Közel nyolcszázan töltötték ki anonim kérdőívünket, melyben a szexuális élet gyermekvállalás utáni változásairól kérdeztük az olvasókat. A kitöltők egynegyede férfi volt, a túlnyomó többség a fővárosban vagy vidéki városban él. Nyolcan minden nap hancúroznak, huszonegyen pedig egyáltalán nem élnek nemi életet.

A kitöltők mindössze 10 százaléka jelezte, hogy nem voltak nehézségei a szülés után következő időszakban. A gyermekvállalás előtthöz képest a szülés után hétszer annyian ítélték katasztrofálisnak vagy nagyon rossznak a szexuális életüket. Az idő múlásával sokan számoltak be pozitív változásokról.

A kérdőív kitöltőinek 3 százaléka egyáltalán nem él nemi életet, 11 százalék egynél kevesebbszer bújik ágyba havonta, 22 százalék havi 1-3 alkalommal, 26 százalék hetente egyszer, 35 százalék pedig hetente többször szexel. Mindössze a kitöltők egy százaléka szeretkezik minden nap.

A gyermekvállalás előtti időszakban a legtöbben tökéletesnek vagy jónak ítélték meg szexuális életüket, de sok szavazatot kapott a közepes jelző is. Katasztrofálisnak vagy rossznak a kitöltők 7 százaléka értékelte a gyermekvállalás előtti időszak szexuális életét. A szülést követő öt évben 31 százalék élte meg pocséknak a szexet, és 9 százalékkal csökkent a tökéletest választ jelölők száma a szülés előtthöz képest. Az ötödik évtől úgy tűnik, némileg javul a helyzet, túlnyomó többség jónak vagy tökéletesnek értékeli a szexuális életét, míg pocséknak, rossznak vagy közepesnek jóval kevesebben.

A kitöltők mindössze tíz százaléka számolt be arról, hogy a gyermekvállalás nem befolyásolta a szexet, azaz nem adódott nehézség a szülés utáni szexuális életben. A többiek rosszabb szexuális életének oka leginkább a fáradtság, az időhiány és a vágy hiánya, de a test változásai is zavart okoznak a nemi életben. Lássunk néhány konkrét választ, hogy miben rosszabb a szexuális élet a szülés után:

Sokan válaszolták, hogy a vágyuk szinte teljesen megszűnt:

„A libidó csökkenése. Terhesség előtt 10-es skálán 7, terhesség alatt 11, most 2.”

„Van, amikor úgy érzem, a hátralévő életemet simán le tudnám élni szex nélkül.”

„Egyszerűen nincs rá igényem, muszáj lett és nem öröm.”

„Nincs vágy, nincs férfi-nő kapcsolat, csak anya és apa van.”

Rengetegen írták, hogy a gyerekekhez kell igazodni, kevesebbet és jól megszervezve tudnak együtt lenni, és akkor is csendben kell lenni.

„Nehéz kikapcsolni, a fél fülem mindig a gyerekszobában van, és mindent "lopakodó üzemmódban" kell csinálni.”

„Kevés az együtt töltött idő. Mindig ott van egy gyerek.”

„Nem lehet spontán, a gyerek alvásához kell igazodni, akkor kell akarni a szexet, különben nem lesz az egészből semmi.”

„Halkan kell lenni.”

„Nem tudunk olyan spontánul együtt lenni, mint korábban. Jönnek-mennek a gyerekek.

„Nem csinálhatod bármikor, alkalmazkodnod kell a gyerek életéhez.”

Van, amikor nincs idő:

„Nagyon ritkán jön össze az idő és a kedv. Napközben egy 8 és 6 éves gyerek mellett lehetetlen, pedig sokszor lenne nagy kedvünk hozzá, este viszont már iszonyú fáradtak vagyunk, reggel pedig órára kelünk - nagy nehezen.”

„Kevés az idő, közben felébred valamelyik gyerek, sietni kell, egyszóval korlátozottabb. A reggeli szex már teljesen felejtős, este lehet csak, ha épp klappol minden egyéb. A minőségét tekintve ugyanolyan, csak a külső körülmények befolyásolják negatív irányba.”

„Olyan, mint mikor szingli voltam, sosem tudom, hogy mikor jutok hozzá.”

Van, aki a megszokás miatt aggódik:

„Nehezen viselem a rutint: itt arra gondolok, hogy hét közben, de hétvégén is mindig este jutunk el oda, hogy összebújjunk, de ez mára kezdi elveszíteni a varázsát. Amíg fiatalok voltunk és nem voltak gyerekeink, elég volt csak egymásra nézni, mondjuk szombaton délelőtt 10 órakor.. most is egymásra nézünk, de nyilván két gyermek mellett elmarad a folytatás. Próbálunk kreatívak lenni, de néha félek belegondolni, hogy fogjuk majd így a tüzet megőrizni életünk végéig..”

Van, aki már unja:

„Unalmassá és vontatottá vált...”

És van, akinek túl gyors:

„Több lett a gyors menet a kettesben eltöltött idő hiánya miatt.”

A testi változásokról különbözőképpen számolnak be.

Van, aki kitágult:

„Tágabb a punci.”

„A hüvelyem már nem a régi, kicsit kitágult.”

Van, aki túl szűk lett szülés után:

„A gátmetszés helye még nyolc hónappal utána is nagyon rossz, és iszonyú szűk lettem.”

A megváltozott külső sokaknak okoz problémát:

„Zavar a külsőm, feszélyez.”

„Minden igyekezetem ellenére még mindig akad rajtam plusz kg, ami miatt nem látom szépnek és izgatónak a testem.”

