Bevallom, nehezen veszek könyvet. Egyrészt el sem fér már a könyvespolcon, másrészt túl sok port fog, harmadrészt meg, ha mindet meg akarnám venni, amit szívesen elolvasnék, a jelenleginél százszor több havi bevételre lenne szükségem vagy egy lottóötösre.

Pedig ha tehetném, kimennék a könyvhétre és felvásárolnám az újdonságok jelentős részét, főleg, ha a gyerekkönyveket nézzük, amelyekből évről évre nagyobb a választék, frissek, ötletesek, szépek, hiába, fejlődik a gyerekkönyv-irodalom. A múltkor is nagy gondban voltam az egyik könyvesboltban, mit vegyek meg, mert Varró Dániel Nem, nem, hanem… című tréfás-mondókás, ötletes könyve is csábított, de ki nem hagytam volna a Cerkabella friss nyári antológiáját sem (Érik a nyár), ami mai írók, illusztrátorok munkája, biztos, hogy a gyerek is élvezné. Amit viszont én szeretnék elolvasni, az Szécsi Noémi Mandragóra utca 7. című ifjúsági regénye, ami ráadásul el a Magyar Narancs top 10 listáján az első helyen szerepel.

Na tessék, Berg Juditnak megjelent a harmadik dínós könyve, a Két kis dínó a középkorban, azt sem kéne kihagyni, és még foglalkoztató füzet is készült hozzá. Jaj, és akkor itt van a Kallatnyú meséi Szakács Esztertől, Gyöngyösi Adrienn illusztrációival, kihagyhatatlan, meg itt van Gévai Csillától az Amíg utazunk, szintén kihagyhatatlan közlekedős könyv, Finy Petra új kötete, a Szárnyak és paták, a patagóniai pegaurokról, a Nóra, a gondolatolvasó Orit Gidalitól, remek grafikával, ami arról szól, mit gondol valójában az, aki csúfolódik... csak kapkodom a fejem.

Szóval, hiába döntöm el, hogy idén csak nézelődni fogok meg lófrálni a standok között, megbámulni a pódiumon beszélgető vagy dedikáló írókat, biztos, hogy megint felpakolok, meg bekukkantok a programokra, mert abból is lesz bőven, ráadásul több helyszínen is, lesznek koncertek, versmondás, papírszínház, Weöres-flashmob, rendhagyó író-olvasó találkozó Írók, nők a pult mögött címmel, nem győzöm sorolni.

Jöttök ti is? És egyáltalán: vesztek gyerekkönyveket? Mi alapján válogattok, ha rászánjátok magatokat?

84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok
Budapest, Vörösmarty tér, 2013. június 6 – 10.

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet válogatása az év gyerekkönyveiről a Facebookon.

kertedi