Meglepő tény, hogy az európai katolikus országokban már a középkorban ünnepelték az apák napját Szent József napján, március 19-én. Ez a hagyomány a mai napig él Portugáliában, Spanyolországban és Svájcban, ahol továbbra is március 19-én tartják az apák napi ünnepségeket.

Egy kis történelem

Az apák napja, mint világünnep, az Egyesült Államokból terjedt el. 1909-ben Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, miután részt vett egy anyák napi rendezvényen. Édesapja egyedül nevelte fel őt és testvéreit, miután édesanyjuk meghalt szülés közben. Sonora Smart Dodd sokat kampányolt az apák napja ünnepléséért, aminek nyomán az USA egyre több államában kezdték el ünnepelni az apaságot.  Végül 1972-ben Richard Nixon elnök hivatalos ünneppé nyilvánította az apák napját.

Magyarországon az apák napját 1994 óta ünnepeljük. Ekkor indult el az apák napja bevezetésének kezdeményezése. A mozgalmat a Miskolci Polgári Kör három tagja indította el: Bujdos Attila, újságíró, Loss Sándor, jogász-szociológus és Furmann Imre, költő, közíró és jogvédő. Ennek a mozgalomnak köszönhetően ünnepeljük Magyarországon az apák napját június harmadik vasárnapján.

Apaszerep

Bár Magyarországon még nincs akkora hagyománya, mint az anyák napjának, az ünnep népszerűsége évről évre növekszik. És persze, hogy megérdemlik a köszöntést az apukák is! Hiszen egyre több apuka van gyesen, egyre inkább részt vesznek a gyerekvárás és a már kibújt gyerekek mindennapi teendőiben, hazacipelik az új babakocsit, fagyiért rohangálnak, odaadással építőkockáznak a kicsivel a fodrászszalon előszobájában órákon keresztül, türelmesen ringatnak, szerelnek, barkácsolnak, eljárnak a szülői értekezletre, nem ritkán még vacsorát is főznek…

A „hagyományos”, szinte házon kívüli, pénzkereső szerepük sokat finomult, csiszolódott, formálódott az évtizedek alatt, közelebb kerültek saját családjukhoz, amit igencsak meg is érdemelnek. Míg egyre több apa érzi szükségét annak, hogy aktív résztvevője legyen a családi életnek és a gyermeknevelésnek, a társadalom hagyományos elvárásai és a nemi szerepekről alkotott képe lassabban változik.

Az apaszerep átalakulása nemcsak az egyéni szinten jelent feladatot, hanem társadalmi szinten is. A modern apák számára az egyik legnagyobb kihívás az, hogy hogyan egyensúlyozzák a munkahelyi és családi kötelezettségeket úgy, hogy mindkét területen helytálljanak. Az egzisztenciális felelősségvállalás mellett egyre inkább elvárás, hogy érzelmileg is jelen legyenek a családjuk életében, úgyhogy valóságos hősként gondolunk azokra az apákra, akiknek ez sikerül.

A társadalom hagyománytisztelő jellege és a nemi szerepek lassú változása ellenére a modern apaszerep iránti igény folyamatosan növekszik. A kutatások és a személyes tapasztalatok is azt mutatják, hogy az apák egyre inkább bevonódnak a gyermeknevelésbe és a háztartási feladatokba is, ami hosszú távon a családok jólétét szolgálja.

A változás lassú, de folyamatos. Az apák egyre inkább felismerik a saját szerepük fontosságát a család életében, és törekednek arra, hogy aktívan részt vegyenek a gyermekeik nevelésében. Ahogy ezek a változások egyre inkább elfogadottá válnak, várhatóan a társadalom is egyre nyitottabbá válik az új apaszerepek iránt.

Ne feledjétek, Idén június 16-ára esik a nagy nap. Csodás apák napját kívánunk mindenkinek! 

Akác