Azokban a családokban, ahol több mint egy gyermek van, mérhetően több fénykép készül az elsőszülöttekről, mint az őt követő testvérekről, derül ki a nemzetközi fényképészetlánc, a Venture Studio kérdőívjének eredményéből.

Az ismert családi fényképészet kétezer családdal töltette ki a kérdőívet, amelyből ugyan semmi egetverően új nem derült ki, mégis a családok többségére ráfér, hogy szembesüljenek szokásaikkal. Az elsőszülött gyermekek szüleinek 91 százaléka válaszolta, hogy a kis trónörökös minden mozdulatát és „elsőjét” (mosoly, kanál étel, lépés) megörökítették, a másodszülöttek esetén ez az arány már csak 87 százalék volt, és minden további testvérnél egyre kevesebb. A sokadiknak született kisgyerekek sokkal ritkábban voltak egyedül, vagy szüleikkel a fényképeken, szinte mindig, 75 százalékban az elsőszülöttel kellett megosztaniuk a rivaldafényt. Ezen kívül a szülők még azt is bevallották, hogy az elsőszülöttek első éveiből jóval több emléket (kórházi karszalag, kézlenyomat, hajtincs) őriztek meg, mint az őt követő testvérekéből.

A megkérdezett szülők szinte mindegyike, 92 százaléka később megbánta, hogy egyenlőtlenül fényképezték gyermekeiket, és megpróbálták helyrehozni ezt, de már kifutottak az időből, mert az újszülöttkor vagy kisgyermekkor elmúlt.  Magyarázatként az időhiányt és a többedik gyermek érkezése miatti stresszet említették. A kérdőív egyik szervezője, Richard Mayfield így nyilatkozott:

Gyakran csak akkor kapnak észbe az anyák, hogy elkezdjék fényképezni a másodszülöttjüket egyedül, amikor az elsőszülött ovis lesz. A kisbabák nagyon gyorsan nőnek, minden nap változnak, és ha a lehetőség elmúlik, soha nem tér vissza.”

Mindamellett, hogy a kérdőív mögötti üzleti érdek lólába kicsit kilóg, a hír kommentelői, és az eme poszt írója által megkérdezett, sokgyerekes családból származó ismerősök kivétel nélkül hevesen bólogattak. Azt is érdemes tudni, hogy a gyermeklélek szakértői szerint a kicsik már nagyon korán tisztában vannak azzal, hogy a lakásban elhelyezett fényképek, és fotóalbumok kit ábrázolnak. Ha róluk kevesebb kép készül, van a polcokra kirakva, vagy kevesebb rajzuk van megőrizve, az befolyásolja a képet, amit magukról és a családról, illetve abban elfoglalt helyükről alkotnak.

Másutt