Friss hírek, érdekességek lapszemle sorozatunkban.

Tudományos hírrel jött elő a nol.hu:  Egy komplett szervet, egy csecsemőmirigyet növesztett sejtekből egy nemzetközi kutatócsoport. Ha a megoldás emberek esetében is működik, a mesterséges szerv olyan betegeken segíthet, akiknek például HIV-fertőzés, transzplantáció vagy kemoterápia miatt meggyengült az immunrendszere. A kutatók egér embriókból származó sejteket programoztak át úgy, hogy azokból a csecsemőmirigyet felépítő sejtek fejlődjenek ki, majd ezeket a sejteket más sejtekkel keverve hozták létre a működőképes szervet.

Érdemes lehet a császármetszéssel született babák nyelvére néhány csepp hüvelyváladékot csepegtetni, vagy a bőrüket bekenni vele, állítja az Origo cikke, mivel A császármetszéssel született babák körében gyakrabban alakul kikólika, asztma, allergiás megbetegedés, cöliákia és egyéb táplálékallergia, ekcéma, egyes típusú cukorbetegség, valamint később elhízás, az ok az is lehet, mert a császáros babák születéskor nem találkoznak az édesanya hüvelyi mikroflórájával.

Egyedi ruhakölteményeket varrogat egy közel 100 éves amerikai nő a 444.hu megható beszámolója alapján, a ruhákat szegény sorsú kislányok kapják.  A ruhákat a Little Dresses for Africa nevű jótékonysági szervezet viszi el a rászorulóknak, a néni eddig 840 kislányt tett boldoggá.

Rengeteg a konfliktus a gyerekes és nem gyerekes munkavállalók közt, amelyeket csak tudatos vezetéssel lehet (legalább részben) elkerülni, írja a hrportal.hu.  A megoldások közt lehetnek érzékenyítő tréningek, egyedi HR-megoldások, de a munkavállalók közreműködése is szükséges lehet.  "Kutatások szerint Skandináviában, Franciaországban a nők és a férfiak munkaerő-piaci helyzete radikálisan nem változik, amikor gyermeket nevelnek. Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban a 10 év alatti gyereket nevelők helyzete ellenben radikálisan változik, a nőké romlik, a férfiaké viszont javul."- írja a Hrportal szerzője.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?