Arcképcsarnok következik: nickek, ahogy Brumi látja ma reggel. Bizonyára sokakat kihagyok, de a gyűjtemény bármikor kiegészíthető, módosítható, korrigálható. Vigyázat: szubjektív leszek, de igazságtalan. Senki ne higgye, hogy annyira (un)szimpatikus, mint ahogy itt leírom.

ANYAMADÁR

A Bezzeganya Noéja. Ő ébredt először, amikor meg kellett építeni a bárkát, amelyen a közösség elhagyhatja a lakhatatlanná vált teret, hogy új életet kezdjen. S noha voltak félelmeim, hogy a felszedett állatok szétmarcangolják egymást, az Átmeneti Állapotnak nevezett bárkán a békegalamb volt a főnök, s jó ideig még akkor is kiterjesztette szárnyát fölénk, amikorra Anyamadár a biztonságos kikötőbe kormányozta a hajót. A szárazföldön sajnos mintha kevesebbet látnánk – gondolom, legendás gumicsizmái karbantartásával van elfoglalva.

AURIN

Amikor a Hold a hetedik házban aszcendens lett a Vénusszal, vagy mi, Aurin belefeledkezett óarany macskája szemébe, de az is lehet, hogy amikor a Macska évébe léptünk, a hold óarany szeme feledkezett bele Aurin szemébe, esetleg az óarany ház macskaszeme feledkezett bele az Aurin aurájába, és mindannyian Vavyan Fable-t magasztalták. Ezt sajnos magam sem értem teljesen. Bár visszatérne Aurin, hogy elmagyarázza.

BAJOR GIZELLA

Szétröhögöd magad rajta, de ne kezdj vele egyet nem érteni, mert egy perc alatt földbedöngöl, igaz, ezt is igen jópofán teszi, ezért nem lehet rá haragudni. Na ja. Amíg mással történik. Olyan profi a stílusa, hogy a legdurvább előítéleteit is vigyorogva tolja le mások torkán. Így tudtuk meg, hogy Rosa istállójának bejáratán árpádsávos zászló lengedez, Brumi pedig évente kétszer öt napra azért megy Erdélybe, hogy legalább ilyen kis időre visszafoglalhassa. Ha még egyszer azt üzeni, Münchenbe is el kell menni, megnézni a kütyüszaküzletében, hogy van-e Nagy-Magyarországgal díszített bögre, illetve kideríteni, hogy aki a pult mögött áll, az Heatherette vagy Esterházy Péter.

BAUDOLINA

Ritkán jár erre mostanában, gondolom, Umberto Ecót fordítja svédről kalmükre.

CANTALOUPE

A lánya olyan, mint egy kiskorú hindu istennő, ő maga jó humorú és érdekes. A medgyesegyházi dinnyefesztiválon ő volna az a dinnye, amely azért van a tér közepén, hogy mindenki megüsse vagy belerúghasson, amikor elszabadulnak az indulatok. A különbség csak az, hogy a medgyesegyházi dinnye nem önként tolakszik oda a feladatért, és soha nem köt bele agresszív részegemberekbe.

CICUSS

Neki köszönhetem, hogy nem költök ezen a télen ezreket immunizáló táplálékkiegészítőkre, mégis jól vagyok. Tűsarkú cipőben, sminkben vasal inget, három állása van, ahol tizenkét órákat dolgozik, éjjelente fordít, tökéletesen nevelt gyereke, nagyfarkú, pénzes férje van. Hogy ez hogy lehet? Hát úgy, hogy ő nagyon jó.

COZUMEL

A Bezzeganya főgenyája, ezt nem én mondom róla, hanem ő magáról. Semmit nem utál úgy, mint a békességet, ezért időnként belepancsol a langyos vízbe. A süvítő vihar, a jeges szél,  a megtépázott vitorlák a természetes közege, ekkor tud kibontakozni gyilkos humora is. Egy napon, remélem, posztot fog írni a konfrontáció zsírégető hatásáról, akkor talán én is lelkesülni fogok a csörtékért.

CSUTKABABA

A Bezzeganya egészségnevelési felelőse. Életműve csúcsának azt fogja tartani, ha a kullanccsal és a lázcsillapításért nem az ügyeletre szaladunk a gyerekkel. Én már ki se húzok egy kullancsot lázcsillapítás nélkül. Mondjuk az nem egyszerű, amikor a kullancs lázát mérem, de a Panadolt már készségesen beveszi.

