Nemrég a Bezzeganya Facebook oldalán megjelent egy cikk, amiben arról értesülhettünk, hogy Bostonban egy iskolában elindítottak szakemberek egy programot, mert problémásnak találják, hogy egész fiatal kortól pornófilmeket néznek a fiatalok. Érdeklődéssel olvastam, mert magam is folytattam ilyen beszélgetést kb. egy éve 10-13 éves gyerekekkel. A nevelők külön kérdése volt, hogy erre a témára térjünk ki.

A serdülőkor, amikor a hormonok elkezdenek mocorogni, amikor változik a test, amikor a lányokat elkezdik érdekelni a fiúk, amikor a nemiség elkezd érdekessé válni, igencsak koránra tolódott. Már a negyedikes lányok jó része menstruál. 13-14 évesen pedig szinte teljesen biztos. A fiúk is egyre korábban érnek, és persze a kíváncsiságuk határtalan. Főleg, ha tiltott dologról, vagy „ez neked még nem való” dologról van szó. És ugyan van az iskolában felvilágosító óra, meg sok szülővel beszélgethetnek a szexualitásról, mégis már kb. tízéves kortól nézik a pornót az okostelefonokon.

EZ IS ÉRDEKELHET...



Te beszélsz a szexről a gyerekeddel?


A nőgyógyász szerint elsősorban a szülők feladata az, hogy az intim témákról beszélgessenek a gyerekeikkel, de a nőgyógyásznak és a médiának is feladata, hogy segítse az ismeretterjesztést.

Tovább>>>

Kevés szülő van, aki szűri előre, hogy gyermeke mit nézhet és mit nem. Zömmel azonban nincs szűrés. És sajnos nagyon sok gyerek effajta kérdéseit nem a szüleinek teszi fel, hanem kortársi környezetben, és természetesen a neten tájékozódnak. Ahol én beszélgettem a gyerekekkel, napi szinten néztek pornófilmet már tízéves kortól, és tiltásként annyit hallanak, hogy ez nem nektek, hanem a felnőtteknek való. Ezzel pedig még egyetlen tinit sem sikerült semmiről se lebeszélni, hisz minden, ami felnőtteknek való, érdekli őket. Viszont ha a pornófilmekből szerzik tudásukat a szexualitásról, akkor sajnos hamis és káros információk tömkelegét fogadják be.

Kifaggattam az én csoportomat, hogy miért csinálják. Elsőként a kíváncsiság szerepelt, másodikként a tudásvágy. Nos, a kíváncsiságból ilyen filmeket nézőket még meg is értem, bár utólag kiderült, sok dolgot nem értenek, igen sokan az ilyen filmek lényegét nem értik. A tudásvágy kielégítésére viszont teljességgel alkalmatlanok ezek a filmek. Sőt, egy másik alkalommal olyanokkal beszélgettem, akik úgy nőttek fel, hogy a szexualitásról minden információjukat a pornófilmekből szerezték. Bár biztosan náluk is volt efféle osztályfőnöki óra, abból azonban semmit sem jegyeztek meg, mások semmiféle új, vagy hasznos információt nem kaptak rajta. És sajnos furcsa szokásokkal, elképzelésekkel élik a szexuális életüket, amiben nem is mindannyian lelik örömüket.

Sok hozzászólást elolvastam a cikk kapcsán. Két pártra szakadt a hozzászólók közössége: egyrészt helyeslik, másrészt teljesen elutasítják. Ha valaki nem találkozott még ezzel a jelenséggel, vagy maga már beszélgetett a gyermekével a szexualitás legkényesebb kérdéseiről is, valóban felesleges buzgóságnak tűnhet ez a dolog. Ám a legjobban azokon a hozzászólásokon döbbentem meg, ahol úgy nyilatkozik a szülő, hogy ez nem is probléma, mert nem, nem minden tinit érdekel a pornó, és az ő gyereke tuti nem néz ilyet. Ilyenkor szívem szerint kiabálnék, hogy drága szülők, ilyen korotokban nektek is a kortársaitok véleménye volt csak fontos, senki másé, így ti se beszéltétek meg a szüleitekkel, hogy miket csináltatok, pláne ha sejtettétek, hogy dicséretet nem kaptok érte. Arról nem is beszélve, hogy effélét a haver telefonján, vagy tabletjén is lehet ám nézni, ha otthon korlátozva van.

