Tünde Blokus társasjáték

Megtréfált a Blokus
 

Elég sok társasjátékot teszteltem már a lányaimmal, de ezzel bénáztunk eddig a legtöbbet. Megérte viszont a kitartás: miután sikerült pontosan megérteni az amúgy halál egyszerűen leírt játékszabályt, élvezetes és viszonylag sértődésmentes családi perceket szereztünk magunknak a konyhaasztal körül. És nem is csak ott!

Már a kibontásnál hibáztunk egy óriásit. Azt gondoltam, a csomagolás csak dísz, ahogy sok társas esetében, és miután félreértelmeztem a doboz dizájnelemét (azt hittem, ki kell szedni azt is), sikerült kicsit megtépnem a burkolatot. Ez csak annyiban gáz, hogy a játéklap nem egy zárható doboz, tehát a „tetris” elemeket a kis zacskóikban mindenképp vissza kell tenni a zárható dobozba, úgyhogy kénytelen voltam megragasztani az egyébként eredetileg igen tetszetős csomagolást.

Tünde Blokus társasjáték

Mivel 15 éves lányom nem „alacsonyodott le” a húgaihoz, és inkább a telefonjába mélyedt szobája csöndjében, hárman álltunk neki a játéknak. Ez okozott némi problémát, mert a játékszabály három játékosra vonatkozó részét először nem sikerült jól megérteni. További hiba volt, hogy először még csak a 12 éves lányom olvasta el a játékszabályt, én meg nem ellenőriztem, így teljesen rossz úton indultunk el. Akkor vált gyanússá a dolog, amikor a harmadik lépésnél ellehetetlenítettük egymást, és egyikünk nem tudott tovább játszani.

Blokus játékszabály
 

De akkor néhány szó a játékszabályról. Négy szín van: piros, sárga, kék, zöld. Minden játékos választ egy színt, és maga elé teszi a különböző nagyságú és formájú (tetris)elemeket. Mindenki a saját sarkából indulva egymás után következve letesz egy-egy darabot. A következő körben úgy kell raknia, hogy két saját színű elem csak a sarkainál érintkezhet, de ott viszont érintkezniük kell. Néhány lépés után a különböző színek „összeérnek”, azaz lesz olyan négyzetrács, amire nem lehet már tenni, mert a másik játékos már ráhelyezte a saját színű elemét.

Tünde Blokus társasjáték

A különböző színű elemek viszont bárhol érintkezhetnek. Arra kell figyelni tehát, hogy úgy tegyük le a saját elemeinket, hogy utána valamelyik saroktól tovább tudjunk menni, azaz legyen hely letenni a következő körben is egy elemet. Aki nem tud több elemet letenni, kimarad a körből. Ha már senki nem tud rakni, véget ér a játék. Az nyer, akinek a legkevesebb „négyzetszámú” eleme maradt. (Tehát nem az számít, hogy hány darab elem maradt, hanem a négyzetek száma a fontos.)

Négyen a legjobb
 

Ha négyen játsszuk a játékot, nincs semmi gond, egyre pörgősebben megy a játék és egyre nagyobb rutint szerzünk benne. (Még a nyolcéves is komoly fejlődést ért el néhány játék alatt.) Ha viszont hárman játszunk, a negyedik szín elemeit ugyanúgy le kell tennünk körönként, hiszen ha nem szerepelne ez a szín is, akkor nem biztos, hogy betelne úgy a játéktábla, hogy már senki nem tud rakni. Itt nem értettük először, hogy kinek kell tennie a plusz egy színből: volt, hogy szétosztottuk az elemeket, volt, hogy felváltva tettük le, de aztán a használaton kívüli, zöld színű lapokat középre rakva minden körben tettünk abból is, így lett egységes az elemek fogyása minden színből.

Tünde Blokus társasjáték

Ha ketten szeretnénk játszani, akkor könnyebb a helyzet, mert egy játékos két színt használ, nincs kavarodás. Ha hárman játszunk, akkor is fel kell használni a negyedik színt, mintha négy játékos lenne, fentebb említettem, miért. A játék végén, amikor mindenki megszámolja, hány kockányi eleme maradt, a negyedik szín megmaradt elemeit nem kell beleszámolni.

A kezdeti ügyetlenkedések után úgy belejöttünk a játékba, hogy esténként a nagy ágyon összegyűlve játszunk, egyszerűen nem tudjuk megunni. (Persze, mivel sosem ugyanaz két játék, mivel mindig más sorrendben és máshová tesszük le az elemeket.)

Játék neve: Blokus
Életkor: 7+
Játékosok száma: 2-4
Játékidő: kb. 30 perc
Gyártó: Mattel
A termék javasolt fogy. ára: 9.690 Ft

Tünde

Tünde Blokus társasjátékBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?