A kisfiam halmozottan táplálékallergiás. Most voltunk laktóz és tejfehérje terhelésen.

photo © 2009 Zhao ! | more info (via: Wylio)

 

Gondoltam, leírom tapasztalataimat, mert egyre több gyerek küzd hasonló problémával, és a szülők nem tudják, hogy mivel jár egy-egy terheléses vizsgálat, ha először mennek. Röviden, tömören: beetetés, majd várni kell, hogy mi történik.

Laktóz terhelés, H2 kilégzéses teszt

Ez egy ambuláns vizsgálat. Reggel és éhgyomorra kell menni. A vizsgálat egész ideje alatt nem lehet enni, és inni is csak pár korty vizet szabad. Érkezés után fújni kell. Megmérik, hogy alapállapotban mennyi hidrogént tartalmaz a páciens által kilégzett levegő. Majd meg kell inni a laktóz oldatot. Itt a SOTE II. számú Gyermekklinikán limonádészerűen készítik el, hogy jobban csússzon. Ezután 3-szor kell 15 percenként fújni, majd 3-szor 30 percenként. Minden alkalommal mérik a kilégzett levegő hidrogén tartalmát. Az a jó, ha nincs hidrogénszint változás az alaphoz mérten. Ez azonnal eredményt mutat, utolsó fújás után lehet enni.

Ha kicsi gyerekkel mész, érdemes otthon gyakorolni a kifújást, hogy nehogy emiatt bukjon meg a dolog. Jó gyakorló eszközök: buborékfújó, papírtrombita, merészebbeknek gyufa, gyertya.

Tejfehérje terhelés

Ez hivatalosan kórházi tartózkodással történik, az alacsony ágyszám miatt csak az első nap kellett bent tartózkodni. Reggel kell menni, de reggelizhettek otthon, és napközben is lehet enni, inni, tejmentes ebédet is kaptunk.

Megmérik a gyereket, mert ez alapján kapja a tejet. Ahány kilogramm, annyi ml tejet kap első körben. Egy óra szünet, majd a tej kétszerese a következő adag, újabb óra szünet következik, majd a tejadag négyszeresét kell elfogyasztani. Ezután még egy órát kellett várni, utána beszéltünk a doktornővel, hogy mit tapasztaltam és hogyan tovább otthon.

A gyerekek általában megisszák a tejet. De ha tudod a gyerekedről, hogy nem issza meg, kérdezz rá, hogy készülhetsz-e valami mással. Mivel Bence az előző terhelésen sugárban hányta vissza, beterítve a nővérkét és saját magát, úgy egyeztünk meg a doktornővel, hogy főzök itthon pudingot, tejbegrízt 1-1 dl tejjel. Olyan pohárban vittük, amelyen volt ml beosztás, így tudtuk, mennyit etettem meg vele.

Az első napot azért kell bent tölteni, hogy lássák, nem okoz-e anafilaxiás sokkot.

Ezután otthon kellett napi 1 dl tejet adnom. Ha tünetmentes, akkor egy hétig folytatni kell, majd visszavinni székletmintát elemzésre.

Ha szerencséd van, nem találnak benne emésztetlen tejfehérjét, és szép fokozatosan bevezetheted a tejet a gyereknek.

Mi még nem jutottunk el eddig. Kétszer voltunk, mind a kétszer a második napon le kellett állnunk. Újabb év szigorú tejmentes diéta lett előirányozva.

Pearl.79