Azannya, mondom ahogy rohanunk (késve, persze) a Keller / Mayer játékgyártó cég tájékoztatója felé a vadiúj Köki Terminál vadiúj játszóházában (nem viccelek, tényleg úgy hívják, hogy KACKAC), szóval azannya, beltéri homokozó, a Kicsi biztos elfoglalná azonmód, és itt én se morognék, hogy hideg van fiam, és koszos leszel. 

De a Kicsi ezúton otthon maradt, mert társasjáték-bemutatóra és cégismertetőre ő még ifjú. A Nagy viszont már megszemlézheti a kínálatot, bár a játékok egy része már 3 éves kortól vígan játszható.

Magyar cég, társasok magyar mesekönyvek népszerű figuráival

A németes hangzású márkanév (a titok: a tulajdonos neve Kellermayer Sándor) mögött magyar cég rejlik. Magyar játékgyártó, aki dobozostul-kártyástul képes itthon versenyképes áron és megfelelő minőségben gyártani immár tizenhatodik éve, ráadásul a honi mesefigurák szerepeltetésével, van itt Bogyó és Babóca dögivel, de felbukkan Boribon, Rumini és Kippkopp alakja is, kirakó, memory vagy „szabályos” társasjáték formájában. Ezek mellé sorakoztak fel a főleg ovisoknak, óvodáknak szánt fejlesztő-ismeretterjesztő fajták, mint az „Ismerd meg….” sorozat darabjai , bemutatva a vadállatokat, foglalkozásokat, formákat, háziállatokat, évszakokat vagy a színeket.

„A betűket felkérésre tettük bele, mi nem terveztünk ilyet, hiszen az ovisok hivatalosan nem tanulnak betűket, és ez egy főleg óvodásoknak szánt sorozat. Csakhogy annyi angol nyelvű, főleg külföldről érkező betűkirakó van szerte az országban, amit a szülők annak ellenére vettek meg, hogy  a mellettük szereplő ábrák magyar neve persze nem az adott betűvel kezdődik, hogy ráálltunk, készüljön egy magyar nyelvű verzió is.” – mondja a tulajdonos, mikor szégyenkezve bevallom, valaha mi is angol nyelvű betűkirakót kaptunk ajándékba.  G mint szőlő, persze, marha jó.

Társas vagy puzzle?  Esetleg mindkettő?

A gyerek valamikor 4-7 évesen érik meg igazán a szabályismeretre alapuló játékokra, viszont az itt látott játékok egy része használható színes kirakóként is, márpedig ilyeneket akár már a másfél-kétévesek is szívesen pakolásznak, főleg ha a könyvből már megkedvelt figurákat látják rajtuk.

„Csak mindig arra figyeltünk, hogy az istenért, ne hívják egyik játékot sem puzzle-nak, mert úgy nagyon nehéz eladni, és persze többet is tudnak a játékok, mint egy sima puzzle” – avat be minket a tulaj a műhelytitkokba.

A régi játék is megújítható

„A Boribon – A nagy szamócavadászat c. játéknak volt egy őse, amit Marék Veronika, a Boribon könyvek szerzője is szívesen adott volna a mai kicsik kezébe is.

A némileg „retró” kiskutyás-csontos grafikát viszont a mai gyerekek által is kedvelt Boribonra és Annipannira cseréltük” – meséli Kellermayer Sándor. De hasonlóképpen járt az örök „Ki nevet a végén játék is, amely Bogyóval és Babócával született újjá.

„Csak az utóbbi években hoztuk ki a cégből, ami igazából benne volt”

Kellermayer Sándor háromgyerekes gyakorló apukaként saját tapasztalataira és óvodapedagógusi szakvéleményekre is támaszkodott a legújabb játékok tervezése során, még ha a műszaki kivitelezés nem is volt mindig egyszerű. „Egy társasjátéknál nagyon fontos a jó grafikus, a Rumininél például a könyv eredeti fekete-fehér formavilágát át kellett tervezni, kellettek a színek, a látvány.”  A felnőttek sem maradtak játék nélkül, a tévés vetélkedő, a Beugró társasjáték-változata kiugró sikert aratott.

Mászólabirintus, zsírkoripálya, flipperfélék és ugrálda balesetbiztosítással

1500 négyzetméter gyerekvilág vett körül minket a KACKAC-ban, ha a társasok nem kötötték volna le kellőképp a jelenlévő kiskorúakat. A piciket minijátszótér és a már megcsodált beltéri homokozó várja, a nagyobbaknak meg a csúszdás-ugrálós-mászós dühöngő (aminek a bejáratánál elmondom, édes fiam, ugrálj kedvedre, de klausztrofóbiás anyádat ne akard berángatni a labirintusba meg a csőcsúszdába), és az igazi szenzáció: a valódi korcsolyával használható koripálya, ami nem műjég, hanem valami spéci műanyag, mint a kemény-tömör zsírkréta, ha létezne ilyen.

A csillogó-villogó flipperfélék remélem, nem szoktatják a kiskorúakat majd át 18 éven túli korukban a félkarú rablókra, igaz, mire ezek felnőnek, az efféle gépek lehet, kihalnak addigra, ahogy a hírekben olvasom. Amúgy is, párhuzamos világokat látok, ahogy kilépek a vadiúj bevásárlóközpontból. Bent csillogó, hatalmas karácsonyi díszlet Mikulással és látványkávézókkal, kint meg a köd, a hideg meg a córesz. Eh, inkább elő azokkal a társasokkal. Nemsokára fogunk belőlük párat tesztelni.

Vakmacska