Csutka altruizmusa a rászorulóknak van fenntartva, mindenki mást legázol, ha olyan kedve van. De nyugi, végül mindenki életét megmenti.

DEEN

Többet tud, mint bármelyik britt tudós, mert mindent tud, amit a britt tudósok tudnak.

DRLUCIFER

Előző életében alighanem pincérlány volt valami hajnalban nyitó presszóban, innen ered, hogy reggelente ideténfereg az ikrek és Balu mellől, megkérdezi, ki kér kávét, és még a betűi a képernyőn, azok is zombik.

FARKASOKKAL TÁNCOLÓ

Az ő idejében még nem volt elektromos gyerektalpvakaró, nem beszélve a cumicumiztató műszájról, ami a kisbaba helyett cumizik, hogy neki ne kelljen, s ezáltal elkerülhető legyen a cumizavar. Az ő lányai még maguk cumiztak, gyerekülés nélkül ültek a kockaladában, vízben fürödtek babaszappannal és feles tejet kaptak, mégis felnőttek. Nem, a dinó nem volt az udvarlója.

FELICITASZ

A legelvszerűbb katolikus, akivel valaha találkoztam, aki olyan keményen és könyörtelenül mászott a gyerekbántalmazást propagálók arcára, hogy bármelyik gyámügyes példát vehetne róla.

HEATHERETTE

Mindenki imádta Heatherette-et, mert mindenki imádja azt, ami kicsit másmilyen, H. meg másmilyen volt, bár ez szerintem leginkább a rasszizmusában volt tettenérhető. Aztán mindenki megsértődött, amiért H. mégsem volt Adam Sandler. Ha így haladunk, én is hiába adom ki magam tévémacinak.

HINTA-PALINTA

Csak megjegyzi a pontosság kedvéért, hogy a lúdtalp neve helyesen bokasüllyedés, a vakbélé pedig féregnyúlvány. A „gyerek”, az kezdetben zigóta, majd embrió, végül magzat, megszületése után újszülött, nem pedig csecsemő. És ha fiú, akkor pénisze van, nem fütyköse, pláne nem bögyörője.

IZÉ

Amikor először megérkezett, még nem röpködtek a faszok a képernyőn, ezért jócskán felkavarodott a tejszagú állóvíz.  De azóta sok magzatvíz lefolyt a Geréb Ágnes kezei közt, a kissé közönséges stílus már általános, és biztos nem ütne semekkorát, de a humora, az érvelési technikái nagyon hiányoznak. A BA-n még nem is láttuk.

JUSZASZ

Tizenöt éves volt, amikor egyszer a Metró-klubban Baksa-Soós majdnem ránézett. Ez az egész életét meghatározta, virággyerek volt, és ötven után is az maradt. Annyi szeretet és türelem szorult a szíve fészkeibe, hogy hozzá képest Pál apostol maga a megtestesült agresszió. Remélem, tíz év múlva én is ilyen leszek, bár a Hádában turkált pulóver a zöld-sárga csíkos harisnyával biztos hiányozni fog ehhez. Nem baj, ha megkérem, biztos turkál nekem egyet.

LAPIS LAZULI

Ő az, aki én vagyok, amikor baromira nem érek rá bezzeganyálni, csak benézek, látom, hogy Lapis hozzászólt, ezek szerint nyugodt lehetek, megjelent az is, amit én gondolok.

MADZ

A harmadik mozgószabály szerelmese, ezért először SZEMÉLYIJÖVEDELEMADÓELŐLEG-KIMUTATÁS-ként szeretett volna regisztrálni, de ezt a nicket visszadobta a rendszer, így egyszerűen madznak hívják. Ami nem kevésbé veszélyes, ha nem tudjuk, hogy a végén az vajon dz? Vagy d és z? Ezért nem merjük leírni, hogy „egyetértek maddzal”, se azt, hogy „nem értek egyet madzzal”, pedig nagyon szeretnénk, ha beírna nekünk egy ceruzás kisötöst zölddel.

MÁSUTT

Másutt mindenütt ott van, sőt még itt is van, ettől végül tényleg mindenütt másutt van.. Élete nyitott könyv, nevéhez fűződik az első, s mindmáig utolsó online közvetített szülés. Kilenc diplomájának átvételét csak azért nem követhettük hasonló módon, mert akkor még nem volt net.

NILÜFER

Kár, hogy rég nem járt erre. SZERINTEM.

