Talán nincs olyan szülő, aki legalább egyszer ne élte volna át, amikor a „tündibündi” gyermeke egyszer csak földhöz vágja magát és fejhangon visít, toporzékol. (Különösen izgalmas, amikor egy tömött boltban, a nyalókák előtt történik mindez.) Ilyenkor megy a pusmogás: bezzegazenyémilyetnemcsinál, nincs rendesen megnevelve ez a gyerek, és a többi. De tényleg nevelési problémát jelent, ha a gyerek hisztizik? És mi a megoldás? Szabó Melinda gyermekpszichológus válaszolt kérdéseinkre.

Mi a hiszti?

Szabó Melinda: A hiszti tulajdonképpen egy bonyolult pszichológiai reakció, amely a természetes fejlődési folyamat része, az érzelemkifejezés egy formája. Általában 1-4 éves kor között figyelhető meg, a legerősebb hároméves kor körül, amikor is elkezdik tanulni az érzelmek szabályozását.

Mi a hiszti oka?

Szabó Melinda: Mivel a kisgyermek még nem képes megfelelően kifejezni magát ahhoz, hogy elérje, amit szeretne, és ez a helyzet frusztrációt okoz neki, tehetetlenséget, bizonytalanságot, a kontrollvesztettség érzetét kelti benne. Erre a veszélyhelyzetre testi reakciók indulnak be: izzadni kezd a tenyere, gyorsul a szívverése, majd jön a hiszti, mint viselkedéses stresszreakció. A hiszti alapvetően egy túlterhelődés eredménye. Az 1 és 4 éves kor közötti időszak eleve hatalmas fejlődési ugrást rejt magában. Ebben a korban nagyon sok új kompetenciát sajátítanak el a gyerekek – egyre magabiztosabb a mozgásuk, hatalmas léptekkel fejlődik a beszédkészségük, kialakul a szobatisztaság - amik segítségével elkezdenek leválni a szülőkről, elkezdenek önállósodni, s kezdik egyre inkább megtapasztalni és gyakorolni énjüket. Ez egyfelől magabiztosságot ad nekik, és azt az érzetet, hogy most már ők is mindent tudnak és akarhatnak, másfelől azonban gyakorlást igényelnek az új kompetenciák, amelyek eleve nagyon kimerítő fejlődési folyamatok.  Van, amikor ismerjük a hiszti kiváltó okát (például nem vesszük meg neki a nyalókát, amit szeretne), de az éppen zajló fejlődési történéseken túl sokszor olyan okok is állhatnak a háttérben, mint a fáradtság vagy egy lappangó betegség.

Hogyan tudunk segíteni kezelni a hisztit?

Szabó Melinda: Először is tudatosítsuk magunkban, hogy gyermekünk nem azért hisztizik, hogy minket bosszantson, megszégyenítsen, egyszerűen csak nem tudja a rajta eluralkodó érzéseket kezelni. A hiszti nem a mi hibánk, de sokat tehetünk azért, hogy segítsünk gyermekünknek a helyzetet kezelni. Fontos, hogy mi, felnőttek higgadtak maradjunk. A nyugodtságunkkal tehetjük a legtöbbet, hiszen a gyermek jó eséllyel akaratlanul is utánozni próbálja a viselkedésünket, átveszi érzelmeinket.

Egy hisztiroham közepén fölösleges észérvekkel próbálkozni, mivel a gyermek képtelen megállítani a stresszreakcióit. Ezért először is ha önmagát vagy másokat veszélyeztet, vigyük el a helyszínről, hogy biztonságban legyen. Próbálkozhatunk a figyelme elterelésével, elővehetünk egy plüssállatot vagy énekelhetünk. A nyugodt ölelés is segíthet, de csak abban az esetben, ha nem erőszakkal próbáljuk lenyugtatni a hisztiző gyermeket. Ha azt látjuk, hogy az érintéstől még jobban kiborul, válasszunk más módszert: gyakran elég, ha leguggolunk hozzá, ha azt érzékeltetjük, hogy mellette vagyunk és megértjük, elfogadjuk, hogy most nagyon elkeseredett, mert pl. épp nem kaphatja meg azt a nyalókát. Megpróbálhatjuk figyelmen kívül hagyni a hisztit, esetleg megvárni, míg magától megnyugszik a gyermek. Amit biztosan nem javasolnánk, az a gyermek szeparálása (pl. szobájába küldése, az ajtó bezárása, és annak elvárása, hogy akkor jöjjön ki, ha már gondolkodott és megnyugodott).

Mit tudunk tenni a hiszti után?

Szabó Melinda: A hiszti lecsengését követően se dorgáljuk meg gyermekünket, biztosítsuk róla, hogy megértjük, minden rendben van és mellette vagyunk. Büntetéssel és szidással nem előzzük meg a következő hisztiket, helyette viszont segítsünk megtanulni neki az érzelmeit kezelni. A legjobb módszer a hiszti megelőzésére a pozitív viselkedés megerősítése. Annak a megtapasztalása, hogy segítségére lehetünk egy-egy reménytelennek megélt helyzet feloldásában. Keressünk személyre szabott megoldásokat gyermekünk számára. De ez csak akkor fog működni, ha őszinte figyelemmel, düh és harag nélkül fordulunk gyermekünkhöz. Ne feledjük, a gyerek nem rossz, csak fejlődésen megy keresztül, ami olykor együtt jár az akaraterő, én-erő próbálgatásával is.

Tünde

Cikkeink hiszti-témában

Hiszti ellen hideg víz vagy ölelés?
Hiszti vagy dühroham?
Önkívületi állapotban őrjöng a kisfiam 
Toporzékolással és ordítással amortizál az egyéves 
Hisztivel mindent el lehet érni?
A dührohamok oka, hogy szuperérzékeny a gyerek?
Nem a verés a megoldás a hisztire - de akkor mi?

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?