kórházteszt kórház

Egerben, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben szültem, 2014 júliusban. Levente már a harmadik gyermekem, az első kettőt is itt szültem, bár akkor még más állapotok voltak ott.

A kórház bababarát. A kórház kívülről jó állapotban van, most is építik, bővítik, renoválják. Belülről szintén elfogadható állapotú. A gépek is korszerűek, mostanában kaptak pl. új szülőágyakat is. Van labda is, szék is, bordásfal, igaz, én ezeket nem használtam. 

Nem jártam egyik gyerekkel sem szülésfelkészítő tanfolyamra, de azt tudom, hogy működik a kórházban, valamint szoptatási tanácsadás is van.

Fogadott orvosom és szülésznőm sem volt egyszer sem. De nem is éreztem, hogy szükségem lenne rá.

A terhesség során szinte mindegyik nőgyógyász orvossal volt dolgom, egyikkel sem volt különösebb problémám, igaz, a három terhesség közben kialakult egy kép róluk, így a mostani terhességnél amikor tudtam, akkor mentem, amikor a „kedvenc” orvos rendelt. És a végén még pont ő is volt az ügyeletes a szülésnél, szóval ennek külön örültem.

Az asszisztensek is normálisak voltak, segítettek, ha kérdésem volt.

A szülés is rendben volt, a szülésznők mindenben segítettek, kérdezték, mit szeretnék. A férjem velem volt, az előkészítés (borotválás, beöntés) után bejöhetett, és végig velem volt, amíg fel nem toltak az osztályra. A szülést hagyták a maga útján haladni, nem sietették. Először kb. egy órát nézték nst-vel a fájásokat, majd az orvos burkot repesztett, utána járkálhattam, ami sokkal jobb volt, mint feküdni. Az utolsó órában feküdtem fel, akkor a szülésznő már szinte folyamatosan mellettem volt, az orvos nem, de nem is lett volna értelme, nem tudott volna mit csinálni. Tolófájásoknál már az orvos is ott volt, igaz, a szülésznők csinálták a legtöbb dolgot, végig mondták, mit csináljak, hogy halad a szülés, és biztattak. Amikor a baba meglett, kiszívták kicsit az orrát és a száját, és egyből rám is tették, így a korai bőrkontaktus is megvolt. A köldökzsinórt kb. 3-4 perc múlva vágták el, a hasamon volt közben a baba, nem vették le rólam. Majd megszületett a lepény is, ezt gondosan átnézték. Ekkor kaptam egy oxitocin injekciót is, hogy minél hamarabb összehúzódjon a méhem.

A baba kb. másfél órát volt rajtam, szopott is. Gátvédelmet alkalmaztak, de túl gyorsan jött ki, így egy pici repedés volt, amit az orvos közben összevarrt. Ekkor vitték csak el fürdetni, mérni, vizsgálni, ez ugyanabban a szobában történt. Míg őt vizsgálták, engem is megnéztek, mivel nem tudtam vizeletet produkálni magamtól, kaptam egy katétert és fél perc alatt kint is volt, nem volt rossz érzés. De ezt kérdezték, hogy kérem-e vagy nem. Kb. 2 és fél óra után vittek fel az osztályra. Az osztályon a szobák állapota normális, négyágyas szobák vannak, a felszereltség mások szerint nem túl jó, nekem igazság szerint ez nem jelentett gondot, négy napot ki lehetett bírni. Van VIP szoba is, természetesen pénzért vehető igénybe. A zuhanyzó, vécé állapota is normális, viszonylag sokszor takarítják, mert vannak, akik nem tudják még a vécét sem lehúzni maguk után. A babát kb. egy óra múlva hozták, kérdezték, hogy segítsenek-e a szoptatásban vagy valami másban.

A csecsemősök naponta 6-7 szer biztos jöttek, hogy kinek kell valamiben segíteni, a szülésznők szintén sokszor voltak bent, hogy segítsenek, vécére, zuhanyozni is kikísértek, ha szükség volt rá. Minden reggel és este vizitelt egy orvos, elég alaposan átvizsgált mindenkit, még a szoptatásról is érdeklődött, hogy megy. A baba egész nap velem lehetett, csak délután vitték el fürdeni. Délelőttönként volt babavizit is, a szobába jöttek be, mindig végignézték a babákat, elmondták, ha megkapták a bcg oltást, vagy hogy miket néztek rajtuk. Kérdezni is lehetett tőlük, mindenben segítettek. Napközben is, ha bementem hozzájuk, segítettek. Összességében én elégedett voltam mind a szülésznőkkel, mind a csecsemős nővérekkel.

A látogatási rend délután volt, pontos időre már nem emlékszem, talán 1-6-ig, hétvégén délelőtt is volt. A szobába nem jöhettek be látogatók, csak az étkezőben lehetett velük beszélgetni, valamint a babákat csak üvegablak mögül nézhették meg. Ennivalót mindenképpen kell vinni, mert az ebéd nem túl finom, vagy csak nekem nem. De csinálnak speciális ebédet is, só- és cukormenteset, lehet egyebet is, azokat nem tudom. Valamint a babának és magunknak szinte mindent vinni kell, csak a köldökápoláshoz adnak szert. Hazamenni olyan 11 óra után lehet, addig lemegy a reggeli vizit, a varratot is aznap szedik ki, akinek van, valamint a baba és a mama záróját is kb. addigra elkészítik. A babákat a csecsemősök öltöztetik fel, vinni kell nekik be a ruhát és ráadják, hordozóba teszik és így adják át őket.

Pontszámnak én olyan 8-at adnék.

Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, Eger

szülés ideje: 2014 július
pontszám: 10/8

M.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?