Cucumber húsvét nyuszi

Húsvét közeledtével újra aktuális téma, hogy jó döntés-e kisállatot ajándékozni a gyerekeknek. Már sok helyen sokszor elmondták, hogy egy állat nagy felelősség, és csak alapos mérlegelés után szabad dönteni arról, hogy belefér-e az életünkbe egy új „családtag”, tudunk-e majd elég időt szánni rá, adottak-e a lehetőségeink, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk számára (pl. elegendő tér, megfelelő táp, alom, vitamin, orvosi ellátás). Én most a dolog másik oldaláról szeretném lerántani a leplet, azaz mi van akkor, ha már megtörtént a baj, és a húsvétra vásárolt kis nyuszi már nem is annyira kicsi, nem is olyan érdekes vagy aranyos, és a család az eltávolításáról dönt.

Logikus döntés ilyenkor körbekérdezni az ismerősöket, hátha valaki szívesen befogadná az állatot. Azonban ha nincs ilyen család a környezetükben, a legtöbben egy állatkereskedésbe vagy állatkertbe viszik a nyuszikat, mondván, ott gondoskodnak róluk, és lehetőségük van arra, hogy tovább értékesítsék vagy elajándékozzák őket. Pár éve én is vittem be állatkereskedésbe pár rágcsálót, mivel sikerült véletlenül szaporítani az állományt (naivan azt gondoltam, hogy a pár hetes kislány még nem ivarérett, és az idősebb hím majd megfelelő társaság lesz számára, amíg kicsit nagyobb és önállóbb lesz a lányka). Az eladó srác elmondta, hogy beveszik őket, pénzt nem tudnak adni érte, de megpróbálják eladni, és ha nem sikerül, akkor tenyésztőhöz küldik el őket. Örültem, hogy minden megoldódott, és nem is nagyon törődtem azóta a dologgal, néha-néha jutott csak eszembe, hogy remélem jó soruk lett végül a piciknek.

Nemrég azonban a munkám során alkalmam nyílt beszélgetni egy sráccal, aki ugyanebben az állatkereskedésben dolgozik. Teljesen szenvtelenül mesélt arról, hogy mi lesz ezeknek az állatoknak a valódi sorsa. A tenyésztős dolog valójában csak mese, akit nem sikerül eladni, az nagy valószínűséggel hüllőtáp lesz, van olyan óriáskígyó, aki egész tengerimalacokat is megeszik. Korábban állatkertben is dolgozott, ott egy lemondó nyilatkozatot töltetnek ki a gazdikkal, majd pár órán belül agyonütik őket, és valamelyik ragadozó gyomrában végzik a nyuszik.

Nyilván butaság lenne azt gondolni, hogy minden kisállatnak, aki kereskedőhöz, vagy állatkertbe kerül, végül jól megy majd a sora, de engem elképesztett, hogy ilyen kevés a túlélési esélyük a korábbi házi kedvenceknek. Úgy gondolom, mindezzel nem árt tisztában lenni, mielőtt nyuszivásárlásra adjuk a fejünket.

Cucumber

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?