Nem jó, ha homokba dugjuk a fejünket. Sokkal jobb stratégia, ha hasonlót csinálunk, mint a bostoni szakemberek. Néhány példa jelenet, közös megbeszélés, a film és a valóság közötti különbségek kibeszélése, és igen, korlátozások beállítása. Önmagában a korlátozás káros, mert talál majd máshol, titokban ilyen filmet, és ugyanúgy nem érti. Sokkal hatásosabb, ha őszintén beszélünk ilyenről.

Legmegdöbbentőbb tapasztalataimat is szeretném megosztani veletek, amiket a csoport beszélgetése közben felismertem, mert segíthetnek az otthoni beszélgetéseknél.

  1. Amit a filmen látnak, azt valóságként gondolják. Eszükbe sem jut, hogy az ott egy megrendezett jelenet, millió technikussal, beállítva.
  2. Nem gondolják, hogy a szex része lenne, és sajnos zömmel ilyenről nem is hallottak, mint előjáték. Van a vágy, jön egy szexre alkalmas személy, és rögtön készek is a behatolásra – vélik többen.
  3. Sokan gondolják, hogyha uncsi, vagy nem okoz elég örömet a szex, akkor egy harmadik fél fogja feldobni a hangulatot, egy harmadik féltől lesz igazán jó a szex.
  4. Még a felnőtteknek is ritkán jut eszébe, hogyha tiniszexes oldalon jár a gyerek, akkor ott pontosan egy pedofíliát lát. Tini felnőttel sosem legális pornófilm. És bizony látszik, hogy valaki valóban fiatalka, vagy csak maszkírozzák. Az ilyen oldalra tényleg kislányok, fiatal lányok és fiatal fiúk szexuális kapcsolatát töltik fel.
  5. Felnőttként tudjuk, hogy ha valaki ilyen filmben szerepel, annál a külsőségek a film eladhatósága érdekében nagyon fontosak. Így a plasztikáztatott száj, mell, a méretes férfiasság… De a valóságban boldog szexuális életet élhet a kismellű nő és a kevésbé jó adottságú pasi is, nem is beszélve a test egyéb területeiről.
  6. Szó sincs a pornófilmeken a terhesség és a szexuális úton terjedő betegségekről, ám a partnerek cseréjéről igen.
  7. Egy ilyen filmen nincs szó érzelmekről. Ám a filmet néző tinik hiszik, hogy a filmen szereplők természetesen érzelmeket táplálnak egymás iránt. És így sajnos sokukban rögzül, hogy a szexuális kapcsolat egyenlő a szerelemmel.
  8. A szülők, nevelők, felnőttek, akik rajtakapják a gyereket, hogy ilyet néz, nincsenek felkészülve, hogy elbeszélgessenek a gyerekkel a látottakról. Sok szülő mondja, hogy beszélünk róla, ha kérdez. De a legtöbb tini nem kérdez. Ilyet főként nem. Egyszerűen korából kifolyólag nem. Van, amit egy alkalmas pillanatban a szülőnek kell, mint témát felhozni, és ez az idő mindig korábban van, mint gondolnánk. Néha bizony sokkal-sokkal korábban. Alkalom lehet egy beszélgetésre, ha ellenőrizzük időnként a gyerek okoseszközeit, és ha ott feltűnik, hogy ilyet néz, négyszemközt szóba is hozhatjuk. Óriási hiba a megszégyenítés, a megalázás, a ledorongolás, kibeszélés, és bizony az is, ha elintézzük ezt azzal, hogy biztos a barátai mételyezték meg a gyereket, vagy ha észleljük, de nem teszünk semmit.

Az, hogy ki ért vagy nem ért egyet a pornófilmek nézésével, egyéni, kulturális és neveltetésbeli kérdés. De aki homokba dugja a fejét, az óriásit vét a gyermeke ellen.

nagycsaládos

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>