„Fáradt vagyok, nincs bennem akkora vágy. Férjem nem szereti a plusz kilóimat.”

„A feleségem elégedetlen a testével, ezért nem szexel.”

„A túlsúly, striák miatti szégyen (bár állítólag csak engem zavar...)”

Van, akinek a szülés után a párkapcsolata is ráment a szexuális élet negatív változásaira:

„Elváltam, mással szexelek. A válás egyik oka volt a gyerekek utáni elcsesződött szexuális élet. A férj nem kívánt többé. Pedig nem híztam meg, fittebb és csinosabb vagyok, mint bármikor életem során. Esetemben igaz anyáink aggodalma: nem kell a férfinak végignézni a szülést... Ex-férj legalábbis ettől a ponttól eredezteti, hogy nem kívánt többet.”

Van, aki szerint nem a gyerek az oka a rosszabb szexuális életnek:

„Ritkább, és a férjem szinte alig kívánja a szexet, és ennek hatására én is egyre kevésbé. De szerintem nem a szüléssel kapcsolatos a változás, hanem a megszokással, unalommal stb. Meg merem kockáztatni, hogy ha nem lenne gyerekünk, pont ugyanez lenne. Ismerős ugyanazokról panaszkodik, mint én, pedig nincs gyereke. Öregember-szerelem lett a miénk, ahol egy jó vacsora sokkal fontosabb, mint a szex.”

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miben lett jobb a szexuális élet szülés után:

Van, aki pont abban leli örömét, hogy gyerekek mellett is jut idő a szexre:

„Jobban értékelem, ha sikerül összehozni a párommal két gyerek mellett.”

„A gyerek délutáni alvása közben történő „lopott” szerelmeskedésekben. Ezek nem gyors menetek, hanem kiadós szerelmeskedések.”

„Az, hogy a pici miatt halkan kell együtt lennünk a párommal: egyfajta izgalom van benne.”

„Sokkal kreatívabbak vagyunk a férjemmel, mert a két gyerek, pici lakás kombináció miatt muszáj.”

Sokan írták azt, hogy gyakrabban van orgazmusuk és intenzívebb, mint régen. Sokan a gátlások felszabadulásáról számolnak be:

„Mivel kevesebb az idő a gyerekek mellett, így intenzívebb lett és kreatívabb.”

„Nyitottabb, bevállalósabb lettem.”

„Felszabadultabb a szex.”

„Intenzívebb orgazmus.”

 „Perverz lettem”

„Szenvedélyesebbek az együttlétek és egy szeretkezés alkalmával többször van orgazmusom.”

„Bátrabban kifejezem, hogy mire van szükségem. Jobban át tudom adni magam szex közben.”

„Nyitottabb vagyok az újdonságokra, szex közben több orgazmusom is van.”

„Spontánabb, vadabb, fűtöttebb, élvezetesebb.”

„Érzékenyebb lett a nemi szervem, rugalmasabb a hüvelyem, sokkal kevésbé fáj egy korábbi hüvelyi sérülésem helye. Bátrabban merek kérni, és mivel a kapcsolatom a férjemmel mélyebb lett, a szexuális életünk is jobbá vált. Jobban figyelünk egymásra.”

„Multiorgazmus.”

A test változásai sem mindenkinél okoznak gondot, sőt:

„Már bízom a testemben, ismerem és szeretem.”

„Érettebb vagyok, megváltozott a testem (de nem zavar) és intenzívebb az orgazmusom.”

„Nőiesebbnek érzem magam, így felszabadultabb vagyok szeretkezés közben. Határozottabbá váltam. Jobban tudok irányítani.”

„Nem törődöm annyira a külsőségeimmel. Ez van.”

„Nyíltabban és szégyenlősség nélkül vállalom a testem.”

A védekezéssel kapcsolatban is akad pozitív változás:

„Korábban fogamzásgátlót használtunk, ami néha vágycsökkenést okozott.”

„Felszabadultabb, lazább az ember, főleg, ha nincs rajta a védekezés miatti aggodalom.”

„Mivel elkötötték a petevezetéket, így nem kell védekeznünk a nem kívánt terhesség ellen. Akkor vagyunk együtt, amikor akarunk és ahol kedvünk van.”

Egy férfi így számol be pozitív tapasztalatairól:

„A párom igazi nő lett, anya lett, és ebben van valami, ami beindít bennünk extra dolgokat. Sokkal természetesebb, elemibb, pedig a szülés előtt is nagyon élveztük egymást, sem az intenzitással, sem a gyakorisággal, sem a végeredménnyel (orgazmus) nem volt soha problémánk korábban sem.”

Érdekesség még, hogy a kitöltők 75 százaléka egyáltalán nem használ szexuális segédeszközt. A maradék 25 százalék esetében a szexuális élet értékelése túlnyomó részt jó vagy tökéletes, míg a segédeszközt nem használók gyakrabban jelölték nemi életük minőségét katasztrofálisnak vagy rossznak.

A kérdőív eredményeiből tehát az olvasható ki, hogy a szülést követő néhány évben több akadály is felmerül a szexuális életben, de ha ezeket legyőzi az ember, jó eséllyel lesz intenzívebb, felszabadultabb nemi élete és esetleg több orgazmust, nagyobb gyönyört élhet át, mint a gyermekvállalás előtti időszakban. Bár ez valószínűleg az évek számának növekedésével is változik, nem feltétlen a gyerekvállaláshoz köthető.

Köszönjük a kérdőív kitöltőinek segítségét!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?