vonalakat, majd hagyd, hogy firkáljon egyedül (de az öledben ülve!). Ha nem tetszik neki, ne erőltesd, majd később próbálkoztok újra.

Ha még magad sem tudod, mennyire tartós a rajzolás iránti lelkesedés, kezdetnek elég venni egy-két puha fekete ceruzát. A kicsik számára – körülbelül hétéves korig - a 6B vagy 8B fokozatúak a megfelelők. A HB, B, 2B keménységűek a közismertek, de ezekkel szántja a papírt, könnyen kilyukasztja. A színes ceruzákra is érvényes, hogy soha ne válassz keményet, akkor sem, ha olcsó, mert küzdelem lesz a rajzolás a ceruza miatt, elmegy a kedve a gyerkőcnek tőle.

Alábbiakban olyan ceruzákról írok, amelyeket családilag teszteltünk. Mindegyikük ovis vagy kisebb gyerek kezébe való, vastag fajta; egy kivétellel háromszög keresztmetszetű.

Márka: Koh-i-noor Hardmuth, típus: OMEGA

Vastag, hatoldalú ceruza. Kifejezetten kicsiknek való, a legvastagabb a kipróbáltak közül. Hatdarabos készletben szereztük be. Lassan fogy, mert bírja az asztalról való leesést, nem törik a belseje, és nem törik ki a hegye rajzoláskor sem.

Hegyezőt külön kell hozzá próbálni, mert nem minden vastag lyukúba fér bele. Inkább a kisebbeknek, kezdő rajzolóknak való, akik még legszívesebben erős alapszínekkel (piros, fekete, kék) rajzolnak. Az árak felderítésekor csak rokonával, a JUMBÓ típussal találkoztam, a 6 db-os készlet 1250 Ft-ba kerül a helyi papírboltban.

Márka: Faber-Castell, típus: Junior Grip Colour

Próbáltuk a tízes, húszas és harmincas készletet is. Ez utóbbiban ezüst és arany színű ceruza is van, amiért különösen lelkesednek a (nagyobb) gyerekek. A többi szín is szép. Saját hegyezőt tartalmaznak a dobozok.

Meglepő módon a faanyag maga többször volt rossz minőségű, ami azért nem mindegy, mert hegyezéskor képes volt törni, hosszában repedni. Ez a ceruza nem bírja az asztalról való leesést, a belseje darabokra törik. A helyi papírboltban 1135 Ft / 2215 Ft / 3100 Ft a készletek ára.

Márka: Herlitz, típus: Trilino

Messze ez a ceruza bírja legjobban a strapát, asztalról leesést. Normál vastaglyukú hegyezővel hegyezhető, a fája is jó minőségű. A színei szépek. A gond csak azzal van, hogy a natúr fa külső miatt ki kell nyomoznia a gyereknek, hogy milyen színű a ceruza.

Ez nem fogja zavarni, ha még csak firkálgat, de ha tudatosan válogatja a színeket, megnehezíti az életét. Vagy a tiedet, mert rohangálhatsz percenként válogatni: melyik a sötétbarna vagy a sötétkék. Nálunk a tizenkettes készlet volt forgalomban, a hatos készlet 591 Ft-ba kerül a budaörsi Tescóban.

Márka: Stabilo, típus: Trio

A legnépszerűbb ceruza a kipróbáltak közül. Jók a színei, kívülről is könnyen megkülönböztethető, egyszerű hegyezni, jó vele rajzolni – és mindig kapható a Tescóban. Tizenkét darabos készletben vesszük. Kevésbé törékeny a belseje, mint a fenti Faber-Castellnek, de sérülékenyebb a Herlitznél.

Érdekesség, hogy az utolsó másfél centiben már nincs hegy, ami nem lenne baj, hiszen olyan pici ceruzával nem lehet rajzolni, de néha kiesik hamarabb, így ceruza gyorsabban elfogy. A budaörsi Tescóban 919 Ft a tizenkettes készlet ára.

ICO kakukktojások

A föntiekkel ellentétben az ICO háromszögletű vastag ceruzáját semmiképpen sem ajánlom. A képen látható rózsaszín darab a biztonsági rács eltört nyitógombját szokta helyettesíteni, a készlet többi tagját kidobtam, mert csak papírlyukasztásra volt alkalmas. Túl kemény a bele. Ezzel ellentétben az ICO olajpasztell (nem a zsírkréta) zseniális választás: a csupán 699 forintért kapható 12 db-os készlet (Tesco Budaörs) könnyen kezelhető, világítóan vidámak a színei.

(De ne engedd a gyerekednek, hogy leszedje a védőpapírt – a képen látható lecsupaszított kréta a kezet, majd az egész lakást remekül színezi.) Az ecsetirón (ajándékba kaptuk) tusba mártva kiválóan alkalmas kontúrok, határozott vonalak rajzolására, sokat rajzoló nagyobb gyerekem szereti – de felügyeletet igényel a használata.

AMK