'Good Witch' photo (c) 2004, Randen Pederson - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/A legszebb bányamanót és bányarémet is keresik a 3. Bányarém Fesztiválon szombaton és vasárnap Salgótarjánban. A nógrádi megyeszékhelyen az egykori bányászvárosok képviselői csilleemelésben és csillekerék tartásban mérhetik össze erejüket.

Szombaton tárlatvezetést tartanak a salgótarjáni földalatti Bányamúzeumban, a Nógrádi Történeti Múzeumban pedig Bányászkobakok evolúciója címmel nyílik kiállítás - mondta az MTI-nek szerdán Simon Lajos, a József Attila Művelődési és Konferencia Központ igazgatója. A múzeumban bányamanó-képzés is lesz gyerekeknek. A kicsik ismertetőt kapnak a régi bányászatról, a hallottakat játékosan, rajzos formában meg is jelenítik múzeumpedagógusok segítségével, így szereznek tanúsítványt bányamanóságból.

A nógrádi szénbányászatot digitális képeken elevenítik meg a művelődési központban, ahol bemutatják a Central Europe ReSource projektet is. Az öt országból álló konzorcium célja az egykori közép-európai bányarégiók és bányavárosok fejlesztése, Salgótarján – egyedüli magyarországi résztvevőként – két éve csatlakozott a projekthez. Ennek keretében készült el a "Bánya a lábunk alatt" elnevezésű belvárosi emlékmű, amelyet szombaton adnak át. A háromszor három méteres, járható üvegfödémmel lefedett, földalatti bemutatóhely bányarészletet ábrázol dolgozó vájárral és a bányászatra jellemző eszközökkel.

A délutáni versenyen derül ki, ki Magyarország legerősebb bányásza. A salgótarjáni szervezők egykori bányászvárosok sportegyesületeinek küldtek meghívót a vetélkedőre. Eldől, ki tudja legtöbbször felemelni a Bányamúzeumból kölcsönkért 450 kilós csillét. Szeneszsákokat és különböző súlyú kőgolyókat kell majd felpakolni meghatározott magasságokba, csillekereket kell tartani. A versenyszámok között lesz egy nyolctonnás markoló 20 méteres távolságra való elhúzása, és egy 350 kilós traktorkerék ötszöri, minél gyorsabban történő átforgatása is.

Fényfestés is várja a Bányarém Fesztivál résztvevőit, akik úgy láthatják Salgótarjánt, ahogy eddig még soha. Egy diaprojekt-csapat kivetítők segítségével színezi át a belvárost.
Vasárnap a bányászételek főzőversenyét rendezik meg, délután pedig Guinness rekordot akarnak felállítani Salgótarjánban, ám ennek részleteiről Simon Lajos csak annyit mondott: "Biztos, hogy rekord lesz, mert nincs ilyen Magyarországon".

MTI