RITA

Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint gyereknek a Rita hüvelyén. Nevéhez fűződik az edinológia megalkotása.  Több alapmű reménybeli szerzője, melyek közül kiemelkedik a „Minden napra egy császármetszés, könnyen, gyorsan”, továbbá „A baromfivirslitől a lókolbászig” című elemzés, mely csak látszólag élelmiszeripari munka, s amelyet angol nyelvterületen „A Comparative Nipp Guide” címmel fognak kiadni.

ROSA RUGOSA

Egyszer egy pedagógiai vitában annyira berágtam rá, hogy Hoffmann Róza Rugosának akartam szólítani, de aztán ezt magam is túlzásnak találtam. Amikor a sólisztgyurmázós anyákat cikizem, valójában merő irigykedésből rajta veszek elégtételt, akinek a keze alól az öt gyerek mellett azok a hihetetlenül szép tárgyak kerülnek ki.

SUBBANTÓSDI

Eredményekben gazdag, boldog, mosolygós új évet, sok locsolót, angyalkát, és sok boldog vidám vasárnapot kívánnék, ha erre járna.

SZÖVETSZÖCSKE

„Örvendezett a munkásszállás, megszűnt a nők utáni rohangálás, végre szereztünk egy állandó nőt” – dalolná róla Cseh Tamás, ha ez egy férfiblog, ő meg egy nő lenne. De ez egy női blog, és szöcske személyében szereztünk egy állandó férfit, én, a Teri, meg a Bíró Irma, és nagy becsben tartjuk, s nemcsak mert nincs másik, hanem mert ő ért legjobban a tehénszereléshez is, az meg itt van dögivel.

TÜNDE

Ő a Bezzeganya anyja, ezért különös, hogy a blogot nem hívják mondjuk Mangónak, aminek ugyan semmi értelme nem volna, de beilleszkedne m-mel kezdődő gyümölcsneveket viselő  gyermekei közé. Tünde rutinos pofozógép, a Porontyon annyit kapott szerkesztőként megaláztatásból az olvasóktól meg a főnökeitől is, hogy attól az új médiahatóság is sírva bújna az ágy alá. Mindannyiunk szerencséjére megedződött.

UTCAMACSKA

Az volt a gyanús, hogy amikor Utcamacska született, egyáltalán nem volt köldökzsinórja, az anyjukájával is bluetoothon volt kapcsolatban. Aztán, amikor meglátta a szülészorvost, csak biccentett felé és  NASDAQ index állásáról érdeklődött. Neki találták ki az egyórás cégbejegyzést, de még ezt is hosszúnak találja, s azért küzd, hogy amíg az egyik melléből szoptat, legalább egy betéti társaságot tudjon alapítani, amit majd a másik melléből szoptatva kft.-vé alakít. Csoda-e, ha a gyereke az anyatejjel szívja magába a cégalapítást?

VAKMACSKA

A Bezzeganya makroközgazdásza, befektetési tanácsadója, egy anyák vezette Utópiában a pénzügyminiszter és a nemzetierőforrás-miniszter. Csak egyszer kéne megkérdezni, szerintem tudná, mitől lenne nagyobb kedvünk szülni.

VEG

A Bezzeganya bozótharcosa, aki kivont felmosóronggyal képes berohanni bármely más blogra, hogy ott a bezzeganyákat képviselve szétüssön a langyosan vitatkozók között. A kivont felmosórongyra amúgy semmi szükség: a helyi nagyarcokkal mossa fel a padlót.

VIERRE_

Gecire nem tudom, hol van Vierre_, még az emailcíme is megszűnt, pedig írtam neki, Vierre_ baszki, gyere, mert hiányzol, ki tanítja meg az új bezzeganyákat a vaginális orgazmusra?

WISH

Akár hiszitek, akár nem, még az az idő is eljött, amikor nekem is sok lett a nagy egyetértésből, és már csak Farkasokkal Táncolóval tudtam egyetérteni, abban, hogy Wishnek itt kéne lennie.

ZSUZSI FŐZ

A magamfajta ambíciótlan háziasszony nem olvas gasztroblogokat. De Zsuzsinak elhiszem, hogy még én is tudhatok jót főzni. Nélküle nem tudnám, mi a római kömény. Nevéhez fűződik életem legnagyobb cukrászsikere, bronzérmes lettem az általános iskola halloweeni bálján az iránymutatásai alapján készült sütőtöktortával, amiért háztartásunk egy botrányos kerámiasündisznóval lett gazdagabb.

Brumibaby