A házasságon kívüli nemi érintkezés bűn, ahogy az azonos neműek tudatos közeledése is, írja a Szent István Társulat hetedik osztályosoknak szánt hittankönyve. A kötet csak a keresztény egyház nézeteit közvetíti – véli a kiadó, az oktatásért felelős államtitkárság szerint pedig a hittantanár felelőssége, hogy mit ad át a gyerekeknek. Ma Magyarországon több mint 400 ezren élnek élettársi - az egyházi felfogás szerint bűnös – kapcsolatban – írja az origo.

A Bezzeganya Facebook oldalán vegyes fogadtatást kapott a hír: volt, aki úgy vélte, teljesen helyén való, ami a tankönyvben le van írva, mások szerint marhaság, és volt, akinek az a véleménye, hogy semmi probléma azzal, ha egy vallási órán ezt tanítják – amíg nem lesz kötelező.

Virág például egyetért a tankönyvben leírtakkal: „A bűn az bűn, és ez nem a bíró előtt az , hanem Isten előtt!” Márta viszont tart tőle, hogy kontraproduktív lesz: „Először is kiröhögik, másodszor az összes többi állítás hiteltelenné válik” – gondolja.

Ildikó szerint a házasságon kívüli szexnek köszönhető az AIDS, a nemi betegségek és a szív- és lelki fájdalmak. Mónika úgy gondolja, hogy a hittan középkor, majd hozzáteszi: „Szerintem hittant egyáltalán nem kellene tanítani iskolában (filozófiat és etikát viszont igen). A hittan templomba való. Most inkább felelősségteljes és a partneredet tisztelő magatartást kellene tanítani a fiataloknak.” Ágnes szintén nem ért egyet Ildikóval: „Milyen egyszerű is lenne a világ, ha csak a házasságon kívüli szex okozna szív-és lelki fájdalmakat! Mindenesetre nem irigylem azokat, akiknek csupán annyiból áll a lelki/érzelmi életük, hogy „na, akkor most dugtál mással vagy nem? És azt is szerintem sok homoszexuális embertársunk joggal kérheti ki magának, hogy egy lapon említik őket a pedofilokkal...”

Orsolya értetlenkedik: „Nem tudom eldönteni, hogy ez a hír nevetséges, vagy szomorú. Attól, ha becsukjuk a szemünket, még nem áll meg az idő.” Katalin felhívja a figyelmet arra, hogy nem kötelező a hittan tanulása.

„Ezen nem tudom most miért kell kiakadni... ez van a Bibliában, ami pedig minden keresztény hitnek (legyen akár katolikus, akár református, stb...) az alapja. Azt, hogy ezt milyen korosztálynak, hogyan tálaljuk már más kérdés. Azonban ha jól körülnézünk, sajnos hetedikben már elég sokan élnek nemi életet, akkor meg ezzel is legyenek tisztában. Ugyanakkor azt sem ártana leírni, hogy mindezt csak az tudja betartani, aki valóban Krisztussal jár, azaz kapja a Szentlélek ajándékát, mert önmagunktól megtartani nem lehet, ÉS nem is elvárható. Továbbá, hogy Istennél minden bűnre van bocsánat, tehát nem kárhozik el egyből valaki, mert elkövette valamelyik vétket. Remélem legalább akik tanítják kiegészítik ezekkel a tankönyvi szöveget.” – írja Nóra.

Egy másik Ildikó toleráns: „Azt el kell fogadni, hogy a katolikusok így gondolják. Ennyi. Felesleges ítélkezni felettük. Én másról beszélek a gyerekeimnek. A szeretetről és az elfogadásról. Arról, hogy nyílt szemmel járjanak a világban. Figyelmesek, megértőek, segítőkészek legyenek.” Szintén megengedő egy másik Mónika is: „Egy hittankönyvről van szó, egyrészt nem kötelező tantárgy a hittan, másrészt az adott vallásnak ezek a nézetei. Amíg nem biológián tanítják ezt, addig nem érdekel. Sőt, bízom benne, hogy erkölcstanon sem hangzik el ilyesmi.” „Egy katolikus hittankönyvben a katolikus egyház hittételei és életvezetési szabályai olvashatók. Ebben semmi meglepő nincs. Azon lehet vitatkozni, hogy egy mai hetedikes mennyire fogékony a kategorikus megállapításokra, legyen bármennyire vallásos neveltetésű is.” – írta le véleményét Orsolya.

Te mit gondolsz: bűn a házasságon kívüli nemi élet?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?